Compatibilitate: Dragostea invinge totul?

7909 afisari

CeartaDaca ar fi sa va ganditi din ce este compusa dragostea, ce ati pune pe lista? Sa vedem: fluturasi in stomac, zambete complice, priviri luminoase, senzatia de caldura cand il vezi pe cel pe care-l iubesti, sentimentul ca va cunoasteti de-o viata si ca va potriviti ca laptele cu cafeaua… ca dragostea invinge totul si ca impreuna puteti muta muntii din loc.
 
Ei bine, toata poezia asta este contrazisa de cercetarile stiintifice care spun ca dragostea este de fapt o combinatie de feromoni si hormoni, ca iubim nu doar cu ochii ci si cu nasul, ca vibram nu doar la rime si ritmuri ci si la stimuli vizuali, olfactivi, auditivi… Suntem un manunchi urias de relee, de antene gata sa recepteze semnalele pe care suntem pregatiti oricand sa le decodificam, daca si circumstantele ne-o permit.
 
De la bunul inceput
Toti cei ce pasesc in fata altarului cred cu ardoare ca au ales bine, ca relatia va dura, ca doar moartea ii va desparti. Toti vrem sa credem asta cand ne casatorim din dragoste si pentru dragoste, de buna voie si nesiliti de nimeni. Nu discutam aici cazurile in care casnicia se intemeiaza din interes sau pentru ca asa au hotarat altii ca e bine pentru noi. Dar inainte de a porni la drum este bine sa stiti ca oricat de puternica ar fi dragostea voastra, rutina, problemele zilnice, aparitia copiilor sau doar o mica neconcordanta de ritm intre parteneri, se pot transforma in conflicte serioase, de durata, in stare sa stearga cu buretele tot ce a fost frumos.

Daca asta vi se intampla si va treziti intr-o zi ca o prapastie uriasa este pe cale sa se infiltreze intre voi si sufletul pereche, nu va panicati. Este normal ca intr-un cuplu sa existe diferente de opinie si chiar e sanatos, intr-o relatie intre doi adulti. Va trebui sa invatati sa faceti mici compromisuri si pentru asta va trebuie antrenament. Arta de a face compromisuri va va fi de folos nu doar in casnicie ci si in viata de zi cu zi.
 
Ghid de supravietuire
Amintiti-va ca nu conteaza cine castiga atata vreme cat dupa o discutie in contradictoriu relatia are de suferit. incercati sa discutati unul cu altul nu unul impotriva celuilalt. Daca reusiti sa treceti cu bine de prima cearta, poate veti vrea sa gasiti si o cale de a face pace. Ghidul Miresei a intrebat-o pe doamna psiholog Dana Popa cum se pot calma apele: „Este important ca ambii parteneri sa inteleaga ca e normal sa te mai si certi din cand in cand. Suntem fiinte diferite si acolo unde exista diferente, vor exista si diferende. Dar cand cearta devine un mod de viata s-ar putea sa va simtiti la capatul puterilor si sa va puneti intrebarea daca merita sa ramaneti intr-o relatie atat de extenuanta. Acela este momentul sa cereti un armistitiu si sa incercati sa rezolvati lucrurile. Primul pas este sa intelegeti exact care este motivul cel mai des de cearta. Odata stabilit motivul clar, exista metode de escaladare a conflictului. Daca certurile sunt insotite uneori si de violenta fizica, trebuie sa intelegeti ca violenta este inacceptabila intr-o relatie. Daca toate certurile sunt „complimentate“ cu pumni, palme sau ajungeti sa evitati o discutie de teama ca lucrurile vor scapa de sub control, aveti nevoie de ajutor specializat. si in Romania exista acum hotline-uri si centre speciale pentru victimele abuzurilor domestice. in cazul in care sunteti hotarati sa va rezolvati singuri problemele, fara ajutor din afara, e bine sa tineti cont ca rezolvarea conflictelor presupune in primul rand impacarea cu sine.

Asadar, lectia despre rezolvarea conflictelor incepe cu latinescul „Cunoaste-te pe tine insuti“. Este imposibil sa va determinati partenerul sa se schimbe, dar daca incepeti cu propriul comportament in mod sigur si celalalt va observa si va reactiona in consecinta.
 
