Muzica la nunta: Sfaturi pentru alegerea DJ-ului

65810 afisari

Dansul mireseiSunt sute de DJ pentru nunta in Romania. La o singura cautare pe Google gasesti peste 500. Insa care dintre ei este cel mai bun pentru nunta ta ?
 
Iti propunem mai jos cateva solutii pentru evitarea tuturor problemelor generate de un alegerea unui DJ, intrebari pe care sa i le adresezi, ce echipamente trebuie sa foloseasca si ce trebuie sa incluzi in contractul pe care il vei semna cu el.
Alegerea unui DJ potrivit va fi una dintre cele mai interesante si mai incitante parti din organizarea nuntii tale. Vei avea ocazia sa intalnesti oameni cu experienta in domeniu, care sunt, in majoritate, foarte comunicativi, cu personalitate placuta si dispusi oricand sa iti ofere sfaturi utile pentru a avea cea mai frumoasa nunta.

Formatie sau DJ? Asta e intrebarea!
Desigur, marea dezbatere ramane inca valabila: DJ sau formatie? Aceasta este cea mai grea decizie pe care trebuie sa o iei.
Formatie de nunta
Pauze si durate

In ceea ce priveste formatia, tine cont ca nu trebuie sa angajezi o trupa pe care nu ai auzit-o cum canta si ca sunt foarte multe variabile la mijloc. O formatie canta live, asadar ce se intampla daca vocalistul este ragusit sau daca, pur si simplu, unul din membrii formatiei nu poate sa ajunga la eveniment?
Mai este o problema: formatiile trebuie sa ia pauze. Unele fac pauze la 25-30 de minute, altele la 45-50 de minute. Pauzele sunt necesare si nu ai cum sa ii obligi pe membrii formatiei sa cante in continuu, pentru ca ei canta live si obosesc. Nu intotdeuna gasesti formatii la fel de bune ca AC/DC sau RollingStones, care pot sa cante 6 ore fara intrerupere.
O sa ai mult mai putine probleme daca anjajezi un DJ pentru nunta ta, pentru ca majoritata acestora sunt profesionisti si stiu cum sa faca atmosfera la o nunta. De asemenea, acestia nu au nevoie de pauze si intotdeuna detin mai multe melodii decat poate interpreta o formatie.

Pretul
Marele avantaj al unui DJ ramane pretul. Un DJ bun va fi intotdeauna mai ieftin decat o formatie si, in plus, va lucra dinamic toata noaptea pentru a crea o atmosfera care sa-ti tina in picioare toti invitatii. Se intampla uneori ca o formatie sa iti lase o impresie buna, dar la momentul nuntii sa nu mai apara deloc. Astfel de situatii neplacute se intalnesc mult mai rar in cazul DJ-ilor. Tocmai din acest motiv este recomandat sa folosesti contracte!
 
MicrofonieMicrofonia (acel tiuit incredibil de puternic)
In toata experienta mea de invitat la nunti, toate formatiile pe care le-am auzit au facut cel putin de 3 ori microfonie si aproape toti vocalistii formatiilor se uitau speriati spre boxe si spre microfon de parca nu stiau ce se intampla. Si, evident, nu stiau, pentru ca au continuat sa cante din acesi pozitie si microfonia s-a intamplat din nou, si din nou, si din nou...
Tehnic vorbind, microfonia se produce numai atunci cand frecventele inalte sunt mai pronuntate decat frecventele medii si joase, iar microfonul este asezat prea aproape de boxe. Partea cea mai proasta a microfoniei este ca boxele, amplificarile si consola de mixaj se pot arde daca microfonia dureaza mai mult de 5 secunde, caz in care formatia pe care ai angajat-o va ramane fara sunet.
Trebuie sa intelegi ca formatiile sunt pricepute la intrumente muzicale, dar nu la sonorizare si la tehnica.
Un DJ bun nu va produce niciodata microfonie.
 
Si totusi ...
O formatie face altfel atmosfera. Din experienta personala, iti recomand ca, in cazul in care vrei o formatie la nunta, sa iei sonorizarea de la o firma specializata, care sa iti ofere si un inginer de sunet. Ideea de baza este ca formatiile/muzicienii se pricep la instrumente, dar nu si la sonorizare.
O firma de sonorizari iti poate pune la dispozitie o schela de lumini, sonorizarea (boxele si amplificarile), consola de mixaj si microfoanele necesare formatiei. In plus, firma de sonorizari are procesoare de sunet, adica aparate care modeleaza sunetul astfel incat totul sa se auda perfect.
 
Vorbeste cu 3-5 DJ
Niciodata sa nu te grabesti sa alegi un DJ doar pentru ca ti l-a recomandat o prietena sau proprietarul unui restaurant. Niciodata! Oricine iti va putea recomanda DJ-ul nuntii sale si nu pe cel al nuntii tale. Tu esti diferit si trebuie sa cauti un DJ diferit, care sa abordeze evenimentul in felul tau si nu in felul altuia.
Cand cauti pe internet un DJ, acorda mare atentie site-ului sau de prezentare. Grafica unui site mic sau mediu costa intre 200 si 500 euro, o suma pe care multi DJ si-o pot permite, insa ceea ce nu-si pot permite toti este un copywriter care sa scrie textul si sa redacteze continutul. Asadar, chiar daca un DJ are un site cu o grafica spectaculoasa, ai mare atentie la textul postat si evita DJ-ii care folosesc expresii de genul "evenimentul d-voastra" sau alte prescurtari, de orice fel. De asemenea, evita site-urile in care apar greseli gramaticale grave sau fraze "fara inceput ori sfarsit" pentru ca aceasta denota o atentie zero la detalii si este exact ceea ce nu vrei sa se intample la nunta ta.
Daca nunta ta va avea loc la un restaurant mare sau la un hotel important, atunci probabil ca e mai bine sa angajezi o firma de sonorizare, in loc de un singur DJ. Motivul este simplu - restaurantele sau hotelurile mari au anumite protocoale si moduri prin care comunica cu oamenii angrenati in organizarea evenimentului. In cazul acesta, iti trebuie o firma de sonorizari care sa opereze in tandem cu restul staff-ului  de la restaurant sau hotel, pentru a preintampina problemele de comunicare.
 
Intrebari cheie
Intrebari Ce echipamente foloseste DJ-ul?
Este foarte important ca DJ-ul sa foloseasca echipamente de la producatori cunoscuti. Cei mai buni producatori de echipamente audio sunt JBL, Peavey, Dynacord, Electrovoice (EV), TorboSound si Yamaha si tine cont de faptul ca doua boxe (sateliti) nu pot face fata nici macar la 100 de invitati.

Ce muzica va difuza DJ-ul?
Evident ca DJ-ul are experienta si-ti poate recomanda un set de melodii care vor face furori, dar oare va difuza si melodiile pe care vrei tu sa le asculti? Sau poate unul dintre invitatii tai are o idee de melodie, va putea oare sa se duca la DJ si sa o recomande?

DJ-ul are acces la internet?
Este foarte bine daca are. In ultimii ani internetul mobil (3G) s-a raspandit si costul acestuia nu este deloc ridicat (50RON/luna). Daca DJ-ul are internet atunci poate sa raspunda altfel preferintelor muzicale venite din partea invitatilor tai.

DJ-ul are autorizatii pentru difuzarea melodiilor ?
S-au intamplat cazuri in care inspectorii ORDA (organizatia Romana a Drepturilor de Autor) sa opreasca nuntile pentru ca DJ-ul nu avea autorizatie de difuzare publica a melodiilor. Autorizarea ORDA pentru melodiile DJ-ului costa numai 950 RON/an.

