clarut scrie:
am uitat sa mentionez, colegele care il folosesc n-au nicio sarcina la activ...eu cred ca cel mai bine vb cu un dr, doi trei, ca sa-ti faci o idee:-) poti sa mai citesti si pe net sa vezi ce presupune...eu l-as alege pe ala de cupru, ca mi-e teama de hormoni

pp ca toate pot avea efecte adverse, in afara de prezervativ...
mi-am imaginat asta, parerile sunt impartite ca intotdeauna stii asta, eu optez tot pt cel de cupru dupa ce voi naste, pe cel cu hormoni nu l-am luat niciodata in calcul. si cum spui cam toate au efecte adverse, uite am cautat cat de cat pe net, oricum voi vb cu dr-a mea
Care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii steriletului ca mjlocde contraceptie?Profesor doctor Vasile Luca, medic primar obstetrica - ginecologie laCentrul Medical Bio-Medica International, iti raspunde:
Avantajele utilizarii steriletuluiSteriletul asigura o contraceptie locala fara efecte secundare, acestafiind avantajul cel mai mare - dupa montare, contraceptia este garantatapentru 3-5 ani, nefiind necesare alte masuri contraceptive (calendar,grija administrarii regulate de anticonceptionale etc.). Nu in ultimulrand aplicarea lui este foarte simpla.
Dezavantajele utilizarii steriletuluiSteriletul nu este indicat pentru femeile care nu au avut copii (nulipare)deoarece poate determina o sterilitate secundara care este greu detratat ulterior, poate determina metroragii (hemoragii nesistematizate)care, prelungite, necesita extragerea lui si uneori poate fi un factorfavorizant de inflamatie locala.
Trebuie avut in vedere ca exista mai multe tipuri de steriletcomercializate prin farmacii si montarea acestuia este simpla, darpresupune un control ginecologic premergator pentru a stabili starea sesanatate genitala precum si momentul optim montarii lui.
Dupa instalarea steriletului, daca nu exista complicatii locale(metroragii, dureri, inflamatie) viata sexuala poate fi reluata inaproximativ doua saptamani.
Steriletul este indicat femeilor care au nascut cel putin un copil sisunt sanatoase din punct de vedere genital precum si celor carora leeste contraindicata contraceptia hormonala.
In afara igienei sexuale obisnuite, nu exista alte recomandari specificeunui sterilet. Acesta poate fi pastrat timp variabil intre trei sicinci ani, in functie de tipul de sterilet si de aparitia, sau nu a unorcomplicatii locale.
Unele femei se confrunta si cu altfel de probleme atunci cand folosescsteriletul ca mijloc de contraceptie, dar aceste cazuri sunt foarterare. Exista posibilitatea, ca in cazul oricarei metode de contraceptie,sa apara esecuri in eficienta contraceptiei. Uneori, steriletul poatefi eliminat spontan (insa in cazuri foarte rare).