Rulada cu ananas si cocos:
Aluat de pandispan 4 oua 100 gr zahar 1 plic zahar vanilinat 100 gr faina 25 gr amidon 60 gr fulgi de cocos
Crema si ornat 1 conserva rondele de ananas (340 gr) 400 ml frisca 1 plic intaritor de frisca 100 gr fulgi de cocos cirese confiate
Cuptorul se incinge la 180 grade C. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Se bat galbenusurile cu 4 linguri apa rece, zahar tos si zaharul vanilinat.Se bat albusurile si 1/3 din cantitate se adauga la compozitia de oua. Se adauga faina amestecata cu amidon si 1/2 din cantitatea de fulgi de cocos. Se adauga restul de albus si se inglobeaza.Compozitia se repartizeaza in tava , se coace 10 min.Se scoate si se aseaza pe un prosop de bucatarie presarat cu fulgi de cocos. Se desprinde hartia de copt si se ruleaza pandispanul in prosop.Pentru prepararea umpluturii se lasa sa se scurga ananasul si se taie bucati. Se bate frisca impruna cu intaritorul. Se lasa putina frisca deoparte pentru decorat, iar in restul se inglobeaza 50 gr fulgi de cocos si cuburile de ananas. Se unge foaia cu umplutura de cocos , se ruleaza, si se da la rece 60 de min.Apoi se pudreaza cu restul de fulgi de cocos. Se spriteaza frisca. Se orneaza cu bucatele de ananas.
Prajitura Neli:
Pentru aluat: - 250 g de faina - 1 pachet unt - 2 galbenusuri - 3 linguri de smantana - o lingurita de bicarbonat stins cu otet - o lingurita coaja de lamaie - 2 plicuri de zahar vanilat
Pentru umplutura: - un pachet de branza de vaci proaspata (500-600 g) - 4 galbenusuri - 150 g zahar + 200 gr zahar - 2 plicuri de zahar vanilat - 6 albuse Se pun toate intr-un vas, asa cum vedeti in poza si se framanta un aluat sfaramicios,se intrinde intr-o tava de cuptor, tapetata cu margarina si faina, si se da la copt cca 20 de min.Pana se coace aluatul,pregatiti branza si bezeaua. Se amesteca branza cu cele 4 galbenusuri, zaharul (150gr) si zaharul vanilat. Albusele se bat impreuna cu zaharul (200 gr), cca 10 min, pana spuma devine f tare.Se scoate tava din cuptor cand e copt blatul (se verifica cu o scobitoare), se pune intai branza, apoi bezeaua si se mai da la cuptor inca 20 de min.
Tort crema de zahar ars(asta o sa-l duc nasei mele de ziua ei adik pe 4)
Pentru crema de zahar ars: - 7-8 oua (in functie de cat sunt de mari) - o cana de zahar + 150 gr de zahar - 300-400 ml de lapte - un plic de zahar vanilat n primul rand, batem ouale ca pentru omleta, impreuna cu 150 gr de zahar si pliculetul de zahar vanilat, apoi diluam compozitia cu laptele caldut. Intr-o craticioara, punem la topit o cana de zahar, pe ochiul mic al aragazului, cu focul dat la minim si neaparat folosind o plita sub cratita. Se amesteca in continuu, pentru a nu se lipi de vas.Cand zaharul e topit si caramelizat, se tine cratita de ambele toarte si se roteste cu grija astfel incat sa caramelizam peretii vasului, apoi turnam in vas compozitia de oua. Dam la cuptor la foc mic, cca 15-20 de minute. Intre timp, se prepara pandispanul. Pentru pandispan: - 3 oua - 125 gr de zahar - 100 gr de faina - o lingurita de coaja de lamaie rasa - un plic de zahar vanilat - o lingura de zeama de lamaie
Separam albusurile si galbenusurile – albusurile le dam la rece, galbenusurile le amestecam cu zaharul vanilat, coaja de lamaie, zeama de lamaie si jumatate din cantitatea de faina. Se freaca bine, pana are compozitia unei alifii si este perfect omogena. Apoi se bat albusurile spuma, cu un varf de cutit de sare (sarea da luciu sumei iar albusurile tinute in frigider se bat mai bine decat cele tinute la temperatura camerei). Apoi se omogenizeaza albusurile si galbenusurile cu o spatula de lemn, se adauga restul de faina, amestecand incet, de jos in sus. Nu folositi mixerul, pentru ca pandispanul nu va mai fi la fel de pufos. Cand crema de zahar ars este aproape gata, adica au trecut cele 20 de min de stat la cuptor la foc mic, turnam peste ea alatul de pandispan si mai lasam la cuptor pana cand aluatul este gata, tot la foc mic, in jur de 20 de min.Se testeaza cu scobitoarea. Se lasa la racit 10-15 min apoi se rastoarna intr-un vas un pic mai adanc in caz k nu absoarbe blatul tot siropul,dar nu se ia oala.Se lasa la rece cateva ore,apoi se orneaza cu frisca si fructe.
_________________
|