Papadia - o planta minunata
Popular, papadia mai este cunoscuta si sub numele de flori galbene, floarea malaiului, floarea gainii, cicoare, crestatea, laptuca. Desi este o planta comuna si modesta, pe care o intalnim la tot pasul, virtutiile sale terapeutice merita din plin atentia noastra.
Papadia infloreste din luna aprilie si pana in septembrie, perioada in care poate fi culeasa. Principiile active pe care le contine (carotenoide, vitaminele A si B9, calciu, fier, potasiu, sodiu) si care se gasesc in toate partile plantei ii confera proprietati medicinale importante.
Un plus de sanatate
In Europa, papadia a inceput sa fie utilizata relativ recent, in secolul al XVI-lea. Proprietatile ei coleretice si colagoce o recomanda ca remediu eficient in tratarea afectiunilor hepato-biliare, angiocolita, hepatita infectioasa, dischinezie biliara, colecistita. Este utila insa si impotriva acneei, obezitatii, hipertensiunii artriale, constipatiei, edemelor, inflamatiilor articulare.
Datorita proprietatilor diuretice si depurative, papadia poate fi folosita in cure de dezintoxicare, caci ajuta organismul sa elimine toxinele. In plus, ea scade nivelul sangvin al colesterolului si ureei. Extractul concentrat de papadie dubleaza sau chiar tripleaza volumul secretiilor biliare, favorizand digerarea grasimilor si tranzitul intestinal.
Ceaiul de papadie are nenumarate virtuti
* Tulburari hepatice si biliare
Este eficienta infuzia. Unul dintre modurile de preparare a infuziei este cel obisnuit: o lingurita de planta uscata (sau 2 de planta proaspata) la 200 ml apa clocotita. Se lasa la unfuzat 10 minute, se strecoara si se beau 1-3 cani pe zi. O alta reteta: se fierb 250 ml apa, se adauga 2 lingurite de radacina rasa si se lasa sa infuzeze un minut. Se ia vasul de pe foc si se adauga 2 lingurite de frunze taiate marunt. Se lasa vasul acoperit 40 de minute, dupa care se strecoara lichidul. Se beau 2 cani pe zi.
* Edeme, hipertensiune arteriala
Se recomanda sucul de papadie, care se obtine prin stoarcerea frunzelor proaspete. Sucul are efect diuretic mai pronuntat decat infuzia. Este eficient impotriva edemelor, gutei, eczemelor, hipertensiunii arteriale. In plus, stimuleaza functia hepatica si digestiva. In scop terapeutic se ia cate o lingurita de suc de trei ori pe zi.
* Dureri articulare
Se beau 1-2 cani pe zi de decoct, care se prepara in general din radacina plantei: 2 lingurite de planta se pun in 250 ml apa rece, se lasa cateva ore, apoi se da un clocot. Este un remediu eficient si in caz de constipatie, acnee si eczeme.
* Tulburari digestive minore
Se pun 2 lingurite de frunze uscate in 150 ml apa clocotita, se acopera vasul si se lasa sa infuzeze 5-10 minute. Se bea de 3 ori pe zi. Poate fi utilizata si radacina, tot sub forma de infuzie: se fierbe in 200 ml apa o lingurita de pulbere obtinuta din radacina uscata. Se bea cate o cana de 3 ori pe zi. Aceste retete sunt recomandate in caz de pierderea poftei de mancare, dispepsie, indigestie, gastrita hiperacida, dischinezie biliara.
* Calculi biliari
Se mesteca zilnic, timp de 2-4 saptamani, 5-6 tije fragede de papadie. La inceput acestea au gust amar, dar pe masura ce sunt mestecate devin suculente. Substantele continute de tije amelioreaza durerile reumatismale, reduc inflamatiile hepato-biliare, stimuleaza functia veziculei biliare si favorizeaza eliminarea calculiilor biliari.
Mai frumoasa
* Dermatita
Se prepara un decoct din pulbere obtinuta din radacini uscate si macinate: 1-2 lingurite de planta la 250 ml apa rece. Se fierbe amestecul 10 minute. Se beau 1-2 cani pe zi. Se recomanda in caz de dermatita, eczeme, prurit, dar si pentru spalarea parului, caruia ii reda stralucirea si sanatatea.
* Ten iritat
Se pun 2 linguri frunze uscate si maruntite in 200 ml apa rece, se fierbe 30 de minute, dupa care se strecoara. Se aplica sub forma de comprese pe fata si pe gat, acolo unde exista zone iritate sau patate. O alta reteta: se pun 2 pumni de planta (partile aeriene) in 500 ml apa rece si se lasa la macerat 12 ore, apoi se strecoara. Aceasta apa se va folosi pentru spalarea fetei, caci reda stralucirea si catifelarea pielii.
In bucatarie
O modalitate simpla de a beneficia de proprietatile curative ale acestei plante este sa adaugati o mana de frunze de papadie la salatele pe care le preparati.
_________________ Moderator Site Ghidul Miresei
|