Citat:
11 dintre cele mai mari erori culinare...
1. Alimentele dezghetate nu se mai recongeleaza. Inghetul intrerupe dezvoltarea microrganismelor, dar nu le distruge. La dezghetare incep sa se inmulteasca. De aceea, este indicata gatirea sau consumarea alimentelor dezghetate. Mancarea gatita poate fi recongelata.
2. Lingurita de argint retine acidul in sticla. Gresit. Dopul mpiedica eliminarea acidului carbonic.
3. Uleiul de masline nu este bun pentru prajit. Neadevarat. Uleiul de maslie presat la rece incepe sa fumege la 180 grade C, cel rafinat la 210 grade C. Prajirea, care produce o temperatura de cca. 150 grade C, nu constituie o problema.
4. Microundele distrug mai multe substante nutritive decat fierberea. Dimpotriva: in timpul fierberii se distrug vitaminele, daca mancarea este incalzita prea mult sau daca este lasata in apa in care a fiert. Microundele produc oscilatia moleculelor de apa din mancare, ceea ce produce o incalzire rapida. Scest procedeu "salveaza" substantele nutritive.
5. "Sushi" inseamna peste crud. Eronat, "Sushi" inseamna "acrisor" si se refera la orezul preparat cu otet. Pestele crud se numeste "sashimi".
6. Grasimea imbolnaveste. In principiu, nu. Multe vitamine pot fi administrate numai cu grasime. De fapt, cel mult 30% din aportul energetic trebuie sa provina din grasimi, astfel creste riscul sa deveniti supraponderali.
7. Cola descompune carnea. Afirmatie falsa. "In cel mai bun caz", acidul fosforic continut in cola poate doar sa umfle carnea.
8. Friptura picanta iese in sange. Nu, prajitul cu sau fara condimente picante nu influenteaza "suculenta", ci doar gustul.
9. Painea mucegaitase arunca. Numai daca este feliata. Din painea mucegaita se indeparteaza locul afectat. In acest fel poate fi "salvata" si branza uscata.
10. Praful de copt absoarbe mirosul din frigider. Eroare! Este mult mai bine sa ambalati mancarurile cu un miros puternic in folie din plastic.
11. Tigaile cu teflon, zgariate pot deermina aparitia cancerului. Eroare: teflonul zgariat sau nu se descompune la temperaturi mai mari de 260 grade C. Atunci sunt degajate substante cancerigene. Pentru aceasta, mancarea trebuie arsa cu intentie. pana devine "carbune"
Fetelor, sa o luam cu inceputul. Mancarea gatita nu se congeleaza. Si ea sufera modificari odata cu congelarea, pluc ca vorbim de un preparat care are in compozitie o serie de produse, vegetale, animale, condimente, care se depreciaza. Nu aveti acasa o mica linie de obtinere a conservelor, sau da?!
Acum in ceea ce priveste MUCEGAIURILE. Mucegaiurile care se gasesc in mod normal pe unele preparate dn carne, gen salamuri, sunt mucegaiuri alimentare, obtinute in laborator, sub un contro, strict. Mucegaiurile care apar pe produsele alimentare, ca urmare a pastrarii indelungate, sau in conditii improprii, NU se mai consuma, ele fiind confiscate si distruse. Produc grave imbolnaviri la oamenii care le consuma, cei mai afectati fiind copii si batranii.
Mirosul din frigider este absorbit de bicarbonatul de sodiu.