Ultima vizită a fost: Acum este 09 Iul 2025, 20:21

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 21 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: cat de importanta este religia intr-o casatori
MesajScris: 06 Mar 2006, 22:06 
Nou Venit

cred ca daca va intelegeti foarte bine in rest, e bine sa vedeti cum puteti ajunge la un compromis care sa va faca pe amandoi multumiti. E clar ca pentru multi aomeni toate ritualurile ce tin de biserica si nu de o credinta anume sunt cam deplasate, asa ca vezi cam ce e el dispus sa faca si ce esti tu. Si sigur daca va iubiti si o caununie religioasa inseamna asa mult pentru tine, el o sa incerce sa accepte, dar eu nu l-as forta cu post si tot felul de alte asa zise traditii care pana la urma nu stau la baza credintei adevarate. Inercati sa discutati si sa cedati fiecare ca sa ajungeti la o solutie multumitoare pentru toti.
Citat:
buna fetelor,
va scriu pe acest forum, pt ca aici am gasit multe raspunsuri la intrebarile mele...
am un prieten de 8 ani de zile, timp in care am trecut impreuna si prin bune si prin rele.eu sunt credincioasa, crestin ortodoxa, am si eu semnele mele de intrebare legate de biblie, dar cred in Dumnezeu, nu in biserica.de-alungul relatiei noastre, am facut fel si fel de sfestanii in casa, unde a participat si prietenul meu, fara sa avem nici un fel de discutii: cum ar fii ca de ce am facut treaba asta? stiam ca nu este credincios, dar am sperat sa-l fac si pe el macar un pic sa creada in Dumnezeu.
e, de cand am inceput sa avem discutii de nunta, el tot ma intreba ca de ce nu vreau sa facem numai cununia civila si dupa aia petrecerea propriu-zisa, iar eu i-am explicat ca nu cred deloc in hartia aia, ci cred mai mult in cununia religioasa. e, nu pot sa va spun cate discutii au aparut din cauza asta. mai mult , inainte de cununia religioasa, el ar trebui sa se si boteze pt ca el nu este nici macar botezat;nici parintii lui nu sunt credinciosi.
dati-mi un sfat ce sa fac?

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 07 Mar 2006, 01:22 
Nou Venit

Citat:
asta sa spun ca il conving sa faca, bineinteles, nici nu m-am gandit sa-l pun sa tina si post, asta ar fii cam cireasa de pe tort:gun:,dar el vrea sa treaca si peste botez, zicand ca-i da o spaga preotului sa ne cunune asa; iar eu, nici nu vreau sa ma gandesc ca ar putea face asa ceva..

stiu un caz, o prietena de-a mea foarte buna care s-a maritat cu un tip evreu prin nastere dar indiferent la orice religie. Ea dorea si o cununie la biserica. Unii preoti i-au spus ca nu ii poate casatori decat daca el se converteste (ceea ce nici el nici ea nu vreau in nici un caz pentru ca nu vedeau de ce daca ea nu se converteste de ce s-ar converti el). Ei pana la urma au gasit un preot deschis la minte si care sa vada lucrurile in perspectiva si nu sa fie inchistat in canoane si i-a casatorit fara probleme fara ca el sa se boteze sau converteasca. Si tot asa, au mai facut cu alta ocazie o ceremonie in care bunicul lui a citit cate ceva din ce se citeste la casatoria evreiasca fara ca ea sa se converteasca. Si sincer nu cred ca au facut un lucru rau, asa fiecare s-a respectat pe celalalt fara a se converti sau sa devina altceva decat era. Dar intr-adevar au gasit un preot care sa inteleaga ca atata vreme cat el nu-i cerea ei sa se converteasca la religia lui nici ea nu avea de ce sa-i ceara asa ceva. In cazul vostru, daca va respectati parerile, el nu trebuie sa te impiedice de la religia care e importanta pentu tine (si nici nu te impiedica), si pe acelasi principiu nu poti nici pe el sa-l obligi sa imbratiseze o religie in care nu crede. Dupa parerea mea, ar trbeui sa gasiti un preot care sa va casatoreasca pentru ca tu esti ortodoxa (si logodnicul tau sa accepte asta pentru ca e important pentru tine), iar tu oricum faci partea civila care e importanta pentru el. Din punctul meu de vedere a fi crestin tine mai mult de esenta a ceea e inseamna sa fii crestin (sa iti ajuti aproapele, sa fii bun, care oricum sunt idei umaniste in general), si mai putin de ritualurile bisericesti in sine. Asa ca din puncul asta de vedere nu cred ca veti avea nici o problema in casnicie. Eu nu cred pana la urma sa aveti vreo problema, dar cel mai important e sa vorbiti, iar legat strict de slujba de casatorie sa gasiti un preot inteligent si deschis la minte care sa poata vedea in perspectiva. Mult noroc si sa aveti o nunta frumoasa

