Fotografii de nunta: Cum iti alegi fotograful?

16414 afisari

Foto de nunta
Daca tot dati bani pe fotograf, asigurati-va ca aveti si timpul necesar pentru aceste poze
Altfel, nu veti face decat sa aruncati pe geam acesti bani. Cand aleg orele pentru cununia civila, religioasa si petrecere, multe cupluri nu iau in considerare timpul necesar fotografului pentru realizarea de fotografii intre aceste momente memorabile. Amintiti-va motivul pentru care cheltuiti o suma considerabila de bani pe fotograf: poze reusite care vor imortaliza cele mai importante momente din viata. Un exemplu comun este acela in care cununia religioasa este programata pentru ora 18:00, iar petrecerea pentru ora 19:30 (sau ora 17:30 pentru cununia religioasa si ora 19:00 pentru petrecere). Un astfel de program constituie un cosmar pentru fotograf, si asta mai ales daca biserica si restaurantul se afla la ceva distanta unul de altul (dar chiar si daca se afla la aceeasi locatie). Nu uitati ca datorita intarzierilor, cununia religioasa poate incepe chiar si cu o ora mai tarziu si dureaza in medie 30-45 minute, fara timpul alocat felicitarilor. Asta inseamna ca exista posibilitatea ca la ora programata pentru inceperea petrecerii, de abia sa terminati cununia religioasa. Prin urmare, sub presiunea timpului, este posibil ca fotograful de abia sa reuseasca sa realizeze cateva fotografii cu mirii, nasii si parintii, lipsind timpul necesar fotografiilor cu restul familiei si prietenilor. In cazurile mai ghinioniste, din cauza lipsei de timp, chiar si aceste fotografii sunt amanate pentru un moment ulterior (realizate la restaurant) si realizate intr-un final intr-un decor improvizat, in lipsa luminii naturale.
 
Incercati pe cat posibil sa programati fotografiile intr-un decor si moment al zilei in care sa beneficiati de lumina naturala (eventual si de cat mai multe elemente naturale)
Pozele realizate in interior, la lumina artificiala, pot fi reusite intr-o oarecare masura daca fotograful este talentat si echipamentul folosit este profesional, dar nimic nu se compara cu fotografiile realizate intr-un parc cu multi copaci si verdeata, pe malul unui lac, sau chiar in mijlocul zapezii (daca alegeti sa faceti nunta in anotimpul alb).
 
Nu angajati aceeasi persoana pentru fotografii si filmare
Momentele importante ale nuntii sunt destul de multe si de scurte pentru ca aceeasi persoana sa reuseasca sa realizeze la un nivel acceptabil ambele activitati. In plus, daca persoana respectiva rateaza unul dintre aceste momente, veti ramane si fara fotografii si fara filmarea momentului respectiv. Imaginati-va cum ar fi daca nu ati avea nici video si nici foto aruncarea buchetului miresei, sau taierea tortului! Indiferent ce vi se va spune, si cu toata complexitatea aparaturii, daca angajati o singura persoana pentru ambele activitati riscati sa nu fiti multumit in final nici de fotografii, nici de filmare!
 
