Ultima vizită a fost: Acum este 28 Iun 2025, 21:00

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 681 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 35  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Carticica de bucate!
MesajScris: 12 Feb 2009, 18:26 
Moderator Ghidul Miresei

Ciorba de pui a' la grec

Ingrediente:
1 kg pui
3 morcovi
1 radacina patrunjel
1 telina
3 cepe
100 g orez
250 g smantana
3 galbenusuri
1 l bors
1 legatura de patrunjel
1 legatura de leustean
ulei
sare

Taie zarzavatul cuburi si inabusa-l in ulei cu adaos de apa. In 2 l de apa cu sare, pune l fiert puiul portionat. Ai grija ca, in timpul fierberii, sa spunmezi de cate ori este nevoie.
Adauga ceapa taiata marunt, un praf de sare si zarzavatul inabusit.
Intre timp, alege orezul, spala-l in mai multe ape si pune-l sa fiarba si pe el alaturi de carne si legume. Acreste ciorba cu bors, dupa gust.
Amesteca galbenusurile batute cu smantana, dupa care toarna in ciorba si mai lasa sa fiarba aproximativ 5 minute. Serveste cu verdeata taiata marunt si cateva crutoane.

Eu nu asa fac ciorbita a la grec, dar mi s-a parut interesanta :)

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 12 Feb 2009, 18:30 
Moderator Ghidul Miresei

Mamaliguta cu ceapa

Ingrediente:
500 g rosii mici
2 cepe
3-4 catei de usturoi
2 morcovi
1 legatura de patrunjel
sare
piper
ulei

Pentru mamaliga: 2 cesti pline de malai, 4-5 cesti cu apa, 1 lingurita cu sare, 1 lingurita cu unt, 1 legatura de ceapa verde.

Caleste ceapa in putin ulei. Adauga morcovii taiati cubulete, usturoiul zdrobit si condimenteaza.
Adauga rosiile oparite in apa clocotita. Lsa pe foc cam 15 minute. La final, presara verdeata tocata fin.
Separat, pregateste mamaliga. Fierbe apa cu sare. Cand incepe sa clocoteasca, toarna malaiul in ploaie, putin cate putin, amestecand energic. Las-o sa fiarba la foc mic.
La final, adauga untul si ceapa taiata rondele. Rastoarna mamaliga in castronele umezite cu apa rece. Serveste mamaliga rasturnata alaturi de mancarica de rosii.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 13 Feb 2009, 16:29 
Moderator Ghidul Miresei

11 dintre cele mai mari erori culinare...

1. Alimentele dezghetate nu se mai recongeleaza. Inghetul intrerupe dezvoltarea microrganismelor, dar nu le distruge. La dezghetare incep sa se inmulteasca. De aceea, este indicata gatirea sau consumarea alimentelor dezghetate. Mancarea gatita poate fi recongelata.

2. Lingurita de argint retine acidul in sticla. Gresit. Dopul mpiedica eliminarea acidului carbonic.

3. Uleiul de masline nu este bun pentru prajit. Neadevarat. Uleiul de maslie presat la rece incepe sa fumege la 180 grade C, cel rafinat la 210 grade C. Prajirea, care produce o temperatura de cca. 150 grade C, nu constituie o problema.

4. Microundele distrug mai multe substante nutritive decat fierberea. Dimpotriva: in timpul fierberii se distrug vitaminele, daca mancarea este incalzita prea mult sau daca este lasata in apa in care a fiert. Microundele produc oscilatia moleculelor de apa din mancare, ceea ce produce o incalzire rapida. Scest procedeu "salveaza" substantele nutritive.

5. "Sushi" inseamna peste crud. Eronat, "Sushi" inseamna "acrisor" si se refera la orezul preparat cu otet. Pestele crud se numeste "sashimi".

6. Grasimea imbolnaveste. In principiu, nu. Multe vitamine pot fi administrate numai cu grasime. De fapt, cel mult 30% din aportul energetic trebuie sa provina din grasimi, astfel creste riscul sa deveniti supraponderali.

7. Cola descompune carnea. Afirmatie falsa. "In cel mai bun caz", acidul fosforic continut in cola poate doar sa umfle carnea.

8. Friptura picanta iese in sange. Nu, prajitul cu sau fara condimente picante nu influenteaza "suculenta", ci doar gustul.

9. Painea mucegaitase arunca. Numai daca este feliata. Din painea mucegaita se indeparteaza locul afectat. In acest fel poate fi "salvata" si branza uscata.