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 07 Mar 2006, 19:15 
Nou Venit

Citat:
problema este ca nu prea am de unde sa aleg un preot deschis la minte, pentru ca nunta nu o fac in romania , ci in alta tara, unde nu exista decat o singura biserica ortodoxa. asa ca sa vad cum mi-o fii norocul

pai atunci cu atat mai mult ar trebui sa fie deschis la minte ca sigur e obisnuit cu casatorii intre cupluri mixte sau ca in cazul tau... Sincer orice preot ar trebui sa fie bucuros ca pe de o parte viitorul tau sot te respecta suficient cat sa-ti respecte credinta (chiar daca el e agnostic in privinta asta), si ca tu vrei sa faci lucrurile conform religiei tale... Si nu e nevoie de bani, spaga si asa mai departe (cum se mia sugereaza), ci doar de un preot adevarat care sa interpreteze dogmele bisericesti in spiritul si nu in litera lor. Vorbeste deschis cu preotul si eu cred ca o sa inteleaga (pana la urma e chesita de a impune sau nu celui de langa tine si cata vreme sotul tau nu-ti impune nici tu nu ai dreptul sa-i impui). Si preotul ar trbeui sa se bucure ca nu pierde o credincioasa chiar daca nu mai castiga inca un credincios (pe sotul tau) cu ocazia asta.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 24 Mar 2006, 13:38 
Veteran

vreau sa-mi zic si eu parerea,de fapt experienta.Eu sunt ortodoxa iar Cris catolic,acum multe din voi ve-ti zice:da,dar astea sunt cam la fel ,nici o tragedie.Lasati-ma sa va corectez si sa va zic ca e o mare diferenta,iar pt. cineva nascut si crescut la ortodocsi schimbarea religiei e o chestie...MARE.Totusi de cand sunt in Italia atat eu cat si el uitasem de biserica,el nu mergea la mine eu nu mergeam la el si asa pana intr-o buna zi cand am inceput sa ma rog la Dumnezeu cu tot sufletul meu sa-mi lumineze calea si intr-un fel anume sa-mi arate ce trebuie sa fac...aaaaa,am uitat sa specific ce sot capos am care el vroia sa ramanem casatoriti doar civil ca nu face nimic.Pe mine chestia asta m-a durut enorm si de aia am inceputcu rugaciunile acasa ...Intr-o duminica mi s-a pus pata si am mers singura la biserica la catolici,el nu a vrut sa mearga,a2-a duminica l-am vrajit printr-o minune si a mers si el.Exact in duminica aia s-a predicat despre tinerii care traiesc fara sa se cunune la biserica si se ruga toata biserica pentru ei.Asa frumos ce a fost ca am plans amandoi.Ajunsi acasa Cris al meu imi zice:"maine o suni pe mama ta si o rogi sa ne caute restaurant ca noi facem nunta",Eu nu mai puteam de bucurie si am inceput sa-i multumesc lui Dumnezeu pentru ceea ce a facut cu noi.Iar eu avand in vedere ca in biserica catolica am primit darul acesta m-am hotarat sa fiu si eu catolica asa ca de 6 luni in coace...in fiecare duminica amandoi de mana noi mergem la biserica.Concluzia este sa ai multa incredere in Dumnezeu,sa-l rogi sa-ti dea ceea ce vrei tu cu adevarat si vei vedea ca nu te dezamageste.Nu vreau sa filozofez dar ai incredere in EL

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 14 Mai 2006, 01:09 
Junior

Citat:
cununia religioasa NU TREBUIE facuta,nu este obligatorie,o faci numai daca vrei s-o faci..