Ce mai e de facut?
* Analizati bine adevarata problema. Nu cumva va certati pentru ca evitati sa va cereti scuze ori sa iertati o greseala din trecut? Sau poate doar din mandrie?
* Lasati la usa problemele de la serviciu. Nu subestimati niciodata influenta celor din afara casei.
* Amintiti-va ca sunteti adulti! Daca aveti tendinta sa va comportati ca niste tanci, n-aveti nici o sansa sa treceti cu bine peste conflictele de cuplu. Adultii asculta, isi pastreaza calmul si negociaza.
* Stapaniti-va sentimentele. Daca sunteti nervoase, spuneti: „sunt nervoasa!“, nu „ma enervezi!“
* Imbunatatiti capacitatea de comunicare. Cum se face asta? Ne spune psihologul Dana Popa: „O buna comunicare este vitala pentru a face pace. De multe ori, certurile nu se mai termina doar pentru ca partenerul are senzatia ca nu ati auzit ce a avut de spus. Ca sa il convingeti ca are sansa de a-si spune oful iata ce aveti de facut: ascultati-va partenerul cu atentie. Nu judecati din prima ce auziti si nici nu presupuneti ca stiti continuarea. Fiti dispusi sa intoarceti problema pe toate partile. Explicati. Oferiti-i toate informatiile de care are nevoie, pentru a va intelege punctul de vedere. Nu va asteptati sa inteleaga prin telepatie. Puneti-va in pielea celuilalt, ganditi-va cum ati reactiona in locul lui. Incercati sa radeti. Poate parea ciudat, dar rasul va poate salva. Cele mai grele probleme, exspuse pe jumatate in gluma, sunt mai usor acceptate. si nu uitati sa va pastrati cumpatul. Daca va scapati furia de sub control n-aveti nici o sansa sa ajungeti la o intelegere. E imposibil sa porti o discutie cu o persoana furioasa.
 
Scanteia vinovata
De cele mai multe ori, certurile in cuplu pornesc de la micile indatoriri casnice pe care fiecare simte ca ar trebui sa si le asume… celalalt. Ca sa evitati aceasta sursa de conflicte iata cateva metode deja incercate de veteranii in ale casniciei:
- Aflati care era modelul in familia parintilor. "Intr-o dimineata, la cafea, am stat de vorba cu sotia mea despre cum se intamplau lucrurile la ea acasa cand era mica. Am aflat ca tatal ei era responsabil cu cumparaturile si de aceea era mirata ca eu nu mi-am pus problema sa fac piata. La noi acasa, mama stia exact de unde sa cumpere, ce si in ce cantitate. Am hotarat ca in casa noastra face cumparaturile cine e mai liber, fara sa trisam. A meritat sa discutam despre asta, acum cumparaturile nu mai sunt subiect de haraiala." Matei Caras, Alba - Iulia.
- Definiti exact termenii „dezordine“ si „ordine“. S-ar putea sa descoperiti ca intelegeti lucruri diferite. "Mama sotului meu a fost genul de gospodina care facuse o obsesie din aranjatul ciucurilor la fiecare covor din casa. Eu nu am timp pentru asa ceva, lucrez foarte mult asa ca daca ciucurii trebuie sa fie musai ca la mama acasa, i-am spus ca-i poate aranja el. In schimb, m-am angajat sa nu-l mai cert pentru canile de cafea pe care le lasa pe marginea chiuvetei… " Diana Muntean, Galati.
- Analizati cu atentie distributia sarcinilor si asigurati-va ca sunt cel putin egale. "Daca mi-ar fi spus cineva ca am sa ajung sa gatesc o data la trei zile, i-as fi ras in nas. Insa cand am vazut-o pe Mirela cat de frumos se ocupa de copilasul nostru si cat de mult timp investeste in citit povesti si raspuns la «de ce»-uri, am simtit ca nu o pot priva de timpul pe care l-ar irosi tocand ceapa si calind ardei. Cand apare un copil trebuie sa inveti sa traiesti si mai «pe repede inainte». Asta daca nu tii neaparat sa iti transformi consoarta intr-o fiara irationala, devastata de oboseala. Noi am facut o lista si eu singur mi-am ales ce pot sa fac. E adevarat ca ea sta acasa, insa mi se pare mult mai obositor sa te fatai toata ziua dupa un copil de trei ani decat sa completezi statistici la birou. In ziua de azi avem mare noroc cu aparatele electrocasnice si m-am prins repede ca nu e mare scofala sa pui niste rufe la spalat sau sa le intinzi. Asta nu ma face sa ma simt mai putin barbat… imi asigura doar niste seri linistite cu doamna inimii mele… " Mircea Zarnescu, Iasi.
 
Mesajul final este ca, intr-adevar, dragostea poate invinge totul. E nevoie doar de tact, de rabdare, de capacitatea de autoanaliza si de asumare a propriilor greseli. si nu uitati in toiul luptelor ca omul pe care vreti sa-l strangeti de gat e tocmai cel caruia i-ati jurat iubire vesnica.


Taguri: psiho dupa nunta casatorie perechea potrivita sot si sotie sfaturi sfaturi mirese casnicie

Follow Us



Voteaza articolul: nota 1nota 2nota 3nota 4nota 5(0/5, 0 voturi)

Comentarii(0)
Trebuie sa fii logat pentru a comenta. Apasa pentru a te loga in cont!
Furnizori

Ai nevoie de un fotograf, o florarie sau un machiaj la tine in judet sau nu neaparat?

Forum
Rochii de mireasa la...

Intra pe Malika Fashion[...]

Re: Ce faceti pentru a...

eu merg la cosmetica in fiecare luna si este super. ma simt atat de bine cand plec de acolo

Re: Porumbei albi la...

si mie mi-ar placea

Re: Ce alegeti pentru...

makeup artiste sau hair-stiliste de pe internet

Re: DILEMA: CE ROCHIE...

o rochie lunga eleganta ?i un toc mic ar fi super!