Organizarea Nuntii: 50 de Idei Practice

350649 afisari

Nunti
01. Informati-va cu atentie despre toate sarcinile pe care trebuie sa le rezolvati pana la nunta, apoi cu lista in fata decideti pentru care dintre ele merita sa va obositi singuri si pentru care e mai bine sa apelati la ajutor (rude, prieteni, agentii, etc). Nu uitati ca in ziua de azi agentiile sunt o varianta mult mai ieftina si mai eleganta decat v-ati putea imagina! Folositi ca ajutor Lista Automata de Sarcini de pe site.
 
02. Nu organizati si nu semnati nimic pana nu ati decis nr. de persoane invitate si stilul general al nuntii (clasic, neconventional, rustic, de epoca, etc). Aici e obligatoriu sa consultati si parintii, pentru ca si ei au proprii invitati, iar lungimea listei lor s-ar putea sa va surprinda.
 
03. Pentru stabilirea nr. de invitati cat mai aproape de realitate faceti urmatorul lucru: treceti TOATE numele celor pe care doriti sa ii chemati pe o lista, (eventual pe Lista Automata de Invitati de pe site) si in dreptul lor notati 1, 2 si 3 dupa regula "1" sunt cei care vor veni cu siguranta, "2" sunt cei care cel mai probabil vor veni si "3" sunt cei care cel mai probabil nu vor veni. Rugati si parintii vostri sa faca acelasi lucru cu invitatii lor. Nr. probabil de invitati se calculeaza dupa formula: (Nr. invitati tip "1" x 80%) + (Nr. invitati tip "2" x 60%) + (Nr. invitati tip "3" x 20%).

Restaurant Nunta
Restaurant Nunta:
Club Zexe
04. Pentru a alege un restaurant potrivit, nu uitati ca sefii de sala au tendinta sa exagereze un pic nr. maxim de persoane, deci nu va bazati decat pe 80% din nr. de persoane maxim declarat de ei.
 
05. Nu programati cununia civila in alta zi decat cea religioasa daca aveti invitati/rude din alta localitate, pentru ca va fi extrem de obositor pentru acestia si destul de complicat cu cazarea.
 
06. Toate sarcinile care vor trebui rezolvate in ziua nuntii, notati-le pe cateva mici biletele, si inmanati-le prietenilor apropiati pentru a va ajuta. Mirii nu vor avea timpul necesar de a se ocupa de nimic in ziua evenimentului, si chiar daca ar fi timp, e ziua lor speciala si ar fi cazul sa se bucure de nunta, nu sa alerge dupa flori sau tort. Si voi veti face acelasi lucru pentru prieteni, asa ca lucrurile se vor compensa.
 
07. In alegerea restaurantului, asigurati-va ca termenii de comparatie sunt egali. Notati pe hartie toate cele oferite de fiecare local in parte, si de abia apoi comparati costurile intre ele. Retineti ca tortul si decoratiunile neincluse la un restaurant pot creste costul total cu 10 Euro/persoana. Alte surse de diferente la cost pot fi cafelele, sampania, place card-urile sau meniurile, aranjamentele florale, etc. Cate 1-2 Euro la fiecare dintre acestea, pot acumula diferente destul de mari intre costul prezentat si cel real.
 
08. Alegeti o biserica cat mai apropiata de restaurantul unde va urma petrecerea, astfel incat invitatii dvs.
Limuzina Nunta
Microbuze:
AAA Autorent
sa poata merge pe jos, daca este cazul (evident ca majoritatea nu vor veni cu masina personala pentru a putea gusta un paharel.).
 
09. O idee buna ar fi sa inchiriati 2-3 microbuze pe tot parcursul nuntii, care ar putea prin rotatie sa transporte invitatii de la biserica la local; ba chiar ati putea alege o locatie pentru nunta in afara orasului. Credeti ca e scump!? Din contra! In afara orasului meniul e mult mai ieftin, iar inchirierea microbuzelor costa mai putin decat economisiti avand meniu mai ieftin.
 