Asigurati-va ca persoana cu care discutati este chiar fotograful care va participa la nunta
Din motive de imagine, multe agentii sau firme specializate pentru realizarea de fotografii, isi formeaza echipe de mai multi fotografi, mai mult sau mai putin profesionisti. Nu putine cupluri au avut surpriza de a discuta si negocia conditiile in care vor fi realizate fotografiile cu o persoana, iar la nunta sa se trezeasca cu o alta persoana (de multe ori nu numai necunoscuta si mai putin profesionista, dar si cu un echipament mai slab). Acest lucru se intampla deoarece multe agentii duc discutiile cu clientii prin fotograful lor cel mai profesionist sau chiar printr-un agent de vanzari (care se poate intampla sa nu fie nici macar fotograf, ci doar un foarte bun agent de vanzari pentru a va convinge sa apelati la ei). In urma discutiilor si a negocierilor va lasa sa credeti (prin omisiunea precizarilor) ca persoana care v-a fost prezentata este cea care va veni la nunta dvs., in realitate insa, este posibil sa va trimita un alt fotograf mai putin “costisitor” din punctul lor de vedere (un incepator, sau un fotograf cu investitii mai mici in echipamentul necesar). In felul acesta, agentia respectiva isi poate maximiza profitul obtinut din contractul cu dvs. (intrucat suma incasata de la dvs. este aceeasi, dar remuneratia lor pentru fotograful respectiv scade). Acest lucru poate fi evitat daca prin contract se stabileste nominal fotograful care va participa la nunta dvs., si cu precizarea de penalizari sau reducerea sumei platite de dvs. daca va participa altcineva in locul acestuia. O alta mare problema (in momentul in care discutati cu o firma/agentie care are mai multi fotografi angajati) este “Cum va convingeti ca fotografiile prezentate au fost realizate chiar de persoana care urmeaza sa va fotografieze pe dvs.?”. O posibila rezolvare va este prezentata mai jos, la capitoulul cu studierea unui album intreg al fotografului. Daca nu este posibil sa va convingeti pe deplin ca fotografiile prezentate au fost realizate chiar de persoana prezentata dvs., mai bine evitati inchierea unui contract cu firma respectiva si cautati un fotograf independent! Banii pusi in joc sunt multi, si este pacat ca cineva sa va pacaleasca! Nu uitati, dvs. aveti banii, deci orice pretentie a dvs. este indreptatita!
 
Asigurati-va ca fotograful este o persoana placuta, pe gustul dvs., care va intelege pretentiile si nu este incapatanata
Fotograful (alaturi de cameraman) este persoana pe care o veti avea si vedea in jurul dvs. in permanenta pe parcursul nuntii. Daca rudele dvs., nasii, prietenii se vor “roti”, nu acelasi lucru se va intampla si cu fotograful. Acesta va sta in permanenta in prezenta mirilor, va comunica cu acestia, le va da indicatii, asa incat este de preferat sa fie o persoana simpatica, care sa va bine-dispuna si sa nu creeze vreun discomfort. Este, de asemenea, extrem de important sa nu auziti “Nu, eu nu fac asa!” sau “Nu se face asa, va invat eu cum se face” la fiecare rugaminte sau idee de-a dvs., cu atat mai mult cu cat in mijlocul nuntii nu veti avea timp sa repetati rugamintea sau sa negociati cu el pentru a va impune punctul de vedere. Din acest motiv este bine sa va asigurati de la bun inceput ca nu aveti de-a face cu o persoana indaratnica, prea independenta si incapatanata.
 
Neaparat sa studiati cu atentie un album INTREG al unei nunti oarecare a fotografului dvs.
Selectarea catorva poze reusite din cateva sute realizate la o nunta este un lucru pe care il poate face chiar si o persoana complet lipsita de experienta. Asigurati-va ca banii pe care ii cere fotograful reflecta talentul si priceperea acestuia de a realiza cat mai multe fotografii reusite, si nu doar cateva. Daca fotograful refuza a va arata un album intreg si va prezinta doar cateva selectii de la o nunta, FUGITI! Este evident ca are ceva de ascuns: fie nu are experienta necesara, fie stie ca daca veti vedea fotografiile veti realiza ca nu au calitatea necesara si nu veti mai apela la el. De asemenea, evitati sa va arate albumul unui cuplu celebru (actori, politicieni, etc). Este posibil ca la acea nunta sa-si fi dat tot interesul (sa imprumute echipamentul necesar, sa fi avut asistenti sau sa fi fost mai multi fotografi care ulterior au facut si schimburi de fotografii, etc), dar sa nu faca acelasi lucru pentru o nunta obisnuita. Cel mai bine este sa-l rugati sa va lase sa-l vedeti “la lucru” la prima nunta la care va lua parte. Cu aceasta ocazie va puteti asigura ca este chiar el cel care realizeaza fotografiile si sa vedeti “pe viu” mirii (eventual biserica) care vor aparea in fotografiile executate. Apoi, ii cereti sa va arate si dvs. fotografiile realizate la nunta respectiva (inainte de a le da mirilor). Fugiti daca refuza sau gaseste scuze, ca le-au ridicat pe neasteptate, ca nu are timp, etc. Un fotograf profesionist nu va avea niciodata vreo jena sa-i sune pe fostii clienti pentru a-i ruga sa se intalneasca cu dvs. si sa va arate albumul lor complet. Daca insa sunteti multumiti de un album intreg realizat de respectivul fotograf la o nunta (si chiar mai bine daca reusiti sa vedeti albumele complete ale mai multor nunti), nu stati pe ganduri: inseamna ca respectivul este cu adevarat profesionist! Un alt sfat pe care nu strica sa-l urmati este sa-l rugati pe fotograf sa va arate echipamentul pe care il foloseste, si cu marca acestuia notata sa incercati sa aflati valoarea acestuia (pe internet sau la un specialist). Afland valoarea investitiei pe care fotograful a facut-o in echipamentul utilizat este un bun indicator al seriozitatii si profesionalismului acestuia. Daca, spre exemplu, aflati ca respectivul aparat de fotografiat costa in jur de 500 Euro, este evident ca fotograful nu a investit serios in afacerea lui, si atunci e cazul sa va intrebati de ce!? Oare fotografiatul este ceva ocazional, sau fotograful respectiv este de abia la inceput? Cu totul altfel stau lucururile daca aflati ca respectivul aparat valoreaza peste 2-3.000 Euro, situatie in care este clar ca fotograful respectiv ia in serios aceasta activitate si are si destula incredere in capacitatea si talentul sau de a-si recupera banii investiti. Evident, ca nu acesta este singurul criteriu de selectie, dar in combinatie cu ceilalti factori prezentati poate spune multe despre fotograful cu care aveti de-a face.
 