Ce calitate audio are muzica DJ-ului ?
O alta problema este calitatea audio. Urechea umana aude sunete cuprinse in banda de frecvente 60-17.000 Hz. Ce se "aude" sub 60Hz este numai vibratie, iar ce este peste 17.000 Hz este "sunet de cristal". Nu doar boxele DJ-ului trebuie sa fie capabile sa acopere cat mai mult (ideal este 20-20.000Hz), dar trebuie si ca muzica mixata sa aibe aceleasi calitati.
Asadar cere-i DJ-ului ca toate melodiile pe care le va difuza la evenimentul tau sa fie la cel putin 192Kbps si 44Khz. DJ-ul o sa-ti spuna ca nu-ti vei da seama seama daca o melodie este la 128Kbps sau la 192, ceea ce este foarte adevarat. Nu o sa-ti dai seama decat daca ai urechea formata, dar muzica o sa se auda altfel si o sa te inconjoare cu vibratii calde si sunet «de cristal».
Microfon
Ce microfoane are DJ-ul ?
Microfoane cu fir sau fara fir? Cu cat sunt mai fara fir cu atat mai bine, insa intreaba DJ-ul care este raza de actiune a microfonului in aer liber si la interior. Cand un microfon fara fir este folosit la interior poate capta interferente de la structurile metalice, beton, televizoare sau oricare alt aparat electric. Cu cat microfonul este mai puternic, cu atat mai bine. Limita minima este 50mW (miliwatti) - pentru a nu capta nici un fel de interferente mici sau medii.
Majoritatea hotelurilor din tara au pe acoperis antene de televiziune care functioneaza pe frecvente UHF apropiate microfoanelor fara fir. Daca nunta ta are loc intr-un hotel cu antene de televiziune, atunci recomanda-i DJ-ului sa ia si microfoane cu fir.

Cine este DJ-ul de fapt ?
Majoritatea DJ-ilor accepta comenzi chiar daca acestea se suprapun peste alte evenimente. In aceste cazuri, ei vor subcontracta un alt DJ care sa sustina acea comanda, adaugandu-si doar un comision. Asigura-te ca DJ-ul cu care vorbesti si caruia ii pui intrebarile esentiale este acelasi care va veni la evenimentul tau. Te poti asigura de acest lucru printr-un contract care nu include nici o clauza de subcontractare partiala sau totala.

Iti ofera DJ-ul un contract?
Gandeste-te la contract ca la o promisiune a unui eveniment de calitate. Daca DJ-ul refuza sa ofere contract, atunci refuza-l si tu. A angaja un DJ pentru nunta nu e ca atunci cand te duci sa cumperi ceva de la magazin si, daca nu gasesti ce vrei, incerci si a doua zi. La o nunta nu exista o a doua sansa, totul trebuie sa fie perfect din prima.
Spune-i DJ-ului pe care l-ai ales sa specifice totul in contract: echipamente (cu marca si putere), durata, timpul necesar asamblarii echipamentului, pret, absolut tot.

Ce efecte de lumini foloseste DJ-ul ?
Toate echipamentele de lumini sunt considerate profesionale, asa ca nu te lasa impresionat de formularea "lumini profesionale". Lasa-te impresionat daca luminile pot fi controlate inteligent prin console DMX si daca DJ-ul dispune de o astel de consola si stie cum sa o foloseasca.
Poti proba acest lucru cu o simpla intrebare. Daca DJ-ul stie sa foloseasca o astfel de consola, atunci cunoaste cu siguranta «Cum se numesc conectoarele (mufele) de pe cablul DMX ?». Raspunsul: XLR.
 
Ce efecte speciale foloseste DJ-ul ?
Ceata joasa
Masinile de fum si masinile de baloane de sapun sunt cele mai ieftine echipamente, asa ca nu te lasa impresionat de acestea. Lasa-te impresionat de tunurile de confeti.
De asemenea, trebuie sa stii ca masinile de fum nu se mai folosesc de mult, pentru ca lasa un miros greu, depun condens si obtureaza complet un aparat de filmat sau de fotografiat. Acum se folosesc masinile de ceata (tip Hazer), care lasa in aer o pelicula subtire, care nu miroase si nici nu derajeaza la filmat sau fotografiat.
Un alt aparat de efecte speciale folosit in cinematografie si teatru este Low Fogg. Aparatele low fogg imprastie doar pe podea 20 cm de ceata (fum albicios) si arata de parca ai merge pe nori. Daca efectul de ceata joasa este combinat cu spoturi colorate, puse pe podea, atunci o sa para ca mergi pe nori albastri, rosii, roz sau orice culoare.
 
Concluzii
- Alegerea unui DJ nu este usoara, dar este mai sigura decat alegerea unei formatii.
- Semneaza neaparat un contract.
- Trebuie sa te lasi impresionat de ceea ce conteaza cu adevarat.
- Retine: Meriti mai mult!
 
Noi, cei de la EnergyMedia suntem pregatiti sa-ti oferim mai mult decat te astepti. Iti oferim sonorizare de calitate, efecte de lumini inteligente si efecte speciale spectaculoase.

Iti stam oricand la dispozitie pentru consultanta si sfaturi gratuite (fara nici o obligatie) la [email protected] sau la 0729.988.212. Poti sa intri pe www.inchiriere-sonorizare.ro si sa citesti mai multe despre noi. Odata ce ajungi sa ne cunosti, iti vei da seama ca suntem o echipa de baieti simpatici, care stiu cum sa te ajute.
 
PS: Daca ne spui la telefon ca ai citit articolul pe GhidulMiresei.ro ai un discount de 5% care se poate cumula cu alte discounturi disponibile pe site. Super, nu? Deja incepi sa primesti mai mult decat te astepti.

 



Taguri: dj sonorizari muzica nunta

Follow Us



Voteaza articolul: nota 1nota 2nota 3nota 4nota 5(4/5, 8 voturi)

Comentarii(26)
energymediaSuper tare
Asta asteptam. Multumesc
20 Aprilie 2010, 09:55:43
Cu placere!
21 Aprilie 2010, 10:11:47
djmikiDa, asa o fi...
In legatura cu articolul vostru, sunt cateva aspecte discutabile, parerea mea ca "nespecialist":

- la partea de cele mai bune echipamente, ati uitat sa amintiti Martin Audio (care e si ea o firmulita acolo, de cartier...) pe partea de amplificatoare si boxe; dar unde e partea de mixere si CD-Playere (ca ma gandesc ca nu va ganditi la laptop si un mixer no-name)? Ma gandesc ca sunt destui producatori destul de bunicei: Pioneer, Allen & Heath, cu scule cu care poti face (zic eu) ceva...
- la partea de microfon, va spun ca chiar microfoanele cu fir chiar se aud mai bin decat cele fara fir; intr-adevar e bine sa fie fara fir, pentru a nu exista cablul care poate crea incurcaturi; la cele fara fir se uita uneori sa se schimbe bateria, pot aparea diverse interferente;
- legat de parte de siteuri si de gramatica sau ortografie, sincer nu prea am vazut siteuri fara vreo mica greseala;
- asta e ultima, promit: legat de faptul ca incurajati clientii sa ceara DJ-ului melodii care sa fie de minim 192 Kbps, inseamna ca folositi melodii mp3; va spun cu sufletul pe inima ca nu se compara mp3-urile cu melodiile audio (inregistrate pe CD-uri audio!)!