10. Principala optiune de nasi, conform traditiei, sunt nasii de botez ai mirelui (sau copiii acestora), dupa care urmeaza nasii de botez ai miresei (sau, de asemenea, copiii acestora). Daca totusi nu puteti sau nu doriti sa respectati traditia din diverse motive, nu uitati in alegerea voastra ca nasii va vor deveni parinti spirituali pentru tot restul vietii. E bine, deci, sa nu alegeti la intamplare, si sa fie persoane de incredere (si evident cu prenume frumoase, altfel ce veti face daca vor dori sa botezati copiii dupa ei!?).
 
11. Primul lucru pe care trebuie sa il retineti este: NU cumparati rochia de mireasa mai devreme de 3 luni inaintea nuntii. Extrem de multe cazuri demonstreaza ca in preajma unui astfel de eveniment miresele slabesc sau se ingrasa suficient de mult pentru ca rochia sa nu poata fi ajustata prin simple operatiuni de croitorie.
 
12. Nu mergeti singure la probat de rochite, intotdeauna luati cateva rude sau prieteni cu voi pentru a auzi mai multe opinii.

Pantofi Nunta
Pantofi Nunta:
Derby de Lux

13. Luati-va liber 1-2 zile special pentru a proba rochii din cat mai multe magazine si cat mai diferite ca gen. Scopul vostru in aceste zile trebuie sa fie definirea stilului de rochie/maneci/croiala care va prinde cel mai bine. Nu va luati bani la voi, si oricat de mult vi se pare ca va place o anumita rochita nu va pripiti sa o cumparati din prima.

14. Proba de rochii trebuie facuta numai cu pantofi cu tocul de aceeasi inaltime cu cei pe care vi-i doriti la nunta.

15. Pentru a fi sigure ca nu aveti regrete, cumparati rochita dorita numai dupa ce ati mai vizionat si altele, dar tot nu va iese din minte modelul la care v-ati decis.
 

Bijuterii Mireasa
Bijuterii Mireasa:
Carla Brillanti

16. Odata cumparata rochia de mireasa, intoarceti ochii atunci cand vedeti "alb" in fata voastra. Cel mai probabil veti descoperi in permanenta rochite frumoase si nu are sens sa aveti vreun regret la vederea lor. Nu uitati ca rochita voastra ideala e deja acasa! Oricat de reusite ar fi alte rochite, ele vor apartine altor femei!
 
17. Nu uitati de accesorii in momentul in care achizitionati rochita! Mai bine cumparati si voalul, geanta, palaria sau alte accesorii din acelasi material cu rochita.... e mult mai dificil ulterior sa gasiti materiale potrivite si riscati sa difere nuanta de alb! Daca doriti pantofi la comanda, nu ar strica sa cumparati de la acelasi magazin material asortat la metru pentru a-i realiza ulterior.
 
18. O noua tendinta este aplicarea de accesorii brodate in loc de clasicele bijuterii. Broderia aplicata la gat poate fi identica cu cea de pe rochita, iar rezultatul va fi de mare efect!

Rochii de mireasa
Rochii de mireasa:
Alb si Negru

 
19. Daca este necesar sa reduceti de undeva cheltuielile, atunci rochita de mireasa ar trebui sa fie prima pe lista. Ah, nu, nu va ganditi ca sugeram sa renuntati la rochia visurilor voastre in favoarea unei rochii simple albe fara crinolina, matasuri sau broderii manuale! Dar la banii pe care i-ati da pentru a cumpara o rochita alba-simpla, v-ati putea permite sa inchiriati o rochie de senzatie, cu care sa ii dati gata pe toti invitatii. Si in fond, dupa nunta, nu veti mai purta niciodata rochia voastra de mireasa, asa incat ar fi pacat apoi sa se ingalbeneasca sub pat!
 
20. Din ce in ce mai agreat este costumul alb sau crem, in acelasi ton cu rochia miresei. O alta tendinta este acea ca lavaliera si vesta mirelui sa fie din aceeasi culoare cu tema predominanta a nuntii (culoarea decoratiunilor, a rochiilor domnisoarelor de onoare, etc).

Accesorii mire
Costume si accesorii:
Narman

 
21. Nu uitati de micile accesorii pentru imbracamintea mirelui, care pot fi omise cu usurinta intrucat nu sunt uzuale: de exemplu butonii!
 
22. Un costum normal de ocazie, poate deveni costum de mire prin cateva mici modificari care il vor face special si care ulterior pot fi indreptate. Nasturii mari, in culori contrastante (aurii sau argintii, albi sau negri), o cusatura vizibila pe rever sau imbracarea reverului in matase sunt doar cateva exemple.
 
23. In seara dinaintea nuntii este obligatoriu ca mirele sa se imbrace in totalitate, fara a omite nimic... nu uitati sa verificati tivul si batista!
 
24. Nu programati cununia civila prea devreme! Va fi o zi plina, asa ca nu strica sa mai prindeti cateva ore din somnul de dimineata.
 
25. In conditiile cresterii numarului de cununii civile, in perioadele aglomerate o cununie dureaza 21 minute cu tot cu timpul fotografiilor si a podului de flori de la iesire. Din pacate acest lucru face imposibila daruirea florilor inaintea iesirii mirilor din sala. Daca acest lucru se va intampla, rugati prietenii apropiati sa ii conduca pe cei prezenti pe trepte si sa le sugereze "separarea" buchetelor de flori in asteptarea mirilor. Ulterior, vor putea sa va ofere buchetele, chiar daca nu mai sunt prinse in ambalaje.
 
26. Nu va bazati pe rudele apropiate pentru servirea de sampanie si piscoturi. Acestea vor fi la fel de agitate si prinse de eveniment ca si voi. Ideal ar fi sa vorbiti cu prietenii sau colegii sa va ajute cu aceste chestiuni.

Aranjamente Florale
Aranjamente Florale:
Dream&Design

 
27. Florile de la cununia civila pot fi folosite cu succes pentru a crea aranjamentele florale centrale pe mese, sau un anumit coltisor cu verdeata multa, flori, tul si cateva lumanarele. Pentru acest lucru ar fi bine sa discutati din timp cu agentia sau floraria care se ocupa de aranjamentele florale.
 
28. Incercati sa lasati minim 5 ore intre cununia civila si cea religioasa, pentru a avea suficient timp pentru machiaj, coafura, drumurile intre locatii si inerentele "mici" accidente sau omisiuni care va pot surprinde.
 
29. Incercati sa programati sesiunea de fotografii de la finalul cununiei religioase intr-un parc sau o zona verde din apropiere, si nu neaparat in biserica sau pe treptele acesteia. De regula (mai ales la bisericile mai "cautate") slujbele de cununie se succed atat de repede incat riscati sa faceti poze printre rudele si prietenii celorlalti miri care urmeaza dupa voi.

Marturii Nunta
Marturii din ciocolata:
Ciocolateria Theobroma

 
30. Un obicei foarte dragut este impartirea unei bombonici de ciocolata invelita in staniol si apoi in tul. Aici va poate ajuta una dintre domnisoarele de onoare (aceeasi care prinde cocardele in piept, sau alta). Va fi o amintire frumoasa pentru cei care nu participa la petrecerea de la restaurant. Puteti citi pe site o lista completa cu Obiceiuri si Traditii de Nunta.
 
31. Obiceiurile, asezarea mirilor la intrare si in biserica, sarutarea mainilor nasei si a nasului, toate acestea difera de la o biserica la alta, asa incat nu ar strica sa discutati cu parintele sau macar cu un dascal al bisericii despre derularea evenimentelor din ziua nuntii.
 
32. Aveti grija la preotii mai glumeti care vor incerca sa va pacaleasca pe voi sau pe nasi cu paharul de vin oferindu-l mai mult decat este cazul...ca apoi sa va dojeneasca amuzati ca ati picat in plasa. Mirii sunt tratati de 3 ori cu piscotul si paharul, iar nasii niciodata! Ar fi bine sa retineti.
 
33. Neaparat sa luati micul dejun in ziua nuntii, sau sa gustati ceva macar inainte de cununia religioasa. Pe stomacul gol si in toiul emotiilor nu putine au fost cazurile de lesin in biserica (aici ar fi bine sa respecte aceeasi regula si parintii vostri, ale caror emotii vor fi la fel de mari).
 
34. Stiati de superstitia conform careia cine isi calca primul/prima partenerul de viata in biserica va avea ultimul cuvant in casa? Ei bine, daca va tenteaza o mica "leapsa pe calcate"
Lumanari Nunta
in timpul slujbei, cel mai bine ar fi sa actionati in timpul dansului din jurul mesei. Evitati totusi sa insistati prea mult, sau sa fiti prea zgomotosi, pentru ca slujba este totusi un moment solemn, nu-i asa!?
 
35. Nu uitati sa cereti restul de lumanari acasa, se spune ca e bine sa mai aprindeti din ele din cand in cand (de exemplu de Sfintele Sarbatori sau la aniversarile casatoriei voastre).
 
36. Rugati din timp pe cineva apropiat ca imediat dupa ce primiti felicitarile in biserica, sa conduca invitatii la iesire pentru a realiza "podul de flori" pe sub care sa treceti. Daca preotul va roaga (din cauza lipsei de timp dintre slujbe) sa primiti felicitarile afara, de asemenea ar fi bine ca cineva sa va ajute si sa explice invitatilor ordinea evenimentelor.
 
37. La intrarea in restaurant puteti crea un mic colt tematic, de exemplu un perete plin cu fotografii ale celor doi miri din copilarie si pana la data nuntii, pentru a arata evolutia lor. Si mai interesant ar fi daca v-ati permite inchirierea unui videoproiector cu care sa creeati un moment special de proiectie a fotografiilor chiar inainte de aducerea tortului. Alt colt tematic ar putea fi o mica expozitie cu trofee ale mirilor, sau dovezi ale pasiunilor lor comune.

Hotel Nunta
Hotel nunta:
A.ro Club

 
38. Daca este posibil, incercati sa alegeti un restaurant care sa va poata oferi si o camera pentru miri. Mai bine dormiti acolo si va schimbati dimineata in haine de strada, decat sa plecati la 7-8 dimineata cu taxiul, imbracati in mire si mireasa, obositi dupa atata dans.
 
39. Este imperios necesar pentru ambii miri sa aiba la ei 2-3 perechi de pantofi pentru a se schimba, in cazul in care o pereche incepe sa ii jeneze. Nu conteaza ca ati mai purtat acea pereche, la nunta voastra veti purta aceeasi pantofi peste 12 ore, in plus veti dansa non-stop, asa ca mai bine luati la voi o pereche in plus de pantofi decat sa suferiti.
 
40. O mica trusa de "prim ajutor" va poate salva de multe mici accidente. Aceasta ar trebui sa contina ac si ata (alba si neagra), 2 ace de siguranta, un elastic, scotch si un adeziv mai puternic, o forfecuta, demachiant, tus de ochi, fond de ten si un deodorant unisex.
 
41. Cand stabiliti asezarea invitatilor la mese, cereti ajutorul parintilor pentru a grupa cunoscutii la aceeasi masa. In plus, o regula care va poate scuti de neplaceri este asezarea tineretului langa ring si in "bataia" boxelor, iar a celor mai in varsta la margine, cat mai feriti de "zgomot".
 
42. Pentru a antrena toate grupurile de varsta la dans, este indicat sa cereti formatiei sau dj-ului o repriza de romante, valsuri si tangouri; asta daca doriti sa va vedeti si bunicii la dans. Aceasta repriza poate veni cand tineretul a cam obosit de atata "zbantuiala". De asemenea, mergeti la sigur cu cate o repriza scurta de muzica retro, muzica romaneasca, muzica latino, cateva melodii rock. Desigur, totul in functie si de invitasii dvs.

Dj Nunta

43. Exista cateva melodii arhi-cunoscute care se danseaza "in grup" si pe care ar fi pacat sa nu dansati alaturi de invitatii vostri la nunta: Meneaito, La Cucaracha, Limbo, Brasoveanca, Zorba Grecul... si evident cat mai multe hore si sarbe.
 
44. Furtul miresei poate deveni un moment de-a dreptul memorabil, daca mirelui i se va cere sa cante o melodie "live" impreuna cu nasul, sau daca cei care au furat mireasa sunt recompensati cu 3 sticle de whisky, asezate in mijlocul piscinei... de unde trebuie sa le recupereze personal, fara instrumente ajutatoare.
 
45. Cereti cat mai multe referinte despre fotografi, cameramani si dj-i (sau formatie) si neaparat intalniti-va cu mai multi inainte de a semna contractele ferme. Este foarte important, insa, sa vedeti personal cum lucreaza fiecare dintre acestia (chiar daca e cazul sa mergeti la nunti unde participa ei), pentru ca oricat de bine intentionati va sunt prietenii, e posibil ca ei sa nu fi avut destule termene de comparatie, sau sa nu aiba aceleasi gusturi/pretentii. Nu uitati ca la rubrica Furnizori veti gasi sute de referinte si comentarii despre asemenea servicii, asa ca nu strica sa cautati si acolo, poate gasiti detalii despre persoana cautata.
Agentii Organizare
Agentie full-service:
Class Special Event
 
46. Daca discutati la o agentie full-service sau o firma cu mai multi profesionisti angajati, asigurati-va de urmatoarele doua aspecte:
a) imaginile sau referintele care vi se prezinta sa apartina chiar persoanei despre care vorbiti pentru nunta voastra;
b) numele persoanei care va fi prezenta la nunta sa fie clar mentionat in contract, cu specificarea unor penalitati daca persoana va fi inlocuita. Astfel, veti evita situatiile in care vi se poate arata munca unui mare profesionist, dar va puteti trezi la usa cu un incepator, in ziua nuntii.
 
47. Stabiliti foarte exact fiecare detaliu impreuna cu cei care va vor asigura serviciile muzicale/audio/foto in ziua nuntii. Detaliile implica modul de transport la cununia civila, biserica si apoi restaurant, daca tariful include si transportul, daca au variante de back-up pentru situatiile in care li se defecteaza aparatura (este extrem de important, ganditi-va cum ar fi sa se arda amplificatorul in mijlocul nuntii, si sa se lase tacerea).

Foto Nunta
Fotografii Nunta:
Daniel Photography

 
48. Pentru a fi siguri ca veti surprinde absolut toti invitatii la nunta pe camera foto, dar si pentru a le face acestora o surpriza, puteti achizitiona cate o camera foto de unica folosinta pe care sa o asezati pe fiecare masa. De ea prindeti cu o panglica un text prin care multumiti pentru prezenta oaspetilor, si ii rugati sa fotografieze colegii de masa, prietenii sau ce li pare interesant in timpul nuntii, iar la plecare sa aseze camerele foto la prezidiul mirilor. In acest fel, dupa developare veti avea sigur cateva imagini pentru fiecare invitat, pe care le puteti inmana personal, sau trimite prin posta.
 
49. Ar fi frumos din partea mirilor sa aiba cate o fotografie impreuna cu fiecare invitat in parte. Pentru a fi siguri ca nu scapati pe cineva, va sfatuim sa alegeti fie realizarea de fotografii la intrarea fiecarui invitat, fie la plecarea fiecarui invitat, fie in timp ce se imparte tortul, printr-un tur de sala pentru a ciocni sampania si a surprinde fotografiile.
 
50. Daca nu veti apela la listele de casatorie pentru a primi cadouri de la rude si prieteni, si veti avea de numarat dimineata banii primiti pentru a plati restaurantul sau alte servicii, neaparat sa va notati pe fiecare plic numele celor care vi l-au dat si suma care se gasea inauntru. Altfel, riscati ca din cauza oboselii sa nu va mai amintiti cat ati primit de la fiecare, si nu se stie niciodata cand va va fi de folos aceasta informatie.
 
*Sursa: Ghidul Miresei, editia martie 2007

 



Taguri: sfaturi practice idei organizare

Follow Us



Voteaza articolul: nota 1nota 2nota 3nota 4nota 5(4.07/5, 15 voturi)

Comentarii(0)
Trebuie sa fii logat pentru a comenta. Apasa pentru a te loga in cont!
Furnizori

Ai nevoie de un fotograf, o florarie sau un machiaj la tine in judet sau nu neaparat?

Forum
Rochii de mireasa la...

Intra pe Malika Fashion[...]

Re: Ce faceti pentru a...

eu merg la cosmetica in fiecare luna si este super. ma simt atat de bine cand plec de acolo

Re: Porumbei albi la...

si mie mi-ar placea

Re: Ce alegeti pentru...

makeup artiste sau hair-stiliste de pe internet

Re: DILEMA: CE ROCHIE...

o rochie lunga eleganta ?i un toc mic ar fi super!