Surorilor mi se pare deplasata chestia cu DACA TEEBUIE SA FACI CUNUNIA RELIGIOASA.. de oricare religie apartii, daca ai cat de cat constiinta si toti avem dar mai ales daca o ascultam,faci cununia religioasa.
Cununia religioasa este binecuvantarea relatiei pe care o vei legaliza de catre Dumnezeu.
ATATA VREME CAT CREDEM IN DUMNEZEU TREBUIE SA I CEREM BINECUVANTAREA!

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 14 Mai 2006, 01:13 
Junior

Citat:
cununia religioasa NU TREBUIE facuta,nu este obligatorie,o faci numai daca vrei s-o faci..

Pentru faptul ca nu intelegi ceea ce se intampla la biserica judeci si nu corect situatia. Ar trebui sa mai iei ceva lectii si sa m,ai citesti o enciclopedie si sau sa mai privesti documentare pe tema asta!
Sorry. nu te supara. Lumea de azi merge la biserica si nu stie de ce doar la barfa sau sa dea bani si altii sa ceara si sa judece.
Cand vei intelege ce se intampla.. vei privi lucrurile altfel... si fa si tu logodna intai si atunci preotul nu va fi nevoit sa ti faca doua slujbe in una iar nici tu sa l injuri(X)(X)

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 14 Mai 2006, 01:16 
Junior

Citat:
problema este ca nu prea am de unde sa aleg un preot deschis la minte, pentru ca nunta nu o fac in romania , ci in alta tara, unde nu exista decat o singura biserica ortodoxa. asa ca sa vad cum mi-o fii norocul

draga mea cred ca nu ai cautat destul, suficient si sau va e pusa dragostea si dorinta la incercare..te ai gandit si asa?
Si acum cu miscarea ecumenica si cu globalizarea nu e imposibil sa gasesti preotul deschis de care se tot vorbeste..
Bate si ti se va deschide, cine cauta gaseste, cereti si vi sse va da!
Poate faci cumva si gasesti poate aici varianta de casatorie?

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 14 Mai 2006, 01:17 
Junior

Citat:

spunele asta rudelor :mellow::mellow: cand au auzit ca nu vreau biserica mi-au sarit toti in cap

Esti atee?

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 14 Mai 2006, 01:23 
Junior

Citat:

frumoasa povestea ta. noi de 4 ani am calcat de vreo 3 ori in biserica, la o nunta (ca nah trebuia) si am intrat de vreo 2 ori in catedrala catolica din Arad.
eu am avut o experienta mai putin placuta, cand era bunicul meu bolnav m-am rugat si tot degeaba, atunci pentru ca sa imi mai bat capul? si asa daca e sa se intample , se intampla...dc e sa fim fericiti suntem, cu sau fara biserica. evident ca trebuie facuta biserica pentru ca am nenorocul de a avea un istoric de familie de preoti...dar asta e si partea buna ca nu ma chinuie nimeni d c am stat impreuna pana acum.
si dubios e ciudat, mama lui cat si mama mea mai ajung pe la biserica duminicile...de noi nu s-a prins asta si nici nu se va prinde

MEVER SAY NEVER
nu si ice si cum da cel de sus si ti se schimba viata!!
Doamne fereste sa fie printr un eveniment nefericict!
Am fost atee convinsa si nu ma schimba nimeni si nimic si ... nu fac aici istoria revelatiei mele... dar a venit momentul schimbarii radicale ccand toate au capatat un alt centru..de greutate..

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 15 Oct 2006, 22:23 
Veteran

religia....nu trebuie sa fie importanta in casatorie..ci in toata viata....:)
nu pot spune ca fac eu totul asa cum cere religia ortodoxa....dar incerc pe cat posibil sa fac lucrurile asa cum trebuie....
cred in Dumnezeu si mi se pare normal sa tin un minim de reguli impuse de aceasta religie (tin o parte din posturi, nu lucrez in zilele de sarbatoare, spun o rugaciune cat de mica aproape zilnic)
so...depinde de fiecare cat este de credincios si de aici si respectarea lucrurilor bisericesti....
o importanta destul de mare consider ca o are si familia si educatia oferita de aceasta...
Doamne ajuta!:)

Sus
Neconectat Profil  

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 21 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]