Ultima vizită a fost: Acum este 26 Iun 2025, 23:24

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 508 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 26  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Botezul!
MesajScris: 25 Aug 2009, 12:17 
Diva

lily scrie:
si eu stiam ca tot pe la 2-3 luni se face botezul...eu o sa-l fac dupa pasti ca nici eu nu vreau sa stau cu el foarte mult nebotezat

nu e o regula cand trebuie facut botezul...nu stiu.
eu nu-l fac nici prea devreme pt ca mi-ar fi frica sa nu raceasca asa in primavara e cat de cat cald

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 12:29 
Moderator Ghidul Miresei

Citat:
EU LA 2-3 LUNI.ionut nu de acord sa lasam mult timp copilul nebotezat

cam asa stiu si eu...la 2-3 luni :D

eu m-am nascut in 4 noiembrie si am fost botezata in noaptea de revelion O:) :nchampagne:

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 12:30 
Moderator Ghidul Miresei

Citat:
cam asa va avea si bebelul meu, vreo 5 luni.
apropo Anca, unde ati facut si cam ce meniu ati avut in mare...am citit ca la botez nu se mai pun sarmale si aperitiv cald...

eu la rest la care am fost au dat aperitivul rece, friptura, tort...

la unul din ele a dat si ciorbita, dar acela era intr-un orasel mai mic, si acolo asa se obisnuieste si la nunti.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 12:36 
Diva

[
eu la rest la care am fost au dat aperitivul rece, friptura, tort...

la unul din ele a dat si ciorbita, dar acela era intr-un orasel mai mic, si acolo asa se obisnuieste si la nunti.[/quote]

mi se pare cam putin... :(

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 12:38 
Diva

anidaaa scrie:
[

mie sincer..nu.cred ca e suficient.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 12:40 
Diva

la noi am vazut ca meniul este la fel ca cel pt nunta

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 12:43 
Moderator Ghidul Miresei

Citat:

pai daca stai sa te gandesti la o nunta la noi se da:
- aperitiv rece
- aperitiv cald
- friptura
- tort
- eventual inca un fel de mancare (dar nu la orice nunta, nu toata lumea da)

eu zic ca pentru un botez cat am spus mai sus e suficient...

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 12:47 
Moderator Ghidul Miresei

he he...chiar acum rasfoind o revista am gasit un subiect despre botez :) ...il scriu sa-l cititi si voi...daca vreti :D

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 12:49 
Diva

si eu zic ca este suficient si poti sa-ti faci meniul cum vrei....ca si la nunta putin sunt cei care pot sa manance din toate felurile de mancare dar asta este

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 12:50 
Diva

carlita scrie:
he he...chiar acum rasfoind o revista am gasit un subiect despre botez :) ...il scriu sa-l cititi si voi...daca vreti :D

da da

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 13:01 
Moderator Ghidul Miresei

Botezul, crestinarea pruncului, e un moment extrem de important. Atat pentru cel renascut intru Iisus, cat si pentru nas, de-acum parintele spiritual al copilului.

BOTEZUL

In popor, se spune ca e mare pacat sa nu primesti sa fii nas cuiva, dar si ca nasul se spala de pacatele proprii in momentul in care boteaza. Slujba botezului este, de fapt, o rugaciune de exorcizare, de alungare a celui rau. Obiectele, ca si momentele botezului, sunt foarte importante si incarcate de simboluri.

Apa, simbol al curateniei sufletesti
In timpul savarsirii Sfintei Taine, se petrec mai multe lucruri foarte importante: lepadarea de Satana, iertarea pacatului stramosesc, nasterea din Duhul Sfant. Slujba incepe prin rostirea Crezului, apoi se aprind lumanarile. Preotul imbraca vesmantul mare si incepe a savarsi Sfanta Taina a botezului: da binecuvantare, sfinteste apa, le da nasilor lumanari impodobite, aprinse.
Apoi, preotul citeste rugaciuni pentru cel care se boteaza (exorcizari si lepadari), pune uleiul sfintit in apa de botez, scufunda copilul de trei ori in apa sfintita. Scufundarea in apa reprezinta cufundarea omului vechi, supus Legii Vechi, si ridicarea-nasterea omului nou prin puterea Duhului Sfant.

Taiatul parului, supunere fata de Dumnezeu
Dupa aceasta, preotul unge botezul cu Sfantul Mir, ceea ce inseamna ca Dumnezeu se milostiveste de el, apoi impreuna cu nasul si cu pruncul, inconjoara cristelnita si analogul, cantand de trei ori: "Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si-mbracat. Aliluia". Se spun rugaciuni pentru cel botezat. Dupa care, luand preotul fasa pruncului, uda ambele capete si-i stropeste fata, zicand: "Indreptatu-te-ai, luminatu-te-ai, sfintitu-te-ai, spalatu-te-ai, in numele Tatalui, si al Fiului, si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin"! Dupa stergerea de mir, preotul spune rugaciuni de tundere. Botezatul este tuns in semnul crucii, iar parul e pus in vasul de botez. Taierea parului simbolizeaza innoirea intru Iisus, dar si supunerea fata de legile lui Dumnezeu.

