Legat de mine, parinti si batrani...
Bunica mea a stat la pat 3 ani de zile fara a putea sa umble si pe langa asta mai avea si alte boli, surorile mamei faceai cu schimbul si in fiecare seara dormea cineva la ea...din pacate mama nu s-a putut numara printre ele deoarece noi suntem la Cluj, iar ele la Sibiu dar cand avea concediu mergea si statea 1 saptamana, 2 saptamani cu mama ei non-stop pentru a se mai putea relaxa si surorile ei. Acum bunica mea este bine, umbla din nou si se descurca foarte bine la cei 79 de ani pe care ii implineste chiar astazi (parintii mei tocmai au plecat la Sibiu pentru ai face o surpriza bunicii)...cu toate ca in perioada de iarna o matusa care are o casa mai mare a luat-o la ea pentru a nu mai face atatea drumuri.
Bunica lui Mihai a fost iarasi foarte bolnava, sincer nu stiu ce boli a avut...de umblat, umbla doar ca purta pampers tot timpul, in ultima perioada a luat-o si razna total ca nu te mai puteai intelege cu ea dar in rest a fost o batranica linistita care nu iti dadea dureri de cap. Acum 4 ani de zile cand soacra mea a plecat in America am ramas doar eu si cu baietii cu ea, noi aveam grija de ea...dar atunci era foarte bine, radea tot timpul...se uita la tv, nu aveai treaba...mai venea una din surorile soacrei o data la 3 zile sa ii faca baie, in rest putea sa faca cam de toate. Desi sunt 4 surori, soacra mea a avut grija de ea ultimii 3 ani din viata, surorile ei nici macar nu veneau sa o viziteze desi toate erau in oras iar una sta chiar la cateva case mai incolo...defapt nu ai ce discuta, de obicei vin doar cand au nevoie de ceva. Bunica lui Mihai a decedat in noiembrie 2008 la varsta de 82 de ani.
Cealalta bunica a mea este foarte bine, desi in ultima perioada a avut si ea ceva probleme...are 72 de ani, e inca tanara si in putere, locuieste la tara. Cealalta bunica a lui Mihai vreau sa spun ca are 84 de ani iar eu nu am vazut om mai vioi si mai energic ca dansa, imi place foarte mult de ea si o iubesc la fel de mult cum le iubesc pe bunicile mele. La 84 de ani sapa in gradina, face curatenie in curte, hraneste animalele, face mancare in casa, merge la magazine, merge in vizita la una din fiicele ei care locuieste acolo si la alte vecine pe care le cunoaste si care sunt de varsta ei, vine duminica la meciurile de fotbal ce au loc in sat. E o femeie extraordinara din toate punctele de vedere.
Eu nu vreau sa am grija de parintii mei la batranete si nici ei nu vor asta. Sunt de acord cu azilul de batrani, langa noi chiar este unul destul de bun, unde am fost la colindat de mai multe ori. Dar, mai gasesc ok si varianta de a angaja pe cineva sa aiba grija de ei pentru un salar bun. O femeie care probabil a lucrat ca si vanzatoare o viata intreaga si a avut un salar mizerabil de 800 lei sunt sigura ca ar fi de acord sa aiba grija de 2 oameni pentru 1800 lei (spun atat, pentru ca aceasta era suma de care vorbeati acum cateva pagini). Bineinteles, femeia nu trebuie sa locuiasca in aceeasi casa cu ei daca nu vrea, abonamentul de autobuz se poate deconta si poate veni de cateva ori pe zi pentru a le da de mancare, a-i schimba de haine, pampers (daca este cazul) si tot ce mai este nevoie la batranete. Sunt multi romani (femei in general) care pleca in strainatate pentru acest job si castiga foarte bine. Cumnata mea din America chiar are o casa de batrani acolo, deocamdata are 9 batrani in grija...acolo intr-adevar se castiga foarte bine, ea spune ca dupa tot ce cumpara pentru batrani si tot ce folosesc ei ii ies si cate 2000 $ pe luna de la unul...dar din acest bani mare are de platit inca 2 femei care o ajuta sa aiba grija de ei.
Cat despre mine, bineinteles ca o sa aleg azilul de batrani, desi inca nu ma gandesc la asta dar nu vreau sa le fac nervi copiilor mei/nurorilor mele...vreau ca fiecare sa isi traiasca viata proprie.
P.S: Sper ca ati inteles in mare parte ceea ce am vrut eu sa zic, si mai vreau sa va zic ca in timp ce scriam mesajul acesta mi s-a ars mancarea pe foc