Cu stima,
DJ Miki
23 Aprilie 2010, 05:01:19
energymediaPt. DJ Miki
1. categoric Martin Audio e o firma de top insa ei se axeaza pe produse line array, backline si monitoare de scena. Abia recent au scos sisteme PA portabile si deja vorbim de mia de euro pe boxa. Oare cati DJ de nunta folosesc Martin Audio?
2. problema este ca trendul tinde inspre leptopuri si controllere USB. Deja am vazut ca Pioneer a scos playere hybrid (jumatate player si jumatate controller). Iar parerea mea este ca un DJ de nunta NU trebuie sa aibe doar un mixer de dj cu maxim 4 cai, trebuie sa aibe mixere cu cel putin 12 intrari (ca sa poata sa ofere suport tehnic si pentru formatii/lautari)
3. microfoanele fara fir se aud la fel de bine ca cele cu fir daca le iei de la firme cunoscute. Daca iei pocnitori atunci se aud, intradevar, de c***t. Bateriile alkaline tin 12 ore de transmisie coninua la un microfon wireles bun (si 3 ore la o pocnitoare).
4. micile greseli de ortografie sunt ok, sunt umane. Eu vorbeam de prescurtari si greseli grave de gramatica simpla care denota neatentie la detalii.
5. trebuie sa-ti spun ca CD-urile audio originale sunt inregistrate de pe mp3-uri la 320Kbps sau WAVuri, convertite in CDA-uri. Daca le iei de pe net si le tragi pe CD atunci n-ai facut nimic pentru ca nu intotdeuna gasesti variantele de studio la 320 sau WAVuri.

M-am simtit nevoit sa-ti raspund avand in vedere ca ai postat de 4 ori comentariul

Bafta, Cue & Play,
Cristi.
24 Aprilie 2010, 08:39:14
Da, intr-adevar s-a postat de 4 ori, dar nu de la mine...Eu am dat o singura data trimite, o fi crezut serverul ca eu vreun spam , desi am vorbit destul de decent, zic eu...

1.Martin Audio e mult mai scump decat o mie de euro per boxa...
2.Da, am observat si eu trendul, dar laptopurile la DJ-ii mari inseamna MAC cu Rane, Scratch Live si altele de gen, nu sa playeze de pe Winamp (cum fac majoritatea "DJ-ilor" de pe la noi...
3.Eu chiar la cele de firma ma refeream, eu personal merg numai cu Shure si Beyerdynamic merg, cred ca sunt bunicele...
4.Asta cu greseli grave de gramatica am intalnit la foarte multe siteuri, si unele foarte cunoscute si frecventate...E o meteahna romaneasca, sunt multi si "acolo sus" care 'nu stie" sa vobeasca, asa ca nu ma mai mira nimic;
5.Stiu si eu cum sunt inregistrate CD-urile audio originale, am fost pe la case de inregistrare...Mai noi am vazut ca se poarte FLAC-urile, se aud ceva...

Bafta si tie!

Cu stima,
DJ Miki
25 Aprilie 2010, 10:34:35
Eu, pana sa aud o pereche de Martin Audio credeam ca JBL face legea ... m-am inselat
25 Aprilie 2010, 01:33:50
djmikiMartin Audio, JBL, D, EV, BOSE
Cam astea sunt cele mai tari la momentul asta, parerea mea...Cu un minus in ultima vreme pentru D sau EV, din pacate...
25 Aprilie 2010, 02:23:44
dementialinteresant
Foarte interesant acest articol. Sunt totusi destul de multe chestii care "nu se pupa".
In primul rand acest articol este 50% util, pentru ca el promoveaza intrinsec o ANUMITA firma de sonorizari. In rest contine sfaturi in mare parte adevarate si utile. Si totusi :
- dj-ul recomandat este cel mai bun; a fost serios, a fost maleabil, a facut atmosfera. la discutia legata de muzica ce are loc inaintea evenimentului se pot stabili regulile nuntii tale. (- 1 punct).
- dj-ul pune muzica, webdesigner-ul face site-ul. nici unul dintre ei nu este si nici nu trebuie sa fie profesor de gramatica.
- cam putine firme de sunet recomandate, si cam putine firme de sonorizari care au astfel de scule. sunt si alte scule mai "no name" care se aud la fel de bine ca cele enumerate de voi.
- cea mai mare greseala si inducere in eroare a fost cea legata de "autorizatii". daca este intr-adevar cum spune-ti, atunci inseamna ca firma dumneavoastra functoneaza absolut ILEGAL. UCMR-ADA percepe 30 RON+TVA/eveniment, UPFR percepe 140 RON pe an o taxa, alta taxa de 1400 RON pe an; din totalul incasarilor anuale isi mai pastreaza un comision de 2.5%. De unde v-au iesit voua 950 ron ?!
- masinile de fum si cele de baloane sunt cele mai ieftine ?!?! imi poti spune te rog unde se afla magazinul care vinde cele mai ieftine masini de baloane de sapun ?
ca am senzatia ca te inseli.
si ca sa fie doar un coment educativ, ca si articolul, eu ofer 10 % discount daca cineva ma suna si imi spune ca a citit comentul ...
29 Aprilie 2010, 09:22:16
djmikiCam da...
Asta e, demential, oamenii au platit sa posteze un articol, mai ales ca am vazut ca e bagat si la newsletter; e treaba lor...Intr-adevar sunt si sfaturi utile pentru "cetateni"...La partea cu "sunt si scule mai no name care se aud la fel de bine ca cele enumerate de voi" te cam contrazic; ca majoritatea clientilor nu-si dau seama de diferente tehnice e altceva, nu intru in amanunte (SPL, distorisune si altele minore...), dar ideea e ca in general aia care au boxe home-made (sau de pe vapor, sau no name) le au si jerpelite, tinute prin vreun subsol, deci asta se vede si in pozele postate pe unele siteuri...Asta cu autorizatii am observat-o si eu, dar n-am apucat sa mai zic, sa nu zica oamenii ca am ciuda pe ei...

Bafta!

Cu stima,
DJ Miki
29 Aprilie 2010, 10:13:11
sper ca nu am fost inteles gresit.
1) nu am ciuda pe ei. doar ca prin acest articol care la prima vedere pare util si "dezinteresat" influenteaza subliminal piata.
2) nu vorbeam despre "scule facute in casa" ... sau chiar NONAME... vorbeam despre scule gen P-Audio, &roll(eminence), QSC, Behringer ,RCF, Mackie ... ele nu suna bine ?
29 Aprilie 2010, 10:43:08
SuperpetreceriBehringer?
Vad ca nu s-a uitat nimeni pe site-ul baietilor inainte de a comenta.
Citez de acolo:
In total sunt 6000W putere audio bruta alimentati de trei amplificari duale. Sistemul de sonorizare arunca in aer 720 decibeli la putere maxima. Un clopot de biserica se aude de la doi kilometrii si emite sunete de doar 130 decibeli. Noi avem 720 (SPL)
INCHEIAT CITAT.

