Cum te afecteaza pesimismul?

2601 afisari

Termenul pesimism a fost introdus de catre poetul romantic englez Samuel Coleridge, care desemna prin el conditia cea mai rea in care se poate afla cineva.
 
Optimismul si pesimismul sunt doua extreme pazite de un gardian neinduplecat: luciditatea. Dar cine garanteaza ca din cand in cand acesta nu uita sa isi faca treaba?” Horatiu Malaiele
 
Sunt de acord cu Coleridge, insa imi place si relativitatea pesimismului, atunci cand admiterea existentei raului se conjuga cu credinta in depasirea lui graduala.
Dar ce inseamna mai concret ca o persoana sa fie optimista sau pesimista? Optimistul este curajosul care infrunta toate obstacolele pe care le intampina, cand esueaza are taria sa creada ca nu a ajuns la capatul unui drum inchis si vede partea buna a lucrurilor. Pentru el viata este o provocare. Accepta realitatea si continua sa imbunatateasca lucrurile. Pesimistul este acela care crede ca nu poate remedia nimic, care se invinovateste la fiecare esec si se resemneaza. Nu are taria de a lupta si se lasa dus de val, se lasa cuprins de emotiile negative care ii acapareaza mintea si sufletul.

Pesimisti din nastere
Am auzit foarte multe persoane sustinand ca datorita experientelor negative sau a unui cumul de factori mai putin favorizanti devenim pesimisti. Total fals! Pesimisti ne nastem, nu devenim: pur si simplu, unii dintre noi sunt programati genetic sa vada intotdeauna „partea goala a paharului”. “Pesimistii educati”sunt mai degraba persoane circumspecte, nu pesimsite. In cadrul unui studiu, cercetatorii au descoperit in creierul persoanelor pesimiste un nivel scazut al unei substante chimice, ”neuropeptida Y” (NPY),care are o influenta directa asupra capacitatii noastre de a percepe lumea si viata. Aceste persoane sunt mult mai negativiste si intampina dificultati cand vine vorba sa infrunte situatii stresante, ba chiar, sunt si mai predispuse la depresie.

Cum sa iubesti un pesimist?
Desi un pesimist se va concentra de obicei pe partea negativa a lucrurilor, este absolut posibil sa-l iubesti si sa fii iubita de el. Inainte de toate, pesimistii sunt oameni si au nevoie de iubirea si intelegerea celor din jur la fel de mult ca oricare dintre noi dar, mai cu seama, a celor ce au tendinta de a vedea viata prin ochelari roz.
Unii dintre noi sunt programati genetic sa vada intotdeauna
„partea goala a paharului”

1. Formeaza-ti o intelegere asupra modului de viziune
a pesimistului, incercand sa intelegi cum si de ce gandeste in felul in care o face. Asa cum am vazut, exista un motiv pentru care oamenii au tendinta de a se concentra asupra lucrurilor intunecoase, mai degraba decat asupra celor luminoase. Orium, ai datoria fata de tine si de el sa incerci sa intelegi punctul lui de vedere. La urma urmei, nu toata lumea poate fi la fel de Happy-Go-Lucky ca tine.

2. Lumineaza-l, adu-i echilibru si perspective cu metodele tale de a privi partea plina a paharului. Pesimistul,concentrandu-se pe efectele negative, iti va distruge zilnic si sistematic nervii, pe cale amiabila, asta transformandu-l intr-un criminal al bucuriilor. Astfel, ii va prinde bine, daca nu, chiar ii este necesar sa aiba prin preajma un optimist care din cand in cand sa destinda atmosfera. Nu-i nega totusi grijile si preocuparile sale pesimiste ci, de cate ori ai ocazia, asigura-l ca viata este buna mai ales atunci cand va aflati intr-un mediu placut.
 
3. Imprumuta-i o gura de aer, o pauza! Ca majoritatea pesimistilor, i se va parea dificil sa renunte la stresul zilnic. Oricare ar fi stresul lui, fa-l sa inteleaga ca are nevoie de o pauza, eliberadu-se astfel de energia negativa si vazand problema dintr-o alta perspectiva, mai putin stresanta.