10. Praful de copt absoarbe mirosul din frigider. Eroare! Este mult mai bine sa ambalati mancarurile cu un miros puternic in folie din plastic.

11. Tigaile cu teflon, zgariate pot deermina aparitia cancerului. Eroare: teflonul zgariat sau nu se descompune la temperaturi mai mari de 260 grade C. Atunci sunt degajate substante cancerigene. Pentru aceasta, mancarea trebuie arsa cu intentie. pana devine "carbune"

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 27 Feb 2009, 15:33 
Moderator Ghidul Miresei

Briose aperitiv

Ingrediente: 600/700 g aluat de paine; 200 g branza de burduf; 1 ardei gras; 2 rosi; 200 g cascaval; 1 lingura cu faina; ulei.

Mod de preparare:
Unge cu ulei formele de briose, dupa care tapeteaza-le cu faina. Umple pana la jumatate fiecare forma cu aluat de paine. Asaza apoi pe fiecare cate o lingurita cu branza de burduf sau telemea de vaca. Acopera cu restul de aluat trecut prin razatoarea mare. Presara deasupra cubulete de ardei gras si rosie si coace la cuptor aproximativ 30 de minute. Serveste-le cat sunt calde, cu cascaval sau parmezan ras.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 28 Feb 2009, 13:15 
Diva

Dragelor eu am o problema si anume la sotzu ii place ciorba de burta ,mie nu, de dragu lui as incerca sa ii fac una dar nu am reteta, cadorisiti-mi si mie o reteta:npray: va rog frumos...

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 28 Feb 2009, 13:47 
Moderator Ghidul Miresei

Citat:
Dragelor eu am o problema si anume la sotzu ii place ciorba de burta ,mie nu, de dragu lui as incerca sa ii fac una dar nu am reteta, cadorisiti-mi si mie o reteta:npray: va rog frumos...

nici mie nu imi place ciorba de burta :zoombie:

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 28 Feb 2009, 14:29 
Veteran

Citat:
11 dintre cele mai mari erori culinare...

1. Alimentele dezghetate nu se mai recongeleaza. Inghetul intrerupe dezvoltarea microrganismelor, dar nu le distruge. La dezghetare incep sa se inmulteasca. De aceea, este indicata gatirea sau consumarea alimentelor dezghetate. Mancarea gatita poate fi recongelata.

2. Lingurita de argint retine acidul in sticla. Gresit. Dopul mpiedica eliminarea acidului carbonic.

3. Uleiul de masline nu este bun pentru prajit. Neadevarat. Uleiul de maslie presat la rece incepe sa fumege la 180 grade C, cel rafinat la 210 grade C. Prajirea, care produce o temperatura de cca. 150 grade C, nu constituie o problema.

4. Microundele distrug mai multe substante nutritive decat fierberea. Dimpotriva: in timpul fierberii se distrug vitaminele, daca mancarea este incalzita prea mult sau daca este lasata in apa in care a fiert. Microundele produc oscilatia moleculelor de apa din mancare, ceea ce produce o incalzire rapida. Scest procedeu "salveaza" substantele nutritive.

5. "Sushi" inseamna peste crud. Eronat, "Sushi" inseamna "acrisor" si se refera la orezul preparat cu otet. Pestele crud se numeste "sashimi".

6. Grasimea imbolnaveste. In principiu, nu. Multe vitamine pot fi administrate numai cu grasime. De fapt, cel mult 30% din aportul energetic trebuie sa provina din grasimi, astfel creste riscul sa deveniti supraponderali.

7. Cola descompune carnea. Afirmatie falsa. "In cel mai bun caz", acidul fosforic continut in cola poate doar sa umfle carnea.

8. Friptura picanta iese in sange. Nu, prajitul cu sau fara condimente picante nu influenteaza "suculenta", ci doar gustul.

9. Painea mucegaitase arunca. Numai daca este feliata. Din painea mucegaita se indeparteaza locul afectat. In acest fel poate fi "salvata" si branza uscata.

10. Praful de copt absoarbe mirosul din frigider. Eroare! Este mult mai bine sa ambalati mancarurile cu un miros puternic in folie din plastic.