Trecand peste faptul ca au boxe Peavey si mixer behringer, am gasit si o greseala gramaticala (ceea ce aparent ii face complet incompetenti ca DJ)... Azi am citit articolul si am ras cat n-am mai ras de mult. O sa-mi treaca cu siguranta rasul si o sa inghit in sec in urmatoarele cateva zile cand o sa ma intrebe primul client cu ce se mufeaza DMX-ul. Asta e.
29 Aprilie 2010, 04:48:38
djmikiSiteul lor
Stai linistit, man, ca am intrat imediat, nu de alta, dar sa stiu cu cine stau de vorba...Am vazut si eu sculele, am vazut si calculatorul de pret...Intr-adevar, asta cu DMX-ul e tare; o intrece pe aia cu crossover vs. crossfader...hihihi...Nu mai intru in detalii de Db sau SPL-uri, sa nu creada lumea ca ma dau mare...

Bafta tututor!

Cu stima,
DJ Miki
29 Aprilie 2010, 05:19:54
oneplayMici precizari
Foarte ok ideea cu acest articol, dar... :

1. citez: "Trebuie sa intelegi ca formatiile sunt pricepute la intrumente muzicale, dar nu la sonorizare si la tehnica." ......

Nu se pune problema asa. Imi pare rau, dar nu toate formatiile sunt compuse din "lautari".. Sunt formatii care canta cover-uri si nu numai care vin cu tehnicienii lor de sunet si cu echipamente profesionale de ultima generatie, care au un sunet excelent... Nu bagati in aceeasi oala formatiile ok cu lautarii.

2. citez: "Evident ca DJ-ul are experienta si-ti poate recomanda un set de melodii care vor face furori, dar oare va difuza si melodiile pe care vrei tu sa le asculti? Sau poate unul dintre invitatii tai are o idee de melodie, va putea oare sa se duca la DJ si sa o recomande?"

DJ-ul nu recomanda nici un fel de melodie, in afara de melodii pentru momentele speciale ale evenimentului si acestea doar la cererea mirilor..... in afara de miri, mai sunt 100-200-300 de invitati care cu siguranta mai au si alte gusturi muzicale deci "propunerea" unui anumit program pica din start. Programul muzical se face din mers, la fata locului, in functie de invitatii prezenti la eveniment... Un Dj profesionist trebuie sa fie pregatit pentru orice tip de program muzical, sa aiba o cultura muzicala cat mai vasta si un repertoriu pe masura pentru a putea compune un program muzical de succes in timpul desfasurarii evenimentului, sa nu facem eterna greseala cu: "dar oare va difuza si melodiile pe care vrei tu sa le asculti? "... Daca eu ascult minimal sau trance si invitatii au o medie de varsta 30-40 de ani nu am sa-i oripilez cu muzica pe care vreau eu sa o ascult (am vazut facandu-se aceasta greseala foarte des). Obligatia Dj-ului este sa tina ringul de dans plin tot timpul, sa fie pregatit pentru orice fel de public si sa difuzeze muzica pentru a acoperi toate genurile agreeate de invitati. NU se poate stabili programul muzical integral anticipat..

3 "Asadar cere-i DJ-ului ca toate melodiile pe care le va difuza la evenimentul tau sa fie la cel putin 192Kbps si 44Khz. DJ-ul o sa-ti spuna ca nu-ti vei da seama seama daca o melodie este la 128Kbps sau la 192, ceea ce este foarte adevarat. Nu o sa-ti dai seama decat daca ai urechea formata, dar muzica o sa se auda altfel si o sa te inconjoare cu vibratii calde si sunet «de cristal»."

De obicei un Dj profesionist isi compune programul muzical cu ajutorul consolei de mixaj formata din cd playere si mixer profesionale (cunoscatorii stiu despre ce este vorba).....varianta cu laptopul este nefericita pentru ca nu asigura nici macar 10% din siguranta pe care o asigura o consola profesionala de mixaj (am fost la un eveniment in calitate de invitat unde s-a pus muzica de pe laptop, partea nostima este ca a incept laptopul sa se restarteze si vre-o doua ore am stat pe "uscat" pana au adus un alt laptop), iar la capitolul sunet... nu exista termen de comparatie indiferent de rata de compresie a mp3-ului....

4. citez: "Daca nunta ta va avea loc la un restaurant mare sau la un hotel important, atunci probabil ca e mai bine sa angajezi o firma de sonorizare, in loc de un singur DJ. Motivul este simplu - restaurantele sau hotelurile mari au anumite protocoale si moduri prin care comunica cu oamenii angrenati in organizarea evenimentului. In cazul acesta, iti trebuie o firma de sonorizari care sa opereze in tandem cu restul staff-ului de la restaurant sau hotel, pentru a preintampina problemele de comunicare".....

O fraza care ma amuza Restaurantele mari nu au nici un fel de "protocol" sau "mod de a comunica" cu oamenii implicati in organizarea evenimentului... In general personalul de la aceste locatii contribuie doar cu sursa de tensiune (priza) si eventual cu o masa, asa ca nu vad ce erori de comunicare pot sa apara...Si ca sa inchei, este bine de stiut ca o mare parte din firmele de sonorizare cunoscute sunt conduse de Dj-i, sau fosti Dj-i. Dj-ii experimentati cu vehime in spate si recunoscuti in domeniu, colaboreaza cu companiile mari de sonorizari, echipamentele de sonorizare folosite de ei la sonorizarea evenimentelor vin tot de la aceste companii (bineinteles ca in aceasta categorie nu intra acei "Dj-i" care si-au cumparat doua boxe active no name si un laptop si si-au deschis firma de sonorizare).

5. Pretul... cu siguranta este un factor foarte important. Un Dj profesionist cu echipamente profesionale de sunet si lumini de calitate nu va practica niciodata preturi foarte reduse din motive lesne de inteles...


Cu stima....
30 Aprilie 2010, 06:14:37
p.s. In primul rand sorry pentru dublul post... am dat refresh la pagina si a mai postat odata......

in al doile a rand eu daca as alege un Dj, nu asa da asa mare importanta la greselile gramaticale de pe site, dar as fi in schimb atent la greselile tehnice pentru ca asta denota lipsa de experienta.....

citat de la voi de pe site: "Sistemul de sonorizare arunca in aer 720 decibeli la putere maxima." Daca este adevarat, inseamna folositi o adevarat arma sonica la o presiune acustica de 720dB nici betonul nu ar supravietui.... Ca sa va faceti o idee aprox. 140dB emite motorul unui avion cu reactie in timpul functionarii, o presiune acustica care te poate lasa instantaneu fara auz ...
30 Aprilie 2010, 06:26:49
dementialhappy staff
eu propun ceva pentru autorii articolului si cei care il gazduiesc : sa modifice articolul acolo unde "concurenta" le-a semnalat greselile pentru a nu se desfiinta singuri
30 Aprilie 2010, 09:29:22
citata: "1. categoric Martin Audio e o firma de top insa ei se axeaza pe produse line array, backline si monitoare de scena. Abia recent au scos sisteme PA portabile si deja vorbim de mia de euro pe boxa. Oare cati DJ de nunta folosesc Martin Audio?"

Imi pare rau, va inselati amarnic, din nou dezinformati. in primul rand Martin Audio face si instalatii de sunet pentru interior (a se vedea sistemul blackline). Si in al doilea rand sunt Dj-i care folosesc Martin, numai ca acei Dj-i lucreaza la un alt nivel

Btw.. Mai sunt si alte firme ok in acest domeniu pe care ati uitat sa le mentionati.... Qube, FBT, RCF, Makie, etc.. si nu este ok sa faceti astfel de afirmatii cu privire la echipamentele de sunet din moment ce voi utilizati Peavey si Behringer (care se intampla sa fie echipamente din gama "low cost" in domeniul pro audio si care nu se bucura de performante notabile)......

citat 2: "3. microfoanele fara fir se aud la fel de bine ca cele cu fir daca le iei de la firme cunoscute. Daca iei pocnitori atunci se aud, intradevar, de c***t. Bateriile alkaline tin 12 ore de transmisie coninua la un microfon wireles bun (si 3 ore la o pocnitoare)."

