Ultima vizită a fost: Acum este 19 Apr 2024, 21:20


Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Filmarea de eveniment: camera video sau DSLR ?
MesajScris: 14 Mar 2013, 14:10 
Nou Venit

Membru din: 04 Mar 2013, 13:09
Mesaje: 1
Fara indoiala, nu mai este o surpriza pentru nimeni viteza ametitoare cu care evolueaza tehnicile de filmare. Caracteristici care erau, acum cativa ani, apanajul echipamentelor profesionale, acum sunt la indemana oricui, integrate in tot felul de device-uri tot mai performante si compacte. Notiuni ca “full hd”, “DoF” (profunzime de camp), “cinematic” sau “frame rate” sunt pe buzele tuturor si oricine poseda un telefon sau aparat foto mai rasarit a experimentat, cu siguranta, binefacerile evolutiei.



Filmarile de eveniment, fiind un business de nisa, prestate de catre freelanceri sau mici intreprinzatori, sunt cu atat mai sensibile la cerintele pietei cu cat esecul in adaptare duce in mod direct la scaderea veniturilor astfel incat, tot mai des, intalnim videografi care apeleaza, pentru a completa exprimarea artistica, la tehnologii dedicate initial fotografierii. In felul acesta, se identifica doua directii creative, una cinematica si una documentaristica.



Cu toate acestea, oricat de “la moda” si de seducatoare ar parea ideea unei nunti filmate cu un aparat foto DSLR, trebuie stiut ca exista si anumite dezavantaje – majoritatea legate de faptul ca instrumentul de captare a imaginii si a sunetului nu a fost conceput din start pentru a filma. Se pot obtine imagini extraordinare pentru un videoclip dar ce faci la biserica unde, din necesitatea de a avea continuitate de sunet, trebuie sa filmezi dintr-un singur cadru ? (as spune plan-secventa dar se supara profesionistii cinematografiei). Ce faci cand camera DSLR se supraincalzeste si intra in protectie ? Ce faci cand, ca un adevarat artist, vrei sa surprinzi emotia miresei in momentul in care preotul aseaza cununa pe crestet si incadrezi la gros-plan si ai profunzime de la nas pana la ureche iar mireasa isi apleca fruntea iar tu pierzi focalizarea ? Sigur, solutii exista dar toate, absolut toate, fara nicio exceptie duc la majorarea costurilor. Nu vi se pare ca filmarile cu DSLR sunt cam scumpe ? Asta deoarece, in multe cazuri, este nevoie ba de inca un cameraman, ba de inca o camera care sa inregistreze sunetul si un plan general – ca sa nu mai vorbim despre efortul suplimentar de la editare – asta daca ai pretentia de a livra un material cat de cat decent. Asa ca oferta “filmam cu doua aparate DSLR” ascunde, de cele mai multe ori, incapacitatea de a filma cu unul singur.



Prin urmare, merita sau nu sa alegem un videograf care utilizeaza un DSLR ? Raspunsul corect este: depinde. Avantajele DSLR-ului sunt lentilele interschimbabile (cu conditia sa fie lentile de calitate, cu luminozitate foarte buna) si acea faimoasa profunzime de camp a carei ingustime duce la realizarea unor imagini cinematice. Ca o mica regula – obiectivul este mai important decat aparatul foto in sine – lucru pe care clientul, de cele mai multe ori, nu are pregatirea sa il aprecieze si poate fi inselat in privinta calitatii imaginii pe care crede ca o va obtine. Este extraordinar pentru secventele regizate (aparatul foto dslr) dar execrabil pentru evenimentele “in desfasurare” – cum este nunta in cea mai mare parte a ei. Iar lucrurile acestea au un pret. Daca pretul platit pentru tipul de calitate primit vi se pare in regula, atunci nu avem nicio dilema. Camera video, pe de alta parte, desi, la acest nivel, nu poate oferi bokeh-ul obiectivelor foto, are avantajele ei: ergonomia este gandita din start pentru filmare, controlul asupra setarilor este superior, manevrabilitatea mai buna, vizualizarea parametrilor imaginii optima, are o mai buna capacitate de a “acoperi” un eveniment, in sensul ca reactiile personajelor pot fi surprinse cu repeziciune, nu se pierd cadre semnificative si cireasa de pe tort – sunt doua, de fapt – focalizare automata si nivel de sunet automat – de imens ajutor la filmarea de eveniment. Nu stiu daca am precizat: costuri de productie mai mici, reflectate in pretul produsului finit.



Camera video vs DSLR – imagine documentaristica vs imagine cinematica – beneficiarul, fara indoiala, stie ce isi doreste. Nu ramane decat sa si primeasca ceea ce vrea, la un pret corect. Fara pretentia de a fi acoperit toate aspectele acestui vast subiect, nu-mi ramane decat sa precizez si premisele fara de care aparatura, oricat de sofisticata ar fi, nu valoreaza nimic: talentul si pregatirea profesionala – factorul uman.

sursa: http://www.filmpro.ro/blog/?p=63


Sus
Neconectat Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 26 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Translation/Traducere: phpBB România