4. Tine minte ca atitudinea ta pozitiva poate fi la fel de frustranta pentru partenerul tau pesimist cum si pesimismul lui pentru tine. Asa cum pe tine te obosesc vechile lui atitudini negative, lui ii este de neinteles atitudinea ta curcubeica. Acceptarea este cheia aici, asa cum este in fiecare relatie. Trebuie sa-ti accepti partenerul, pentru ca imperfectiunile sa-l defineasca ca individ.

5. Incearca sa pastrezi constructivitatea conversatiei, fara a ofensa sau crea conflicte, chiar daca nu vei fi intotdeauna intru totul de acord cu pesimistul din viata ta. Acest lucru nu este usor de facut. Trucul este de a incerca sa ramai obiectiv, chiar daca energia negativa te poate cuprinde si pe tine, si vei incepe sa te simti mereu dezumflat. Fii deschis si sincer, dar nu te certa cu un pesimist, nici unul dintre voi nu va castiga.

Avantajele pesimismului
Un studiu recent arata ca acele cuplurile care se forteaza sa fie si sa mentina optimismul cu orice chip, nu fac altceva decat sa distruga relatia in loc sa o salveze. Acest lucru este contrar fata de ceea ce auzeam in urma cu ani de zile de la consilierii maritali. Ni s-a spus sa fim rabdatori, iertatori si chiar sa trecem cu vederea si sa uitam defectele partenerilor nostrii. Dar ce se intampla daca, spre surprinderea multora, am sa spun ca pentru o relatie sanatoasa si onesta cheia se afla intr-o doza sanatoasa de pesimism? Nu pesimistii au intr-adevar o sansa mai buna la o casnicie fericita decat optimistii, doar ca s-a descoperit in urma unui studiu, aplicat in primii 4 ani de casnicie, pe 82 de cupluri, ca optimismul isi merita prezenta doar atunci cand visele si sperantele cuplului se transpun in realitate. Atunci cand acesti tineri casatoriti, fara nici un fel de experienta, au asteptari spectaculoase, sufera adesea dezamagiri irationale. Ca urmare, cercetatorul McNulti, sustine ca acele cupluri care abordeaza casatoria cu o atitudine mai pesimista, au mai mult succes si satisfactii pe termen lung, deoarece asteptarile lor au fost reduse de la bun inceput. De asemenea, studiul a confirmat ca daca incercam sa trecem peste defectele de caracter ale celuilalt, ne va fi afectata relatia pe termen lung si vom ajunge la dileme serioase; fiind indemnati totusi de terapeuti sa ne ferim in a juca vreun rol in jocul de-a da vina pe celalalt.

In concluzie, mentinerea unei atitudini negative si fara compromisuri in timpul unei discutii, poate fi o tactica eficace in influentarea unui partener, pregatind astfel calea pentru o legatura mai puternica in casatorie.
 
Articol realizat de Cristina Pelin
Revista Ghidul Miresei - Editia 19


Taguri: sfaturi psiho sfat

Follow Us



Voteaza articolul: nota 1nota 2nota 3nota 4nota 5(0/5, 0 voturi)

Comentarii(0)
Trebuie sa fii logat pentru a comenta. Apasa pentru a te loga in cont!
Furnizori

Ai nevoie de un fotograf, o florarie sau un machiaj la tine in judet sau nu neaparat?

Forum
Rochii de mireasa la...

Intra pe Malika Fashion[...]

Re: Ce faceti pentru a...

eu merg la cosmetica in fiecare luna si este super. ma simt atat de bine cand plec de acolo

Re: Porumbei albi la...

si mie mi-ar placea

Re: Ce alegeti pentru...

makeup artiste sau hair-stiliste de pe internet

Re: DILEMA: CE ROCHIE...

o rochie lunga eleganta ?i un toc mic ar fi super!