Ultima vizită a fost: Acum este 08 Iul 2025, 00:39

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 309 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Iti spun eu cum se face!!!!Ca-s din Ardeal!!!!
MesajScris: 18 Mai 2006, 16:25 
Veteran

Citat:
La noi, si mirii si nasii au lumanari! Fiecare are cate o lumanare impodobita cu flori. De lumanari se ocupa nasii(ei le platesc), iar in ziua nuntii merge cineva dupa ele la florarie, apoi le pune intr-o masina care va merge sigur la biserica! Si, la cununia religioasa, acea persoana este responsabila de lumanari, pana se intra in biserica, unde se dau fatului(sau diacului) si care le va da nasilor si mirilor la momentul potrivit, tot el le si aprinde si, dupa ce trece momentul lor, le stinge si le duce in altar! Deci mirii si nasii nu tin lumanarile tot timpul! Inaca ceva: la noi, mirii si nasii sunt"legati"printr-o panglica de matase:adica tin in maini o panglica lunga, care sa le ajunga la toti, iar la sfarsitul slujbei, panglica respectiva se se leaga in jurul taliei miresei, ca sa aiba copii sanatosi, frumosi, binecuvantati! Mai avem multe obiceiuri frumoase, dar o sa le scriu altadata! Pa!!!:flowers:B):D
wwaaww,intradevar e interesant,nu am auzit pana acum de asa ceva.Dar normal sunt asa multe obiceeeeeeeee:rolleyes:

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 18 Mai 2006, 19:38 
Veteran

Citat:

Da, la voi in Ardeal e ca in alta tara....
:Dce comica esti Mady:D

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 19 Mai 2006, 00:54 
Diva

Citat:

Pe cuvant...Nu stiu daca ai fost vreodata in Ardeal, da ei sunt asa de civilizati si au atat de mult bun simt de zici ca nu esti in Romania...

Iubi se ducea des inainte si imi povestea ca faceau ardelenii misto de el cand isi incuia masina sau lua fata de la casetofon....Ii ziceau ca a trecut muntii, poate sa stea linistit:D

Mie mi-ar placea sa ma mut la Cluj...

Chiar ca esti draguta mady...alta tara...eee n-as zice chiar asa dar, e adevarat ca suntem ff diferiti...si avem si noi uscaturile noastre...:)

Sus
Neconectat Profil  

Subiectul mesajului: Re: cununia religioasa
MesajScris: 20 Mai 2006, 21:20 
Junior

Citat:

Nu stiu cum se face....:-`

Oriunde sunteti Lumanarile sunt duse la mbiserica de catre domnisoara si cavalerul de onoare!!!
LA biserica le tin nasii
De la biserica adik pana la sala... domnisoara si cavaleru..
LUMANArea reprezinta sufletele noastre!!!!!

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 20 Mai 2006, 21:24 
Junior

Citat:

hmmmmm.......interesant....dar de ce nu toate bisericile nu fac la fel???

Fac asa ca s din ardeal... e alta Romanie acolo!!!
Au luat toate modele de pe la catolici si au uitat legea...
Chesti acu legatul pamblicii ...si copiii sanatosi.. celegatura are"?/
Iar daca vrei superstitiii uite ca nu tre sa mearge lumanarile in aceeasi masina la biserica .. ca ele reprezinta pe miri.. si tot asa si mirele si mireasa.. in masini diferite pan ase cununa..HIHI

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 20 Mai 2006, 21:26 
Junior

Citat:
La noi, si mirii si nasii au lumanari! Fiecare are cate o lumanare impodobita cu flori. De lumanari se ocupa nasii(ei le platesc), iar in ziua nuntii merge cineva dupa ele la florarie, apoi le pune intr-o masina care va merge sigur la biserica! Si, la cununia religioasa, acea persoana este responsabila de lumanari, pana se intra in biserica, unde se dau fatului(sau diacului) si care le va da nasilor si mirilor la momentul potrivit, tot el le si aprinde si, dupa ce trece momentul lor, le stinge si le duce in altar! Deci mirii si nasii nu tin lumanarile tot timpul! Inaca ceva: la noi, mirii si nasii sunt"legati"printr-o panglica de matase:adica tin in maini o panglica lunga, care sa le ajunga la toti, iar la sfarsitul slujbei, panglica respectiva se se leaga in jurul taliei miresei, ca sa aiba copii sanatosi, frumosi, binecuvantati! Mai avem multe obiceiuri frumoase, dar o sa le scriu altadata! Pa!!!:flowers:B):D

Mai dar voi nu sunteti ortodocsi?
Ati uiata canoanele bisericii?
Ati copiat de la altii.. si traditii straine de noi.,.
De unde chestia cu lasatul lumanarilor?
PAi nu se duc mirii la 8 zile de la cununie la biserica ?
Si atunci l e lasa..