11. Tigaile cu teflon, zgariate pot deermina aparitia cancerului. Eroare: teflonul zgariat sau nu se descompune la temperaturi mai mari de 260 grade C. Atunci sunt degajate substante cancerigene. Pentru aceasta, mancarea trebuie arsa cu intentie. pana devine "carbune"

Fetelor, sa o luam cu inceputul. Mancarea gatita nu se congeleaza. Si ea sufera modificari odata cu congelarea, pluc ca vorbim de un preparat care are in compozitie o serie de produse, vegetale, animale, condimente, care se depreciaza. Nu aveti acasa o mica linie de obtinere a conservelor, sau da?!
Acum in ceea ce priveste MUCEGAIURILE. Mucegaiurile care se gasesc in mod normal pe unele preparate dn carne, gen salamuri, sunt mucegaiuri alimentare, obtinute in laborator, sub un contro, strict. Mucegaiurile care apar pe produsele alimentare, ca urmare a pastrarii indelungate, sau in conditii improprii, NU se mai consuma, ele fiind confiscate si distruse. Produc grave imbolnaviri la oamenii care le consuma, cei mai afectati fiind copii si batranii.
Mirosul din frigider este absorbit de bicarbonatul de sodiu.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 28 Feb 2009, 15:17 
Moderator Ghidul Miresei

Citat:
Fetelor, sa o luam cu inceputul. Mancarea gatita nu se congeleaza. Si ea sufera modificari odata cu congelarea, pluc ca vorbim de un preparat care are in compozitie o serie de produse, vegetale, animale, condimente, care se depreciaza. Nu aveti acasa o mica linie de obtinere a conservelor, sau da?!
Acum in ceea ce priveste MUCEGAIURILE. Mucegaiurile care se gasesc in mod normal pe unele preparate dn carne, gen salamuri, sunt mucegaiuri alimentare, obtinute in laborator, sub un contro, strict. Mucegaiurile care apar pe produsele alimentare, ca urmare a pastrarii indelungate, sau in conditii improprii, NU se mai consuma, ele fiind confiscate si distruse. Produc grave imbolnaviri la oamenii care le consuma, cei mai afectati fiind copii si batranii.
Mirosul din frigider este absorbit de bicarbonatul de sodiu.

eu doar am gasit scris intr-o revista si am copiat chestia asta :food:

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 01 Mar 2009, 10:12 
Veteran

eu doar am gasit scris intr-o revista si am copiat chestia asta :food:[/quote
Buna Carlita! Cumva am banuit asta. Eu pur si simplu mi-am permis sa dau niste sfaturi care prind bine tuturor. Si eu citesc multe trebusoare pe net, prin reviste si trebuie sa spun ca de multe informatiile oferite nu sunt de o acuratete foarte mare.
E bine cand ne putem da cate un sfat intre noi, nuuu?!!!:)

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 02 Mar 2009, 01:54 
Moderator Ghidul Miresei

Citat:

eu doar am gasit scris intr-o revista si am copiat chestia asta :food:[/quote
Buna Carlita! Cumva am banuit asta. Eu pur si simplu mi-am permis sa dau niste sfaturi care prind bine tuturor. Si eu citesc multe trebusoare pe net, prin reviste si trebuie sa spun ca de multe informatiile oferite nu sunt de o acuratete foarte mare.
E bine cand ne putem da cate un sfat intre noi, nuuu?!!!:)

bineinteles ca e bine :P doar de aia e forum sa putem discuta si sa schimbam pareri :flowers:

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 02 Mar 2009, 09:24 
Diva

Citat:

Aici inclin sa nu iti dau dreptate...nu vad de ce nu se poate congela mancarea gatita...pe multe site-uri se dau sfaturi in ceea ce priveste planificarea in avans a meselor pe diverse motive si anume ca se pot prepara mancaruri in avans care sa se puna in congelator gata portionate...iar apoi se pot scoate portiile rand pe rand si consuma...

si eu am pus mancare in congelator inainte sa plecam in vacanta iar cand ne-am intors am descongelat-o si a fost la fel de buna ca atunci cand am gatit-o...am avut chiar sarmale puse in congelator de la botezul lui fiica-mea si dupa vreo 2 luni cand mi s-a facut pofta de sarmale le-am avut gata facute :)

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 02 Mar 2009, 13:43 
Diva

Citat:

Aici inclin sa nu iti dau dreptate...nu vad de ce nu se poate congela mancarea gatita...pe multe site-uri se dau sfaturi in ceea ce priveste planificarea in avans a meselor pe diverse motive si anume ca se pot prepara mancaruri in avans care sa se puna in congelator gata portionate...iar apoi se pot scoate portiile rand pe rand si consuma...