Daca ati fi avut cat de cat experienta ati fi stiut ca nu este adevarat...... Microfoanele cu fir au o dinamica a sunetului net superioara celor wireless... si n afara de asta nu vad relevanta microfonului........ nu stiu cati Dj detin o voce de soprana cu care sa anunte ca: "s-a furat mireasa" pentru a da prea mare importanta microfonului. Desigur, este destul de important sa folosesti un microfon care sa sune "decent" si care sa functioneze fara probleme in timpul evenimentului. Dar nu este atat de imporant incat sa fie un criteriu major pentru alegerea Dj-ului Mi se pare de porc sa iei banii omului pe un microfon de calitate superioara doar pentru cateva anunturi.......Un Dj care se respecta poate aduce orice echipament solicita clientul..... Daca la eveniment sunt invitati si solisti, atunci sunt necesare microfoane de calitate (pentru a pune in valoare cat mai bine vocea artistului) dar asta este alta treaba.. Necesarul de echipamente se face dupa discutia in prealabil cu artistii respectivi. O parte din artisti prefera microfoane cu fir (performante mult mai mari, dinamica mult mai buna) iar altii mai "energici" preferea wireless, ma rog..... nu are rost sa mai lungim discutia pe aceasta tema...


citat: "5. trebuie sa-ti spun ca CD-urile audio originale sunt inregistrate de pe mp3-uri la 320Kbps sau WAVuri, convertite in CDA-uri. Daca le iei de pe net si le tragi pe CD atunci n-ai facut nimic pentru ca nu intotdeuna gasesti variantele de studio la 320 sau WAVuri."

va inselati amarnic.... nu toti Dj-i isi fac cd-urile din Mp3.. sunt si dj care au majoritatea melodiilor pe cd-uri originale sau isi fac selectia de pe cd-uri originale, sau chiar inregistrate direct de pe Vinyl pe cd fara nici un fel de compresie .....

Citat: "Urechea umana aude sunete cuprinse in banda de frecvente 60-17.000 Hz"

Mai verificati cartea de anatomie. Itervalul de perceptie al sunetelor de catre urechea umana este 20Hz - 20Khz... pueti verifica aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Hearing_range
\


"2. problema este ca trendul tinde inspre leptopuri si controllere USB. Deja am vazut ca Pioneer a scos playere hybrid (jumatate player si jumatate controller). Iar parerea mea este ca un DJ de nunta NU trebuie sa aibe doar un mixer de dj cu maxim 4 cai, trebuie sa aibe mixere cu cel putin 12 intrari (ca sa poata sa ofere suport tehnic si pentru formatii/lautari)"


Este adevarat ca se pot folosi si laptop-ul impreuna cu controlere USB, dar muzica este pusa tot de pe cd playere profesioale sau pickup-uri ( a se vedea Rane Serato, Traktor, etc.)... Aceasta solutie este preferata de Dj-i pentru ca ii scuteste de caratul sutelor de cd-uri.. Dar se sacrifica calitatea sunetului pentru acest lucru... Si in afara de acest lucru, acei Dj-i care folosesc acest sistem, folosesc in general laptopuri profesionale (macbook pro) care sunt mult mai stabile decat pc-urile, pentru a evita eventualele erori ale sistemului de operare (cu totii stim de ce este capabil windows-ul cand are apucaturi). Chiar si acesti dj au intotdeauna ca solutie de back-up cel putin o mapa cu cd-uri.



citat: "Iar parerea mea este ca un DJ de nunta NU trebuie sa aibe doar un mixer de dj cu maxim 4 cai, trebuie sa aibe mixere cu cel putin 12 intrari (ca sa poata sa ofere suport tehnic si pentru formatii/lautari)"


Aici va contraziceti singuri pana acum spuneati ca formatia trebuie sa vina cu sunetist si cu echipamentele unei firme de sonorizare , iar in fraza din citat spuneti ca Dj-ul trebuie sa ofere suport tehnic formatiei si eventual sa le aduca si mixerul.... Mixerul pentru Dj (ca sa nu o mai lungim), este necesar Dj-ilor profesionisti din urmatoarele motive:
1. in afara de cunostintele muzicale vaste si de un repertoriu cat mai cuprinzator Dj-ul trebuie sa aiba si ceva abilitati tehnice (mixarea melodiilor pe beat, mixare pe cut, utilizarea efectelor in timpul programului, ma rog... nu intru in detalii), iar pentru acest lucru s-a inventat mixerul pentru Dj.
2.Aici se face diferenta intre un Dj si un "punator de muzica". Si de aici vine si diferenta de pret de care vorbeam in postul anterior.... Daca nu mixezi pe beat si doar pui muzica sigur ca nu iti este necesar mixerul de DJ.......... Iar in cazul in care se intampla sa vina si o formatie la acelasi eveniment si sa specifice ca au nevoie de mixer, mixerul de Dj poate fi cablat foarte usor la mixerul pentru live, cam asta este configuratia cel mai des utilizata. Si o alta chestie, asa cum punatorul de muzica nu = cu DJ, nici Dj-ul nu este = cu sunetistul de live.

Una peste alta, privind la cele spuse in acest articol si in comment-urile postate de autori, nu se pot deduce dacat urmatoarele aspecte (si aici am sa fiu putin rautacios ):

1. In primul rand administratorii site-ului ar trebui sa verifice continutul articolelor publicate. Acest gen de articole pot pune sub semnul intrebarii credibilatea intregului continut al site-ului.

2. Autorii acestui articol ar trebui sa se mai documenteze inaintea publicarii unor non-sensuri si a unor lucruri destul de aberante care pot influenta negativ, pot induce in eroare potentialii clienti prin formarea unei imagini eronate despre organizarea evenimentelor si pot face mai mult rau decat bine, atat persoanelor care au publicat aceste lucruri cat si celorlalte companii din acest domeniu.

Imi cer scuze daca am fost prea acid.

Cu stima!
30 Aprilie 2010, 04:06:17
djmikiasa e
Salut, onestop! Sunt 100% de acord cu tine, eu am zis ca sunt acid, dar m-ai facut! Eu chiar n-am stat sa explic toate astea, pana la urma pe mirese (din pacate) se pare ca le intereseaza mai mult sa economiseasca 100-150 de euro (ca, deh, trecem prin "vremuri grele" de CRIZA, si am vazut multe siteuri de profil in care era scris mare PRETURI DE CRIZA, dar eu ma gandesc ca cei de acolo ofera si CALITATE DE CRIZA), si acum sunt pline forumurile de mesaje de la aceleasi mirese nemultumite de prestatia DJ, calitatea muzicii si a raportului client-furnizor! Si chiar nu vreau sa mai stau sa explic niste chestii importante (player pro vs. laptop, audio - chiar si neoriginal - vs. mp3, Pioneer vs. Behringer, Martin Audio vs. Peavey - asta ar fi chiar cea mai tare comparatie, a auzit si urechea mea de om care pune muzica de 17 ani niste Martin Audio, si...no comment (din pacate, oneplay, cred ca sunt 2-3 care pun pe asa ceva la noi), microfon cu fir vs. fara, si lista ar putea continua...A, mai era aia cu 720 dB, dupa umilele mele cunostinte, cel mai mult stiam ca au Cobra (DJ-ii stiu despre ce firma e vorba...hihihi), ceva pe la 140, ceea ce oricum e imens...Si chiar nu se calculeaza asa, pentru ca unghiul de dispersie e diferit (chiar la acelasi tip de boxa, pentru ca nu le pui perfect in aceeasi directie), si, recitind pasaje din articol, mi-am amintit ca autorul si-a permis sa puna la un loc JBL, EV, D cu Peavey si Yamaha (TurboSound, nu TorboSound sunt OK!), sau de chestia cu XLR-ul (asta imi aminteste de o intrebare: diferenta intre crossover si crossfader)! Cum probabil cei de la ener.... se gandesc ca daca folosesc (si se lauda) ca au un mixer (de voci, atentie, nu mixer profesional de muzica) Behringer si ca nu e diferenta intre el si Pioneer, eu va spun ca vechile Pioneer 100s si DJM300 (pe care eu personal am invatat ce inseamna scule pro) sunt lux pe langa ce au ei...Mixerul B. acela o fi bun pentru formatii, dar si alea se respecta si iau Powermate-uri (iar nu zic numele brandului, sic!)...