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 22 Mai 2006, 16:28 
Veteran

Citat:

Ei sunt catolici. Nu e vina lor ca la catolici se face atfel decat la noi...
eu sunt catolica dar din cate stiu lumanarile se duc la biserica de domnisorii de onoare,in biserica le tin nasii,iar dupa slujba le ducem noi...:D Punct.Eu nu vreau sa fiu rea,dar nu cred nici in traditii,nici in superstitii...eu imi doresc sa am sufletul curat,Dumnezeu sa fie la nunta mea sa mi-o binecuvanteze si atat.Nicidecum nu ma intereseaza cine si cat tine lumanarea

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 23 Mai 2006, 23:35 
Junior

Citat:

Draga teo, inteleg ca esti credincioasa dar ortodoxia nu e singura religie! Si in al doilea rand, credinta nu tine de obiceiuri. Fiecare biserica, in functie de religie, regiune, etc. are anumite obiceiuri, traditii. Dar asta nu inseamna ca o religie - sau un obicei de nunta, in cazul de fata - e mai bun decat altul. Pana la urma Dumnezeu e unul si daca faci casatoria religioasa o faci in fata lui Dumnezeu nu in fata preotului ortodox/catolic, etc.

Sal
Cer scuze daca am suparat pe cineva

Eu nu am nimic cu lumea dar nu am inteles.. simplu.. si nu vad sensul unor lucruri.
CLAR CA LUMEA E LIBERA SA APARTINA ORICAREI RELIGII TOT UN DUMNEZEU RAMANE>
Singura faza care ma oftica la nunti e traditia populara bagat aiurea ... unde nu e locul...
Dar mai sunt uniii care au uitat ce religie au.. si nu doar atat au uitat de Cel de sus..
Am prieten arab si stomatologul meu.. care e mult mai corect decat alti care se dau crestini adevarati..
Spor in toate si ingerii sa va pazeasca calea..!

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 23 Mai 2006, 23:38 
Junior

Citat:
eu sunt catolica dar din cate stiu lumanarile se duc la biserica de domnisorii de onoare,in biserica le tin nasii,iar dupa slujba le ducem noi...:D Punct.Eu nu vreau sa fiu rea,dar nu cred nici in traditii,nici in superstitii...eu imi doresc sa am sufletul curat,Dumnezeu sa fie la nunta mea sa mi-o binecuvanteze si atat.Nicidecum nu ma intereseaza cine si cat tine lumanarea

Spun emi te rog l avoi se mai fac rugaciuni la miri dupa cununie?

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 24 Mai 2006, 01:35 
Diva

Citat:

Spun emi te rog l avoi se mai fac rugaciuni la miri dupa cununie?

teo...am si eu o rugaminte, vad ca te pricepi la astea...cam ce ar trebui sa cante corul in timpul nuntii? sunt cantece speciale pentru nunta sau doar ceva cantari bisericesti?

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 24 Mai 2006, 19:35 
Junior

Citat:
teo...am si eu o rugaminte, vad ca te pricepi la astea...cam ce ar trebui sa cante corul in timpul nuntii? sunt cantece speciale pentru nunta sau doar ceva cantari bisericesti?
Buna
nici eu nu stiu foarte multe..
dar
stiu ca la noi daca ai cerut cor, se cam cantaraspunsurile obisnuite.. dar o cantare speciala este cea in timpul careia se inconjoara masa.. cu mirii nasii preotul...Isaia danţuieşte..si Sfintilor mucenici care bine vati nevoit.. si pe care ar trebui si mirii sa l stie si sa l cante de bucurie.. adik
Daca e doar o cununie fara logodna in 20 minute au terminat toata slujba..
Dac sunt de teraba cei din cor.. iti cant al aintrarea in biserica. Vin o din Liban mireasa... si e foarte faina..pentru ca are nota de veselie si de bucurie..

Sus
Neconectat Profil  

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 309 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]