Simboluri si credinte populare
Lumanarea: simbol al credintei, al luminii Mantuitorului; cele trei lumanari aprinse in fata cristelnitei - simbol al Sfintei Treimi.
"Lumanarea de la botez are o mare putere vindecatoare: alunga boala de la copii. De aceea, o bucata de lumanare se pastreaza in casa, pentru o vreme de nevoie..." (Gorovei)
Crijma: bucata de panza in care se inveleste copilul cand este scos din apa sfintita. Aceasta trebuie sa fie alba, curata, noua. Pe vremuri, femeile faceau scutece si camasute pentru copil din aceasta panza, considerata aparatoare de rele si boli.
Fasa: o alta bucata de panza, mai mica, cea cu care preotul sterge fata pruncului dupa botez.

Lepadarile
Nasii de leapada, in locul pruncului ce se boteaza, de stapanirea Satanei (prin intreita lepadare si suflare catre asfintit); apoi, intorcandu-se cu fata spre rasarit, locul luminii, fagaduiesc ca acela care se boteaza se uneste cu Hristos si va trai impreuna cu El.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 13:18 
Diva

Citat:
cam asa va avea si bebelul meu, vreo 5 luni.
apropo Anca, unde ati facut si cam ce meniu ati avut in mare...am citit ca la botez nu se mai pun sarmale si aperitiv cald...

noi l-am facut la club elite in baneasa, am avut meniu format din aperitiv rece f diversificat, peste parca salau nu mai stiu si friptura am inlocuit-o cu frigarui de pui, de porc, salata, cartofi si tortul

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 15:19 
Diva

botezul din cate stiu eu de pe la babe :) se face la 40 de zile...noi l-am facut la 3 luni si un pic...am vrut sa fie si ai mei de fata...dar stiu ca se pot face ceva rugaciuni inainte daca vrei sa mai astepti...

apropo de botez...m-am speriat acum 2 zile cand m-am uitat la protv si am vazut cum a botezat preotul copilul lui Andreea Banica parca o cheama...l-a bagat cu capul inainte...si s-a speriat aia ca nu mai respira...ce preot si ala mai...si el radea :(

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 15:23 
Moderator Ghidul Miresei

Bamba scrie:
botezul din cate stiu eu de pe la babe :) se face la 40 de zile...noi l-am facut la 3 luni si un pic...am vrut sa fie si ai mei de fata...dar stiu ca se pot face ceva rugaciuni inainte daca vrei sa mai astepti...

apropo de botez...m-am speriat acum 2 zile cand m-am uitat la protv si am vazut cum a botezat preotul copilul lui Andreea Banica parca o cheama...l-a bagat cu capul inainte...si s-a speriat aia ca nu mai respira...ce preot si ala mai...si el radea :(

acum a spus si mama mea ca normal la 6 saptamani se face botezul...doar in caz ca copilul e bolnav se face mai repede, asa l-a botezat si mama pe varul meu la 3 saptamani...

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 15:27 
Diva

Bamba scrie:

si eu tot la 40 de zile stiam ca se face botezul.....astea sunt traditii din mos-stramos.....acum iti poti boteza copilul cand vrei
am pierdut faza asta cu botezul copilului Andreei Banica......ce mai preot.oeps :zombie:

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 15:33 
Diva

Citat:

si la noi s-a intamplat asa, il rugasem pe preot sa nu-l bage cu capul sub apa, ci doar sa-i puna putina apa in cap, dar tot ca el a facut si mai mai sa sara Silviu-n gatu lui, ca s-a speriat Sabin de nu mai respira de atata plans. unii sunt chiar prosti

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 15:34 
Moderator Ghidul Miresei

Citat:
si la noi s-a intamplat asa, il rudasem pe preot sa nu-l bage cu capul sub apa, ci doar sa-i puna putina apa in cap, dar tot ca el a facut si mai mai sa sara Silviu-n gatu lui, ca s-a speriat Sabin de nu mai respira de atata plans. unii sunt chiar prosti

eu chestia asta cu bagatul copilului in apa numa la tv am vazut :D
in rest la botezurile unde am fost eu doar le punea apa pe cap, nici nu plangea copilasul :)

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 15:38 
Diva

Citat:

eu chestia asta cu bagatul copilului in apa numa la tv am vazut :D
in rest la botezurile unde am fost eu doar le punea apa pe cap, nici nu plangea copilasul :)

n-a plans sabin in 10 luni , cat a plans in biserica :nerv:

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 15:42 
Diva

n-a plans sabin in 10 luni , cat a plans in biserica :nerv:[/quote]

doamne fere,ce mai cu capul preotii....astia iti omoara copii....pai cred si eu ayrun ca sotul tau a fost ff nervos.....ptr ca i-a spus si a facut tot ce a vrut el.....si a speriat si copilul si pe voi

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 25 Aug 2009, 15:55 
Diva

elyt1000 scrie:

doamne fere,ce mai cu capul preotii....astia iti omoara copii....pai cred si eu ayrun ca sotul tau a fost ff nervos.....ptr ca i-a spus si a facut tot ce a vrut el.....si a speriat si copilul si pe voi

eeee...cum sa il omoare?exagereaza unii preoti intr-adevar cu bagatul in apa.Am vazut si aici cativa

Sus
Neconectat Profil  

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 508 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 26  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]