Astept alte comentarii, si, va rog, nu aruncati cu rosii in DJ pentru ca dau explicatii (ei doar incearca sa arate lumii diferenta intre DJ si "punator de muzica", cum bine s-a zis pe aici), nu sa se laude!

Cu stima,
DJ Miki
30 Aprilie 2010, 09:39:35
Sper sa va pot raspunde tuturor.

DJ-ul recomandat poate sa fie cel mai bun, dar nu intotdeuna. De obicei lumea se repede la primul DJ recomandat, pentru motivul ca daca la nunta fratelui meu a fost super asa o sa fie si la a mea. Ceea ce nu e obligatoriu.

Webdesignerul face siteul, programatorul in codeaza si CINEVA trebuie sa-i puna textul, iar acel cineva este DJ-ul.

Am enumarat doar cateva, cele mai folosite branduri de echipamente. Nu am inclus brandurile de top pentru ca nici un dj mobil nu le foloseste. Stiu DJ care folosesc JBL, EV etc, dar nu am vazut sau auzit de macar unul care sa foloseasca TurboSound sau Martin Audio ... astea se folosesc in cluburi, la concerte ... e o chestie total diferita de un DJ mobil. Si va rog, nu-mi spuneti ca voi folositi astfel de echipamente pentru ca nu va cred.
E frumos sa spunem ca "bai, esti slab ca folosesti Peavey, daca erai tare foloseai Barth Acoustic" cand nici voi nu folositi. E absurd.

E adevarat, masinile de fum si masinile de baloane de interior sunt ieftine. Pe thomann gasesti masina de baloane de sapun la 100 eur (American DJ), pe cand un microfon wireless decent incepe de la 200 eur.

Legat de cei 750 db ... da, e posibil sa fi exagerat. Ma refeream la puterea audio bruta. La puterea audio bruta totul se cumuleaza. In realitate (putere audio reala) ai un castig de doar 3db la fiecare 100db. Dar nu asa calculeaza toti producatorii de echipamente audio? Am o pereche de boxe Magnat pe care scrie 350db si 800w RMS. Stiu ca e absurd ... conteaza doar ce formula folosesti pentru calcul.

Am fost destul de clar, am spus "greseli grmaticale grave".

Stiu ca sunt formatii bune care vin cu un arsenal de oameni dupa ei, de la tehnicieni de sunet pana la sofer, dar ia spune-mi .... poti sa numeri formatiile alea pe degetele de la o mana?

Opinia mea sincera este ca DJ-ul trebuie sa se implice activ in nunta si sa dea sfaturi utile. Mirele si mireasa NU stiu de ce poti tu sa le oferi. Spre exemplu eu ii intreb inainte de nunta in ce culoare o sa fie imbracati e, nasii si domnisoarele de onoare (daca exista) pentru a schimba culorile luminilor si pentru a le face un iluminat arhitectural care sa se asorteze. Daca astepti sa-ti ceara clientul ce crede ca ar fi bine atunci o sa fie o nunta banala.

E adevarat, muzica de pe CD se aude mai bine, daca CD-ul este original. Ia spune-mi ... la o nunta mai tre sa bagi si un Nelu Ploiesteanu, Smokie sau un Roxette ... ai CD-urile originale?
E usor sa spui ca un DJ care se respecta trage muzica de pe vinil ... dar pe vinil nu gasesti acum decat Armin Van Burren & Friends ... nu gasesti muzica REALA pe care o dai la nunta. Haideti sa fim decenti.

Eu de meserie sunt animator radio. Radiourile sunt cele mai pretentioase cand vine vorba de calitate audio si toate radiourile tin colectiile de muzica pe mp3. Nu pe FLAC si nici pe WAV. Daca ei isi permit treaba asta atunci inseamna ca si la nunta merge un mp3 la peste 192Kbps.

Restaurantele mari sau prestigioase au protocoale. Tu vorbesti cu clientul ca la ora x se serveste masa si la ora y vine tortul si tu iti faci playlistul sau iti programezi cumva muzica. Sa stii ca NIMENI nu o sa vina din bucatarie sa-ti spuna ca e o problema si ca masa intarzie 15 minute sau tortul vine mai repde cu 15 minute ca se topeste frisca. Lucrurile astea se pot intampla iar o firma de sonorizare are intotdeuna (sau trebuie) un om care sta pe langa staff si comunica in permanenta cu ei.

Legat de masa. Hai sa fim seriosi. Un DJ care se respecta nu trebuie sa foloseasca masa restaurantului. E urat si gretos. Iti iei case-uri si rack-uri si o masa pliabila mai rezistenta pe care pui o panza neagra. Iar sub masa iti pui toate cablurile. Daca tot ne dam DJ profesionisti hai sa facem totul cu stil pana la capat.

Puteti sa vorbiti cu Ghidul Miresei sa modifice articolul. N-am nimic impotriva atata timp cat modificarile le dati din propria experienta.
Nu are sens sa recomandati publicului echipamente de la TurboSound daca nu le foloseste nimeni ... acelasi lucru e valabil si la Martin Audio, daca sunt 3 dj in Romania care folosesc MA nu are sens sa vorbim despre ei.

Eu am vrut sa fac un articol chiar util. Nu am zis nimic de EnergyMedia decat la final ... tocmai ca sa nu incluentez deloc pe parcursul textului. Daca va place doar sa intepati asta e, dar nu e deloc constructiv.
Daca pe punem toti mintea la contributie si ne apucam sa scriem articole atunci avem oportunitatea de a ne "modela" clientii din viitor. Eu asta va propun.

Nu ma deranjeaza deloc deca faceti comentarii acide. E bine ca cititorii au ocazia sa vada parerea mai multor DJ insa nu vreau doar sa ma atacati pe mine. Vreau sa dati sfaturi si sa lasati opinii pentru cei ce vor sa citeasca si n-au habar de ce e ala "mixer" sau "player".

Fiti constructivi.

Maxim am spus,
Cristi.
02 Mai 2010, 11:47:05
Si, apropo. Vreau sa vad un om care aude frecvente de 20 sau de 20.000Hz. Frecventele astea sunt foarte greu de atins si mecanic.

