Ultima vizită a fost: Acum este 19 Mai 2025, 09:56

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 367 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: OBICEIURI DE NUNTA!!!!!
MesajScris: 12 Ian 2006, 19:46 
Junior

Fetelor!!!!!
Am o mare problema. Eu nu stiu exact ce obiceiuri sunt obligatorii pentru nunta. Tot ce stiu cu exactitate si chiar imi place super mult ideea este ca ABIA ASTEPT SA FIU FURANTA!:lol:
Acum..... numai ideea ca se joaca gaina sau eu stiu ce alte obiceiuri mai sunt... ma inspaimanta.
Iar acum.... va intreb eu pe voi..... CE OBICEIURI MAI SUNT? SI CE TREBUIE IN MOD OBLIGATORIU DE RESPECTAT?

Sus
Neconectat Profil  

Subiectul mesajului: Re: OBICEIURI DE NUNTA!!!!!
MesajScris: 12 Ian 2006, 22:57 
Diva

Iata cateva:

Bradul
In dimineata nuntii, ginerele, impreuna cu prieteni apropiati impodobesc doi brazi cu diferite obiecte, fructe si chifle. Brazii sunt purtati de tineri necasatoriti pana la casa nasului, unde, unul este legat in fata portii. Apoi, alaiul isi continua drumul catre casa miresei, loc in care ramane cel de-al doilea brad.
Bradul este simbolul vigorii si al tineretii; impodobirea lui simbolizeaza viata "imbelsugata" a viitoarei familii.

Barbieritul mirelui
Un prieten apropiat al mirelui il barbiereste, in mod simbolic pe ginere. Asezat pe un scaun, cu bani sub picior, mirele nu trebuie sa-l lase pe lautar sa-i ia banii.
Barbieritul mirelui reprezinta un simbol al pregatirii baiatului pentru nunta.

Imbracatul miresei
Nasa, impreuna cu mama miresei si prietene apropiate ajuta mireasa sa se imbrace, pentru ca la sfarsit, nasa singura sa-i lege voalul si coronita. Se desfasoara in acelasi timp cu barbieritul mirelui si simbolizeaza pregatirea fetei pentru nunta.
Tot acum lautarul canta o melodie specifica ("Ia-ti mireasa ziua buna") ce semnifica plecarea din casa parinteasca si intemeierea noului nou camin.

Hora miresei
sau (Nuneasca) se danseaza acasa la mireasa, prilej cu care soacra mica imparte diferite cadouri nasilor, socrilor si, uneori, rudelor apropiate.

Ruperea turtei
Nasa comanda si plateste o turta impodobita cu diverse ornamente, comestibile sau nu - trandafiri, diferite impletituri si alte forme. In mod simbolic, turta este rupta deasupra capului miresei si este data spre consum (invitatilor).
Se spune ca aduce noroc celor care mananca din ea.

Dansul gainii
O gaina gatita, impodobita cu flori, o bancnota si diferite ornamente in functie de regiune este oferita nasului in schimbul unei sume de bani, ceea ce simbolizeaza petirea fetei de catre nas pentru mire. Dupa dansul gainii invitatii pregatesc darul pentru miri.

Legatul miresei
Aproape de sfarsitul nuntii, nasa scoate voalul de pe capul miresei si ii pune o esarfa (batic), simbolizand trecerea de la statutul de fata la cel de nevasta. Voalul miresei se pune pe capul unei fete necasatorite, care se spune ca va fi urmatoarea care se va casatori.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 14 Ian 2006, 01:00 
Veteran

eu n-am ce voal sa dau,ca nu voi avea..nu vreau voal ca nu-mi place,doar niste accesorii in par..dar cu traditia de la americani..ceva nou,vechi,de imprumut si albastru...?ce faceti..?

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 15 Ian 2006, 00:30 
Diva

Something old, something new
Something borrowed, something blue...