si eu am pus mancare in congelator inainte sa plecam in vacanta iar cand ne-am intors am descongelat-o si a fost la fel de buna ca atunci cand am gatit-o...am avut chiar sarmale puse in congelator de la botezul lui fiica-mea si dupa vreo 2 luni cand mi s-a facut pofta de sarmale le-am avut gata facute :)

si eu fac asa, uneori e mult mai practic

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 02 Mar 2009, 13:49 
Diva

Citat:

si eu fac asa, uneori e mult mai practic

eu nu congelez niciodata mancarea gatita.gatesc doar cat sa mancam o data, maxim de 2 ori.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 02 Mar 2009, 13:54 
Diva

Citat:

eu nu congelez niciodata mancarea gatita.gatesc doar cat sa mancam o data, maxim de 2 ori.

nici eu, plus de asta tinuta mai mult de 2 zile in frigider mi se pare ca nu mai are acelasi gust ca prima oara.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 02 Mar 2009, 13:57 
Moderator Ghidul Miresei

Citat:

nici eu, plus de asta tinuta mai mult de 2 zile in frigider mi se pare ca nu mai are acelasi gust ca prima oara.

eu am auzit multa lume ca pune prajituri in congelator :flower:

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 02 Mar 2009, 14:01 
Diva

Citat:

eu am auzit multa lume ca pune prajituri in congelator :flower:

sincer, nu am auzit, desi mi se pare straniu, prefer sa iau ceva proaspat decat sa le tin in congelator, ce fac daca am niste musafiri, stau sa dezghet prajiturile??:blink:

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 02 Mar 2009, 15:14 
Moderator Ghidul Miresei

Citat:

sincer, nu am auzit, desi mi se pare straniu, prefer sa iau ceva proaspat decat sa le tin in congelator, ce fac daca am niste musafiri, stau sa dezghet prajiturile??:blink:

banuiesc ca nu :)) sper sa nu fiu srvita cu prajituri congelate :D

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 02 Mar 2009, 17:42 
Veteran

Citat:

2 luni!!!!!(X) Si le-ai manct....dupa atata vreme..:(Au stomacul!
Produsele obtinute in unitati specializate de preparare a produselor alimentare din carne si vegetale, foloseste pe langa materia prima, reprezentata de carne, grasime, legume, fructe si produse secundare, reprezentate de sare, piper, fosfati, nitriti si alte subdtante SINTETIC OBTINUTE, in vederea MARIRII TIMPULUI DE CONSERVARE. Tu acasa, doar ai prelucrat niste produse, care au fost in prealabil, conservate fie prin sarare, acrire sau congelare....moment in care sufera deja niste transformari...apoi le fierbi, alte modificari, le racesti, iar modificari si ...mai mananci din ele si pe urma....HAI SA O BAG LA CONGELATOR. Daca tu crezi ca e sanatos sa mananci asa ceva, si dupa 2 luni...
Strainii nu gatesc. Cand ne-am apucat sa gatim, si au intrat americanii in bucatarie, au cascat niste ochi cat cepele. A face o salata, si a pune la microvele produse semipreparate nu in seamna a gati!
Iar imprumutam...ce nu e bun.

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 02 Mar 2009, 17:44 
Veteran

Citat:

Nici eu nu pot manca mai mult de 2 ori dintr-o mancare! :ok:

Sus
Neconectat Profil  

MesajScris: 02 Mar 2009, 17:56 
Moderator Ghidul Miresei

:flower: Frigaruie cu ciuperci :flower:

Ingrediente:
- 2 catei de usturoi
- 1 legatura patrunjel
- 400 g iaurt
- 5 linguri ulei de masline
- sare, piper
- 500 g ardei gras rosu si galben
- 3 cepe verzi
- 500 g ciuperci mari
- 200 g branza feta
- 2 linguri suc de lamaie
- 1 lingurita miere

Preparare:
Curatati usturoiul, spalati patrunjelul si tocati-le marunt pe amandoua. Amestecati-le cu iaurt, 1 lingura ulei, sare si piper. Pregatiti legumele si taiati ardeiul si legumele bucati. Taiati coditele ciupercilor. Taiat branza cubulete. Infigeti totul in frigarui. Amestecati restul de uli de masline cu sucul de lamaie, mierea, sarea si piperul, ungeti frigaruile cu acest amestec si puneti-le pe gratar 10-15 minute, invartindu-le continuu. Serviti-le impreuna cu dressingul de iaurt.

Sus
Neconectat Profil  

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 681 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 35  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]