Cel mai probabil, un om normal, aude pana la 17.000Hz. Pe wikipedia sunt puse LIMITELE superioare si inferioare.
Sub 60Hz nu ai ce sa auzi pentru ca este numai vibratie care formeaza o rezonanta. Tu auzi frecventa de rezonanta care este mai ridicata. Daca scoti un bas din boxa si ii dai 50Hz NU SE AUDE. Dar daca scoti un difuzor de banda larga se aude.
03 Mai 2010, 09:10:46
dementialhappy staff
salut.
in primul rand : ce legatura are faptul ca masina de baloane e mai ieftina decat un microfon wireless decent ? daca clientul vrea masina de baloane, eu ii zic : "nu am asa ceva, e prea ieftin, dar am un microfon wireless decent de 200 euro !" ...
care sunt aceste prestigioase restaurante cu protocoale ? am avut la Rin, Marriot, Novotel, Crown Plaza, si alte rest. de 4 stele, dar nici unul dintre ele nu a avut protocoale atat de exacte pe cat spui tu. si de fiecare data s-a intarziat )
ar trebui sa vorbiti voi cu ghidul miresei sa va lase sa modificati acolo unde s-a exagerat.
tu ai vrut sa faci un articol SI util pe langa subtil si de promovare. daca era "chiar util" nu spuneai la sfarsit de reducere 5%
ma rog, putem sa propunem pentru ghidul miresei fiecare dj sa isi publice sfaturile sale bazate pe experienta pentru cititori
03 Mai 2010, 11:34:02
Am pus pretul masinii de baloane pentru ca tu ai spus ca nu e cel mai ieftin echipament. Am comparat pretul acesteia cu cel al unui microfon.

Vreau sa intelegeti ca articolul a fost scris pentru utilizatorul casnic, pentru mirele si mireasa care cauta un DJ. Nu a fost scris pentru profesionisti. Putem sa ne laudam in echipamente si cunostinte tehnice cat om vrea. Nu asta este scopul.

Este un articol de standard mediu cu sfaturi. Sfaturile din articol nu au cum sa fie de standard scazut dar nici de standard ridicat. N-am cum sa-i recomand unui om sa ia un DJ cu Martin Audio dar nici cu boxe facute in casa. Pot insa sa-i sfaturi de standard mediu iar in functie de bugetul sau alege ce vrea, ori Behringer ori Bose.

Am citit ca ati facut aluzie la mixerul Behringer. EnergyMedia este o firma de sonorizari, nu numai de DJ. Pentru DJ am o consola vestax care controleaza un macbook pro pe traktor3 si o consola Numark pe cd-uri (nu mai stiu modelul).
Mixerul behringer il folosesc pentru microfoane. Daca voi va axati numai pe mixat si aveti numai mixere DJ asta nu inseamna ca eu n-am voie sa sonorizez conferinte sau lansari de produs acolo unde am nevoie de 20 de microfoane.

Haideti sa fim rezonabili,
Cristi.
03 Mai 2010, 05:25:38
oneplaysalutare
Am enumarat doar cateva, cele mai folosite branduri de echipamente. Nu am inclus brandurile de top pentru ca nici un dj mobil nu le foloseste. Stiu DJ care folosesc JBL, EV etc, dar nu am vazut sau auzit de macar unul care sa foloseasca TurboSound sau Martin Audio ... astea se folosesc in cluburi, la concerte ... e o chestie total diferita de un DJ mobil. Si va rog, nu-mi spuneti ca voi folositi astfel de echipamente pentru ca nu va cred. E frumos sa spunem ca "bai, esti slab ca folosesti Peavey, daca erai tare foloseai Barth Acoustic" cand nici voi nu folositi. E absurd.

Cand faci o recomandare oamenilor eu zic ca este bine sa spui toate marcile sau nici una. Sunt si nunti de 400-500 persoane desfasurate in spatii de dimensiuni mari sau in aer liber (ex. palatul Snagov, palatul Stirbei, etc.). Acolo se impune folosirea unor instalatii capabile de presiuni acustice ridicate,se mai folosesc instalatii Martin si Turbosound. Este corect sa le fi mentionat pe toate pentru ca, poate la un moment dat vine un client care are o astfel de nunta si intreaba despre echipament, iar daca prestatorul ii va spune ca vine cu inastalatie Martin sau RCF, clientul se poate uita crucis pentru ca el nu a citit pe ghidul miresei de marcile astea..... Banuiesc ca acest site nu se adreseaza doar evenimentelor de 100-200 persoane.
E frumos sa spunem ca "bai, esti slab ca folosesti Peavey, daca erai tare foloseai Barth Acoustic" cand nici voi nu folositi. E absurd.
Nu a spus nimeni ca sunteti slabi, fiecare foloseste echipamentele de care dispune, dar aici va inselati pentru ca sunt dj care folosesc echipamente de la Martin, Qube, RCF, Pioneer ProDj, Allen&Heath si multe altele. Dar nu asta este problema, corect ar fi fost sa le mentionati pe toate daca tot vreti sa faceti o fapta buna....Plus ca... sa pui langa Turbosound, Electro Voice, Dynacord si JBL la capitolul cele mai bune marci Peavey si Yamaha.... mi se pare iar o chestie discutabila. Aici nu este vorba de cine si ce foloseste, important este ca informatiile sa fie cat mai corecte pentru a nu induce potentiali clienti in eroare.

Legat de cei 750 db ... da, e posibil sa fi exagerat. Ma refeream la puterea audio bruta. La puterea audio bruta totul se cumuleaza. In realitate (putere audio reala) ai un castig de doar 3db la fiecare 100db. Dar nu asa calculeaza toti producatorii de echipamente audio? Am o pereche de boxe Magnat pe care scrie 350db si 800w RMS. Stiu ca e absurd ... conteaza doar ce formula folosesti pentru calcul.

Termenul corect este de putere RMS (care este puterea maxima pe care o incinta acustica o poate suporta la aplicarea unui semnal acustic continuu) sau putere program (puterea pe care o incinta acustica o poate suporta la aplicarea pe perioade scurte a unui semnal acustic).... Acum... si eu am un casetofon chinezesc acasa cu difuzore de nici 5cm pe care scrie ca poate furniza 3500W dar.. sa fim seriosi. Formula de calcul o are producatorul lor, iar la echipamentele profesionale de sunet puterile reale sunt trecute in specificatii.. Puterea acustica este adevarat ca se insumeaza (ex. doua boxe de 400W = 800W) dar nu si presiunea acustica.. Nu spune nimeni ca trebuie sa fi expert in chestii de genul asta ca sa poti fi Dj, dar nu este ok nici sa le publici pe site si sa le si sustii.. Teoretic va adresati unor oameni care nu au cunostinte tehnice foarte vaste si v-ati asumat un rol de formatori de opinie aici.... asa ca este bine ca informatiile sa fie cat mai corecte.

Stiu ca sunt formatii bune care vin cu un arsenal de oameni dupa ei, de la tehnicieni de sunet pana la sofer, dar ia spune-mi .... poti sa numeri formatiile alea pe degetele de la o mana?

Dap.. poate voi nu ati fost pe la astfel de evenimente, dar va garantez eu ca sunt destule.....poti sa le numeri pe degetele de la mainile mai multor oameni...

Opinia mea sincera este ca DJ-ul trebuie sa se implice activ in nunta si sa dea sfaturi utile. Mirele si mireasa NU stiu de ce poti tu sa le oferi. Spre exemplu eu ii intreb inainte de nunta in ce culoare o sa fie imbracati e, nasii si domnisoarele de onoare (daca exista) pentru a schimba culorile luminilor si pentru a le face un iluminat arhitectural care sa se asorteze. Daca astepti sa-ti ceara clientul ce crede ca ar fi bine atunci o sa fie o nunta banala.

