Rolul nasilor in viata viitorilor miri

13588 afisari

In ultmii ani, una dintre cele mai dificile alegeri din viata unor viitori miri pare sa fie, de departe, alegerea nasilor de cununie. Cei mai multi indragostiti nu pun pret din prima clipa pe acest aspect, alegand sa se ocupe de alegerea locatiei pentru nunta, formatia ce urmeaza sa anime petrecerea, pleaca in cautarea rochiei perfecte, lasand alegerea viitorilor parinti spirituali pe ultima suta de metri. Acesta este un plan gresit pentru ca alegerea nasilor este foarte importanta si ar trebui sa devina o prioritate in viata cuplului.
 
Putini sunt aceia care inca mai respecta traditiile alegerii nasilor. Pe vremuri, se obisnuia ca nasii de botez sa te si cunune, fiind recomandat ca parintii sufletesti sa aiba o varsta mai inaintata decat cea a mirilor, deoarece experienta lor de viata este benefica pentru a-i ghida in viitorul lor pe miri. Cei care urmeaza sa se casatoreasca au nevoie sa fie indrumati pe drumul cel bun, sa fie sfatuiti corect si ajutati sa aiba o viata de familie frumoasa, in armonie si intelegere. Cu toate acestea, legaturile nu se mai pastreaza ca odinioara, iar nasii de botez rareori mai ajung sa si cunune. Alegerea este intotdeauna a mirilor, iar acestia aleg, de cele mai multe ori, un cuplu de tineri, care le sunt fie prieteni, fie rude. Din pacate, putine astfel de relatii de rudenie se mai pastreaza, iar tinerii casatoriti pierd legatura cu nasii lor de cununie dupa o anumita perioada de timp. Nici respectul oferit altadata nasilor nu mai este un obicei in zilele noastre. Propunerea de a va nasi nu trebuie sa vina pur si simplu, existand in popor obiceiul sa mergi cu plocon si sa ceri unui cuplu casatorit sa te cunune, iar daca acestia accepta darul semnifica acceptul lor.
Desi legaturile se pierd, se uita, se strica, in ziua cea mare a nuntii, nasii nu au un simplu rol de invitati, ci de participanti activi la toate obiceiurile cununiei, acestia isi asista finii la ceremonia religioasa din Biserica, care implica atat logodna, cat si cununia in sine, au rolul lor bine definit, cum ar fi sa puna inelele pe degetele mirilor sau, alaturi de preot, cununiile pe capetele finilor. De asemenea, nasii au datoria de a le aduce celor doi indragostiti lumanarile de cununie si chiar de a le tine pe parcursul slujbei de o parte si de alta a cuplului. In ciuda acestui lucru, multe cupluri aleg ca lumanarile sa fie tinute de o domnisoara si un cavaler de onoare bine alesi. Lumanarile sa fie tinute simbolizeaza adevarata cale pe care trebuie sa mearga cei doi miri, lumina, iar nasii sunt girantii viitorului luminat.
 
Prin sfanta taina a casatoriei, se "naste" un cuplu, o familie, iar aceasta trebuie sa aiba o pereche de nasi, asa cum si un copil nou-nascut are nevoie de nasi la botez. Nasii devin parinti de suflet ai mirelui si ai miresei si se angajeaza sa le poarte de grija si copiilor pe care acestia ii vor aduce pe lume. Contrar obiceiurilor de la botez, cand, teoretic, orice crestin poate boteza, la nunta, nasii trebuie sa fie cununati in Biserica pentru a putea lua parte la slujba in calitate de parinti spirituali.
Cei doi trebuie sa fie un exemplu de urmat pentru finii lor si sa impuna respectul cuvenit. In semn de respect, finii saruta mana nasilor in timpul ceremoniei religioase, dar renunta la acest obicei in viata de zi cu zi, considerand ca ne-am moderniat si ca gestul este unul exagerat.
 
Intre atributiile nasilor intra achitarea taxelor catre Biserica legate de cununia religioasa, voalul si turta miresei, precum si lumanarile, o basma si o oglinda. Pe langa acestea, se mai pot adauga si mici daruri, doar daca nasii doresc sa faca un gest frumos pentru viitorii lor fini. Nasa ar trebui sa aiba o relatie mai apropiata cu mireasa, sa o sfatuiasca in legatura cu pregatirile de nunta si sa o ajute la alegerea rochiei de mireasa.
 