Clarificati inca de la inceput stilul fotografiilor, tehnica de fotografiere si formatul in care veti primi pozele
In ceea ce priveste stilul fotografiilor, exista doua mari variante: cel traditional si cel fotojurnalistic. Cel traditional este cel preferat de parinti si bunici, si surprinde imagini statice, studiate cu multa grija, cu aranjarea fiecarui detaliu in parte. Cel mai bun exemplu este realizarea de fotografii in studio, la care apelau intotdeauna parintii si bunicii dvs., dar astfel de fotografii se realizeaza si intr-un parc, in fata bisericii sau a primariei. Stilul fotojurnalistic surprinde imagini in miscare, permitand persoanelor fotografiate sa se miste liber si sa interactioneze intre ele, sa se roteasca, sa mearga, etc. Acest stil este destul de des intalnit in reviste de moda si este preferat de cuplurile tinere, care vor sa imortalizeze mai mult din personalitatea fiecaruia dintre participanti. Majoritatea fotografilor realizeaza fotografii traditionale, datorita inertiei timpurilor trecute. Exista insa si fotografi care realizeaza fotografii fotojurnalistice. Daca optati doar pentru unul din cele doua stiluri este bine sa va asigurati ca fotograful ales de dvs. este specializat pe stilul respectiv. Daca doriti fotografii in ambele stiluri (cateva poze traditionale, iar restul realizate fotojurnalistic), ideal ar fi sa gasiti o persoana care sa va demonstreze ca poate realiza ambele tipuri de fotografii, astfel incat sa nu fiti nevoiti sa platiti doi fotografi diferiti. Realizarea fotografiilor poate fi facuta cu echipament digital sau clasic. Aparatele foto clasice sunt cele care surprind imaginile pe film fotografic, care ulterior este developat si astfel se obtine negativul. Aparatele digitale sunt cele care surprind imaginile in format electronic (pe carduri de memorie), sub forma de fisiere care pot fi salvate/copiate pe CD sau DVD, drept urmare developarea nu-si mai are sensul, ci doar imprimarea pozelor realizate, direct de pe CD sau DVD. Multi considera ca fotografierea cu echipament clasic (evident cu aparatura moderna si de calitate) este superioara celei digitale in ceea ce priveste naturaletea culorilor si liniilor. Altii considera mai avantajoasa realizarea de fotografii digitale, mai ales tinand cont de faptul ca pot fi vizualizate in detaliu toate fotografiile, si astfel se elimina imprimarea unor poze neclare sau nereusite (si in plus se elimina complet riscul ca un film intreg sa fie voalat si astfel sa se piarda in intregime momente pretioase ale nuntii). Parerea noastra este ca fotografierea poate fi realizata atat pe film, cat si digital pentru a obtine poze de foarte buna calitate. Conteaza extrem de mult priceperea fotografului in manuirea echipamentului, si calitatea aparaturii (indiferent de felul acesteia). Cel mai bun sfat este sa va orientati in functie de albumele pe care le vizionati impreuna cu fotograful dvs. Daca fotografiile respective vi se par de o buna calitate, nu are importanta tehnica prin care au fost fotografiate. Formatul in care fotograful va preda fotografiile este, de asemenea, un aspect care merita discutat. Evident ca formatul in care fotograful va realiza pozele depinde de tehnica de fotografiere. Pozele realizate vor fi in forma electronica daca aparatul folosit a fost digital, si pe negativ fotografic daca a fost utilizat un aparat foto clasic. Sfatul nostru este ca indiferent de modalitatea in care fotograful va preda pozele, dvs. sa incercati sa le stocati in format electronic, intrucat este mult mai sigur si mai constant din punctul de vedere al calitatii (un negativ poate fi accidental stricat, rupt, topit, etc). Dar cum faceti stocare in format electronic daca dvs. v-a fost predat doar negativul? In acest sens exista (la majoritatea centrelor foto profesionale) posibilitatea scanarii negativelor in format electronic, iar sfatul nostru este sa le scanati la rezolutia cea mai mare oferita de centrele respective (o rezolutie mai mare are ca efect o calitate mai buna a imaginii scanate). In nici un caz sa nu apelati la un fotograf care va preda doar gata imprimate fotografiile, fara a va preda negativul sau formatul electronic al pozelor realizate! Este dreptul dvs. de a putea imprima pe viitor oricate seturi de fotografii doriti, asa incat va trebuie neaparat fotografiile intr-unul din cele doua formate.
 