Nu spune nimeni ca nu trebuie sa se implice Dj-ul... cu toate ca tot ce tine de detalii tehnice de genul asta este treaba baietilor de la tehnic..... dupa parerea mea Dj-ul este artist si trebuie sa se intereseze de latura artistica a evenimentului, nu este treaba lui sa stie de mufe XLR si mai stiu eu ce, ma rog, nu are rost sa intram in detalii. Lucrurile astea tin de organizare si fiecare are stilul lui de lucru..

E adevarat, muzica de pe CD se aude mai bine, daca CD-ul este original. Ia spune-mi ... la o nunta mai tre sa bagi si un Nelu Ploiesteanu, Smokie sau un Roxette ... ai CD-urile originale?

Poti gasi cd-uri originale chiar si cu Nelu Ploiesteanu, exista o serie de cd-uri cu melodii de petrecere inregistrate de casa de discuri Roton si se gasesc chiar si in benzinarii... Iar de Smokie si Roxette nici nu se pune problema sa nu gasesti.....

E usor sa spui ca un DJ care se respecta trage muzica de pe vinil ... dar pe vinil nu gasesti acum decat Armin Van Burren & Friends ... nu gasesti muzica REALA pe care o dai la nunta. Haideti sa fim decenti.

Suntem decenti . Sunt Dj-i cu vehime in Romania care dispun de colectii intregi de Vinyl-uri, incepand cu muzica din anii 50 si pana in prezent.... Daca vrei poti gasi colectii de vinyl-uri si pe un site de licitatii romanesti...

Eu de meserie sunt animator radio. Radiourile sunt cele mai pretentioase cand vine vorba de calitate audio si toate radiourile tin colectiile de muzica pe mp3. Nu pe FLAC si nici pe WAV. Daca ei isi permit treaba asta atunci inseamna ca si la nunta merge un mp3 la peste 192Kbps.

Mp3-ul rmane tot Mp3 indiferent de rata de compresie... In alta ordine de idei, la orice compresie se pierde din calitate... ex. filmele cu extensie .avi de 600mb luate de pe BlueRay si comprimate in avi nu vor fi niciodate identice din punct de vedere al calitatii cu filmul original de pe Blue Ray, indiferenta ca va fi facut avi, mpeg,mp4, etc. in urma comprimarii se vor pierde detaliile... Nu spune nimeni ca "nu merge si asa", dar mp3-ul nu se compara cu cd-ul audio, punct.

Restaurantele mari sau prestigioase au protocoale. Tu vorbesti cu clientul ca la ora x se serveste masa si la ora y vine tortul si tu iti faci playlistul sau iti programezi cumva muzica. Sa stii ca NIMENI nu o sa vina din bucatarie sa-ti spuna ca e o problema si ca masa intarzie 15 minute sau tortul vine mai repde cu 15 minute ca se topeste frisca. Lucrurile astea se pot intampla iar o firma de sonorizare are intotdeuna (sau trebuie) un om care sta pe langa staff si comunica in permanenta cu ei.

Mesele si tortul in 5% din cazuri se vor aduce la ore fixe. Daca tu stabilesti sa pui aperitivul la ora 18:00 si nu ti-au venit inca majoritatea invitatilor este logic ca nu mai pui aperitivul la ora 18:00 si atunci se va decala totul...... Oricum... nu vad ce este asa de greu, oricum te anunta ospatarii inainte de aducerea felurilor de mancare cu cel putin 5 minute....ai tot timpul sa-ti pregatesti melodia.....Se mai intampla sa nu te anunte la locatiile mici, la cele mari au tot interesul sa iasa perfect. Poti evita chestiile de genul asta stabilind toate detaliile cu seful de sala inaintea inceperii evenimentului....

Legat de masa. Hai sa fim seriosi. Un DJ care se respecta nu trebuie sa foloseasca masa restaurantului. E urat si gretos. Iti iei case-uri si rack-uri si o masa pliabila mai rezistenta pe care pui o panza neagra. Iar sub masa iti pui toate cablurile. Daca tot ne dam DJ profesionisti hai sa facem totul cu stil pana la capat

Eu zic ca este mai estetic sa fie masa restaurantului. Sa fie de aceeasi forma cu celelalte mese ale restaurantului si decorata cu fete de masa in aceleasi culori ca si mesele din sala. Personal eu NU as folosi o panza de culoare neagra la o nunta din motive lesne de inteles.
04 Mai 2010, 12:52:25
BogdannVai vai
Se vede treaaba ca cei care au scris articolul..habar nu au ce inseamna o orchestra profesionista si ce impact are la un asemenea eveniment!
11 Mai 2010, 12:55:28
Geanine_04muzica buna la nunta
Eu la mine la nunta l-am avut pe DJ Bogdan de la dj-fotovideo.ro, si am fost extrem de multumita. A facut si partea de mc, teste de compatibilitate,a fost pe placul nostru. Invitatii s-au simtit foarte bine si noi am luat prin el si doua soliste de muzica populara si cover-uri, a fost excelent din toate punctele de vedere. Pachetul lui a fost 300 euro ca si dj, toata noaptea, iar pentru soliste 300 euro pentru fiecare programul. In pachetul de dj am avut si luminile si masina de fum. Tot prin el luat si pachetul de foto video in valoare 400 euro. La preturile astea chiar nu ma asteptam sa avem asa calitate, pentru ca majoritatea djilor aveau niste preturi extrem de mari. Vi-i recomand cu incredere. Am primit si o carte de vizita,daca cineva este interesat poate suna la 0723367072
22 Martie 2016, 02:25:11
gogu1969Formatie sau DJ?
Depinde de bugetul fiecaruia. Dj pentru un buget mai redus. Daca vrei o nunta ca-n povesti e cam greu de atins. Eu ti-as recomanda o formatie care am avut-o la nunta in 2014 sinsincer am ascultat vreo 20 de formatii inainte. Teleon band si ii gasiti pe http://formatienuntabucurestiteleon.ro
Oamenii, in functie de cati bani vrei sa aloci, iti fac oferte cu diversi solisti. Nu strica un telefon
03 Ianuarie 2017, 02:31:25
gogu1969Formatie sau DJ?
Depinde de bugetul fiecaruia. Dj pentru un buget mai redus. Daca vrei o nunta ca-n povesti e cam greu de atins. Eu ti-as recomanda o formatie care am avut-o la nunta in 2014 sinsincer am ascultat vreo 20 de formatii inainte. Teleon band si ii gasiti pe http://formatienuntabucurestiteleon.ro
Oamenii, in functie de cati bani vrei sa aloci, iti fac oferte cu diversi solisti. Nu strica un telefon
03 Ianuarie 2017, 02:36:52
Trebuie sa fii logat pentru a comenta. Apasa pentru a te loga in cont!
Furnizori

Ai nevoie de un fotograf, o florarie sau un machiaj la tine in judet sau nu neaparat?

Forum
Rochii de mireasa la...

Intra pe Malika Fashion[...]

Re: Ce faceti pentru a...

eu merg la cosmetica in fiecare luna si este super. ma simt atat de bine cand plec de acolo

Re: Porumbei albi la...

si mie mi-ar placea

Re: Ce alegeti pentru...

makeup artiste sau hair-stiliste de pe internet

Re: DILEMA: CE ROCHIE...

o rochie lunga eleganta ?i un toc mic ar fi super!