Potrivit obiceiului din ziua nuntii, dupa barbieritul mirelui acesta pleaca cu alai dupa nasi, si impreuna cu ei si cu familia pornesc spre casa miresei. Acolo, nasa participa la gatitul miresei, dupa care ii rupe turta deasupra capului, indeplineste cateva traditii si imparte turta celor prezenti. Desi nasii suporta o parte din cheltuieli, mirele trebuie sa se ocupe de buchetul miresei si de cel al nasei. Exista, totodata, si obiceiul de a cumpara daruri nasilor, iar aici fiecare isi poate folosi imaginatia si poate opta pentru cadouri de suflet, cadouri utile sau ceva original, amuzant.
 
In Biserica intra cavalerul si domnisoara de onoare cu lumanarile, urmati de mireasa, care poate fi insotita de nas sau tata, apoi mirele condus de nasa. Dupa sfarsirea slujbei religioase, cand cei doi sunt cununati in fata lui Dumnezeu, urmeaza pozele si petrecerea de la restaurant, locul unde toata lumea se mai poate destinde. Cu toate acestea, nici aici nasii nu scapa de indatoriri, ramanand cateva obiceiuri care trebuie indeplinite. Spre dimineata, dupa ce mireasa arunca buchetul, i se canta miresei "Ia-ti mireasa ziua buna" si nasa ii scoate acesteia voalul, punandu-i in loc o basma, dupa care ii pune voalul fetei care a prins buchetul. Mireasa are voie sa isi traga basmaua de pe cap, nedorind sa devina prea repede nevasta, apoi se va uita in oglinda si isi va accepta noul statut. Dupa petrecere, nasii le stau alaturi mirilor pentru a socoti totul, dupa care, in ziua urmatoare, urmeaza ciorba de potroace, unde bautorii se pot drege cu ceva acru.
Nasii mai au datoria ca, dupa o saptamana de la ceremonie, sa ii scoata pe fini la Biserica, sa ii aduca din nou in casa Domnului impreuna cu lumanarile de la cununie.
 
La o nunta, toata atentia se indreapta spre miri, ceea ce este si normal, ei sunt in prim plan, iar pe locul doi ca importanta sunt nasii, fara aceste patru personaje importante nunta neputand avea loc.
 
Indiferent de alegerea facuta, cel mai important in alegerea nasilor este sa va ganditi la doi oameni care va vor binele, care, indiferent de mersul lucrurilor, va vor fi alaturi si va vor sprijini. Daca nu-i simti pe nasi aproape de sufletul vostru, legatura va fi una efemera si totul se va transforma intr-un interes de moment.
 
Articol realizat de Georgiana Morosan
Revista Ghidul Miresei - Editia 21


Taguri: nasi miri sfaturi sfat cununia civila lumanari de cununie ceremonia religioasa

Follow Us



Voteaza articolul: nota 1nota 2nota 3nota 4nota 5(0/5, 0 voturi)

Comentarii(0)
Trebuie sa fii logat pentru a comenta. Apasa pentru a te loga in cont!
Furnizori

Ai nevoie de un fotograf, o florarie sau un machiaj la tine in judet sau nu neaparat?

Forum
Rochii de mireasa la...

Intra pe Malika Fashion[...]

Re: Ce faceti pentru a...

eu merg la cosmetica in fiecare luna si este super. ma simt atat de bine cand plec de acolo

Re: Porumbei albi la...

si mie mi-ar placea

Re: Ce alegeti pentru...

makeup artiste sau hair-stiliste de pe internet

Re: DILEMA: CE ROCHIE...

o rochie lunga eleganta ?i un toc mic ar fi super!

Alte Articole
Top sfaturi pentru alegerea, purtarea si... ignorarea accesoriilor pentru rochii de mireasa

Exista o desavarsire subinteleasa in imaginea unei[...]

Comunicat de presa

01.08.2021 Colosseum Media Events SRL cu sediul in[...]

Comunicat de presa

Standard Marketing SRL cu sediul in Municipiul[...]

vezi si alte articole