Negociati si stabiliti cu multa grija ce includ tarifele fotografului
Modalitatea in care fotografii percep tariful pentru pozele realizate difera de la un caz la altul. Astfel, unii fotografi stabilesc o suma de bani fixa, care include un numar nedefinit de fotografii brute (“cate or rezulta, ca nu putem sti cu exactitate de la inceput”) si un nr. fix de fotografii gata imprimate la o anumita dimensiune. Altii percep un tarif pentru pozele gata imprimate (nelasand posibilitatea mirilor de a alege pozele pe care si le doresc imprimate si cu riscul crescut de a imprima rebuturi sau poze nedorite). Sfatul nostru este sa incercati pe cat posibil stabilirea unei sume fixe care reprezinta “manopera” pentru ziua nuntii, si care trebuie precizata neaparat printr-un contract intre dvs. si fotograful respectiv (sau firma respectiva). Aceasta suma trebuie sa includa toate serviciile pentru care v-ati inteles cu fotograful, si care de asemenea trebuie precizate in detaliu in acelasi contract. Detalierea serviciilor nu trebuie sa omita ziua si orele exacte intre care fotograful va fi la dispozitia dvs., un nr. minim de poze pe care trebuie sa vi le predea, formatul in care veti primi pozele, un termen de predare, un nr. maxim de rebuturi si penalizari daca cele mentionate nu vor fi respectate (puteti citi mai multe depre contract mai jos, la capitolul dedicat acestui subiect). Daca ati negociat cu fotograful aceasta suma fixa, care include manopera pentru un nr. minim de poze si predarea lor intr-un termen fixat intr-un anumit format, ulterior puteti imprima fotografiile respective la formatele dorite si in nr. dorit de dvs. prin acelasi fotograf sau in alta parte. Nu uitati ca majoritatea fotografilor nu dispun de un centru propriu de developare/imprimare a fotografiilor, asa incat de multe ori pentru a va vinde dvs. produsul finit (adica poza fizica, la o anumita dimensiune), ei le realizeaza la centre foto specializate si isi adauga un anumit procent peste costul acestora. Este pacat ca dvs, sa platiti mai mult pentru niste poze care la aceeasi calitate v-ar costa mai putin la un centru specializat. Prin urmare verificati intotdeauna daca ceea ce vi se ofera nu puteti obtine in alta parte la aceeasi calitate dar mult mai ieftin! Exista, insa, si fotografi care fie dispun de propriul centru de developare/imprimare, fie beneficiaza de un discount substantial la unul dintre centrele foto profesionale. In aceste cazuri, este posibil ca dvs. sa platiti intr-adevar un pret justificat (poate chiar mai mic decat la centrele foto din oras) pentru fotografiile finale. Neaparat sa stabiliti daca fotograful isi va asigura transportul singur, sau trebuie sa va ocupati dvs. de transportul lui. Acelasi lucru este valabil si pentru meniu, este cel mai bine sa clarificati de la bun inceput daca fotograful va beneficia de meniu intreg, partial sau deloc.

Clarificati cu fotograful CE si CAND sa fotografieze
Daca v-ati ales un fotograf cu experienta si in care sa aveti incredere (lucru absolut necesar pentru o buna comunicare cu el pe parcursul nuntii), este cel mai indicat sa va lasati pe mana lui in ceea ce priveste imortalizarea momentelor clasice si nelipsite de la orice nunta. Nu strica, insa, sa aveti o discutie cu el chiar in saptamana dinaintea nuntii, pentru a trece in revista impreuna cu el desfasurarea nuntii, cu punctarea momentelor importante. El va va spune cand si ce anume va fotografia, si (daca are experienta) va va sopti sau face semne si in timpul nuntii pentru ca dvs. sa “intarziati” in anumite pozitii pentru o mai buna fotografiere. De asemenea, este bine de stabilit dinainte de ziua nuntii, cateva momente in care se vor realiza anumite fotografii cu restul participantilor (de exemplu un tur de restaurant in care mirii sa fie fotografiati cu fiecare participant in parte, sau fotografiile individuale din fata bisericii). Nu lasati IN NICI UN CAZ aceste discutii pentru ziua nuntii, intrucat in ziua respectiva nu veti avea timp de absolut nimic, nici macar sa schimbati doua vorbe cu cei din jur. Este bine ca fotograful (la fel ca si toti ceilalti furnizori de servicii) sa stie exact programul din ziua nuntii, cu ore si locatii exacte; nu va bazati pe ideea ca se va sui in masina si se va tine dupa dvs., pentru ca este posibil sa va piarda din vedere sau sa il opreasca politia, si atunci trebuie sa stie exact unde sa ajunga! Dupa cum spuneam, este bine sa va lasati pe mana fotografului intr-o anumita masura. Totusi, ar fi cazul sa-i explicati de la bun inceput cum sa procedeze in cazul fotografiilor cu ceilalti participanti la nunta. In cele mai multe cazuri, mirii realizeaza de abia cand primesc fotografiile realizate ca sunt foarte multi participanti la nunta (si de multe ori chiar membrii familiei) care nu apar in nici una dintre fotografiile realizate. Pentru a evita acest lucru este bine in primul rand ca cineva apropiat mirilor (pentru ca acestia nu vor avea timp in mijlocul nuntii) sa-i indice fotografului inca de la inceputul nuntii care sunt membrii familiei si celelalte persoane dragi si apropiate mirilor. Nu ne referim la parinti si nasi, caci acestia sunt identificati cu usurinta, dar mai ales la frati, surori, verisoare, prietenii cei mai apropiati mirilor, etc. Apoi trebuie sa i se ceara fotografului sa surprinda si pe ceilalti participanti la nunta. El poate face aceasta in timp ce oaspetii danseaza, sau chiar la masa (mare atentie la persoanele care nu danseaza, pentru ca de multe ori nu-i regasiti in nici o fotografie). Nu treceti cu vederea acest aspect, intrucat daca il lasati nestabilit, fotograful va fotografia aproape exclusiv mirii, nasii si parintii. Este adevarat ca acestia sunt personajele pricipale, dar ce pacat ca la sfarsit sa aveti sute de poze cu dvs. in orice ipostaza posibila (in timp ce mancati, mergeti, stati, etc), si sa nu regasiti in poze deloc persoanele care v-au stat alaturi in ziua nuntii!

Lista de intrebari care ar trebui adresate fotografului
Sunteti singurul fotograf al acestei companii? Daca nu, ne garantati ca dvs. veti fi cel care va participa la nunta noastra? Putem scrie in contract? -Daca sunteti mai multi colegi, cum putem sti cu siguranta ca pozele pe care ni le prezentati sunt realizate chiar de dvs.? -Ne puteti arata cateva albume complete de nunta? Ne permiteti sa venim la prima nunta la care participati si apoi sa ne aratati albumul rezultat? -Fotografiati in stil traditional sau fotojurnalistic? Aveti exemple de poze realizate in stilul respectiv? -Fotografiati pe film sau digital? Ne puteti arata ce echipament aveti? Ce veti face daca echipamentul dvs. se defecteaza in mijlocul nuntii? -(daca fotografiaza digital) La ce rezolutie realizati pozele? Noua ni le predati pe CD sau DVD la aceeasi rezolutie la care le realizati? -(daca fotografiaza pe film) Ce garantie avem ca nu veti voala vreun film? Oferiti in acesti bani si scanarea negativelor in format electronic? -Le puteti developa/imprima la orice dimensiune? Cat ne-ar costa? Aveti studio foto propriu? -Pentru tariful pe care il percepeti veti sta alaturi de noi toata ziua, indiferent de locatie? Ati inteles ca avem nevoie de dvs. intre ora X si ora Y? -Pe langa tariful stabilit este necesar sa va asiguram si transportul? Dar meniul? -Ce raport intre fotografii reusite si rebuturi considerati dvs. ca fiind rezonabil? Vi s-a intamplat vreodata sa aveti rebuturi mai multe de atat? -Sunteti de acord sa va asumati raspunderea pentru cele stabilite de comun acord prin aplicarea de penalitati?

Ce trebuie mentionat in contract
Recomandarea noastra este sa semnati contractul doar cu persoane fizice autorizate sau cu firme. In lipsa unei stampile, contractul nu este la fel de puternic. Daca totusi (contrar sfatului nostru) veti apela la varianta tocmirii unui fotograf “la negru”, macar asigurati-va ca aveti cu dvs. doi martori care sa contrasemneze, si care nu trebuie sa va fie rude de gradul I. In contract trebuie sa fie neaparat mentionat: -Numele exact al dvs. si al fotografului, precum si metoda de identificare (CNP pentru persoane fizice, si nr. de inmatriculare in Registrul Comertului pentru firme) -Obiectul contractului (servicii de fotografiere in ziua si intre orele stabilite cu exactitate, precum si locatiile respective) -Valoarea contractului (suma datorata acestor servicii) si termenul de plata (plata finala sa nu o faceti in nici un caz inainte de sfarsitul nuntii) -Suma care este platita ca avans si restul de plata (mentionati inclusiv moneda in care platiti avansul si diferenta de plata) -Marca si modelul echipamentului folosit (daca este cazul) -Metoda de fotografiere -Termenul de predare al fotografiilor -Metoda de predare a fotografiilor (pe negativ sau CD, la ce rezolutie, etc) -Nr. minim de fotografii (va recomandam un minim de 50-100 poze/cununia civila, 50-100 poze/cununia religioasa, 100-200 poze/restaurant) -Nr. maxim de rebuturi insemnand poze neclare, prea intunecoase sau luminoase (sau procent maxim de rebuturi – va recomandam un maxim 10%) -Tariful pentru alte servicii optionale (daca este cazul) -Includerea/neincluderea transportului si a meniului -Penalizari pentru nerespectarea celor inscrise in contract (pot fi cuantificate in bani, care vor fi scazuti din restul de plata) NU UITATI! Daca nu semnati contractul cu o persoana fizica autorizata sau cu o firma, riscati sa nu puteti rezolva eventualele litigii aparute!
 
Pentru o informare suplimentara va sugeram sa cititi si informatiile referitoare la alegerea cameramanului, datorita anumitor similitudini in criteriile de alegere. Doresti un fotograf pentru nunta ta? Intra aici si alege dintre zeci de variante!


Taguri: foto-video

Follow Us



Voteaza articolul: nota 1nota 2nota 3nota 4nota 5(5/5, 2 voturi)

Comentarii(0)
Trebuie sa fii logat pentru a comenta. Apasa pentru a te loga in cont!
Furnizori

Ai nevoie de un fotograf, o florarie sau un machiaj la tine in judet sau nu neaparat?

Forum
Rochii de mireasa la...

Intra pe Malika Fashion[...]

Re: Ce faceti pentru a...

eu merg la cosmetica in fiecare luna si este super. ma simt atat de bine cand plec de acolo

Re: Porumbei albi la...

si mie mi-ar placea

Re: Ce alegeti pentru...

makeup artiste sau hair-stiliste de pe internet

Re: DILEMA: CE ROCHIE...

o rochie lunga eleganta ?i un toc mic ar fi super!