"Ceva vechi" reprezinta cuplurile prietene care se spera ca vor ramane aproape in timpul casatoriei. In mod traditional era vorba de o jartiera veche care era data miresei de catre o femeie fericita in casatorie, in speranta ca aceasta fericire va fi transmisa mai departe miresei; o bijuterie de familie - reprezinta legatura viitorului cuplu cu familiile parintilor.

"Ceva nou" simbolizeaza fericirea si viitorul prosper al tinerilor casatoriti; rochia de mireasa - este considerat ca aducator de noroc.

"Ceva imprumutat" este adesea imprumutat de familia miresei si este un obiect de mare valoare pentru familia respectiva. Mireasa trebuie sa restituie acest obiect pentru a avea noroc; o batista cu dantela sau orice alt obiect - are rolul simbolic de a reaminti cuplului ca pot conta oricand pe ajutorul familiei si al prietenilor.

Obiceiul ca mireasa sa poarte "ceva albastru" isi are originea in Israelul antic, unde mireasa purta o panglica albastra in par, in semn de fidelitate; simbolul credintei si al loialitatii este reprezentat de jartiera (albastra).

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 16 Ian 2006, 22:53 
Diva

Jarteluta poate fi considerata ca fiind "ceva albastru" dar poate fi si "ceva imprumutat" in cazul in care o imprumuti de la o fosta mireasa. Asa a ales o prietena.
Oricum, de imprumutat se imprumuta de cineva care are o casatorie reusita si fericita; asa are continuitate.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 17 Ian 2006, 16:04 
Nou Venit

Ma intrebam, ce ar trebui sa plateasca nasii din totul costul nuntii?Nasa mea este si ea foarte tanara si nu stie mare lucru.Zicea ca ar trebui ca nasii sa palteasca biserica, si florile...
Aveti idee?

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 17 Ian 2006, 18:05 
Senior

Citat:
Ma intrebam, ce ar trebui sa plateasca nasii din totul costul nuntii?Nasa mea este si ea foarte tanara si nu stie mare lucru.Zicea ca ar trebui ca nasii sa palteasca biserica, si florile...
Aveti idee?
din cate stiu eu nasii ar trebui sa plateasca biserica,lumanarile,paliura si bijuteriile pe care ti le pui.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 17 Ian 2006, 23:33 
Veteran

Eu stiu cateva obiceiuri,dar acum nu prea se mai tine cont de ele.Si e pacat,pt ca unele sunt chiar frumoase!De exemplu cea cu trecutul pragului.Mirele tre sa treaca pragul cu mireasa in brate,pt ca sarpele casei sa nu o muste pe aceasta de picior.
Sunt multe si frumoase.Acum,dak faci nunta la oras,se pierd majoritatea.
Va pupicesc pe toate:lips:

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 17 Ian 2006, 23:35 
Veteran

Citat:
Dar eu nu cred ca vreau cu brad si cu gaina. E musai?
Si mai e ceva: cum e cu jarteluta miresei? Ca pana nu am vazut la nici o nunta sa se faca ceva cu asta.

Se face dar cred ca depinde de la nunta la nunta.La vara-mea la nunta,s-a facut cu jarteaua.Dupa ce miresica a aruncat buchetul(care s-a prins in decoratiunile de pe tavan),mirele a fost legat la ochi si a dat jos jarteaua cu dintisorii.Am ras.....:D.Da a fost super si vreau si eu!

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 17 Ian 2006, 23:37 
Veteran

Citat:
eu n-am ce voal sa dau,ca nu voi avea..nu vreau voal ca nu-mi place,doar niste accesorii in par..dar cu traditia de la americani..ceva nou,vechi,de imprumut si albastru...?ce faceti..?

Am auzit ca se zice ca pe cat de lung e voalul,atat de lunga va fi si casnicia.Deci ar trebui cat mai lung.
Sau era trena?(?):wacko:

Sus
Neconectat Profil  

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 367 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]