Citat:
o reteta de tort se poate?:)Am sa fac si eu din aceste retete ca suna bine:drool: Eu gatesc cam la 2 zile, mergem si la parinti la masa o data pe saptamana sa ii mai si vedem, si pe la restaurant dar mancam in general acasa gatit de noi cu retete de la prieteni, rude, reviste dar si de pe net daca vrem ceva si nu avem reteta.
De obicei cand am chef sa fac o prajiturica (din pacate se intampla cam rar) fac tarta cu fructe care ii tare usor de facut, cred ca oricine stie sa faca. Am si ceva retete de torturi pe care eu le-am incercat si mi-au placut tare. Reteta este pentru un 'tort sarlota cu visine' si suna in felul urmator:
Blat
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt stins cu suc de lamaie
Crema
- 28 g gelatina
- 400 g iaurt simplu
- 100 g zahar
- 1 borcan compot de visine (borcanul meu a avut o greutate de 648 g)
- 300 ml smantana dulce pentru frisca
Mod de preparare:
Blat
1. Cuptorul se incinge la 180 grade Celsius.
2. Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma tare cu 6 linguri de zahar. Galbenusurile se amesteca cu faina si se toarna peste albusurile batute spuma tare. Praful de copt se stinge si se adauga si si el la albusuri. Toate se amesteca usor pentru a nu scoate aerul din albusuri.
3. Intr-o tava unsa si tapetata se toarna blatul si se coace timp de 45-50 minute sau pana ce trece e proba scobitorii.
4. Cand blatul este copt se scoate si se raceste, iar apoi se taie in doua.
Crema
1. Visinele se scot din compot, pastrand sucul intr-o craticioara.
2. Gelatina se inmoaie in suc timp de 10 minute dupa care se incalzeste usor pentru a se topi gelatina. ( Foarte important sa nu se fiarba gelatina, daca este prea fierbinte, gelatina nu se va mai coagula).
3. Iaurtul se amesteca cu zaharul pana ce zaharul este dizolvat. Se adauga treptat gelatina putin racita si se amesteca bine.
4. In acest timp se bate tare frisca si se amesteca bine, cu ajutorul mixerului, cu crema de visine. Se adauga si visinele si se amesteca usor pentru a nu le zdrobi.
Asamblarea tortului:
1. Intr-o tava cu inele detasabile (preferabil tava in care s-a copt blatul), se pune blatul de jos (cel care va deveni de sus). Daca preferati, se poate tapeta tava cu folie de plastic.
2. Se toarna crema toata si se pune blatul de sus (care va deveni baza) si se da la rece cu o farfurie pentru greutate si acoperit. Trebuie sa stea la frigider cel putin 4 ore inainte de a-l intoarce si decora. (Eu prefer sa il fac seara si sa il las peste noapte la frigider)
3. A doua zi sau dupa ce crema s-a intarit, se intoarce tortul pe un platou de servit tort si se indeparteaza inelul si baza tavii. Se orneaza dupa preferinte.
Mie mi-a placut tortul asta ca nu e f dulce si nu e gretos deloc:ncake::ncake::ncake: