Relatia cu nasii pentru nunta

249590 afisari

Nasii pentru nuntaCum ne alegem nasii?
Alegerea nasilor este o chestiune delicata. In ziua de astazi nasii se aleg dintre prieteni, daca se poate, sa fie o familie cu dare de mana si eventual dintre cei ce pot deschide multe usi. Poate ca aceste trei criterii nu sunt dintre cele mai fericite. Nasii nu sunt doar martori la cununia religioasa si daca ati ales sa respectati traditia nuntii, sa mergeti in fata unui preot pentru a va casatori si in fata lui Dumnezeu, nu doar a oamenilor, atunci poate inainte de a va alege nasii e bine sa aflati care este traditia si in aceasta privinta.
 
Daca parintii mirelui au fost si ei cununati religios, atunci unul dintre copiii acestor nasi, impreuna cu sotul sau sotia, sunt nasii de drept. Pentru asta insa trebuie sa fi fost si ei cununati de un preot si sa fie dispusi sa va cunune. Copiii nasilor parintilor vostri nu sunt obligati sa va fie nasi insa ei sunt cei ce trebuie trecuti in capul listei. Daca ei va refuza, atunci cautati in jur o pereche pentru care sa aveti nu doar prietenie ci si respect. O familie care sa va fie un bun exemplu de armonie conjugala, niste oameni care va plac nu doar pentru starea lor financiara sau pentru relatiile pe care le au ci pentru valorile lor, pentru felul in care se poarta unul cu altul, pentru intelepciunea pe care stiti ca au dovedit-o in situatii complicate.
 
Nasii sunt martori si garanti ai juramintelor pe care si le fac viitorii soti, ai trainiciei legaturii mirilor pentru tot restul vietii. De aceea, in timpul slujbei religioase, si nasii ating cununiile de pe capul mirilor, nu doar preotul. Ei sunt cei ce va vor consilia cand veti avea necazuri, ei sunt cei ce va vor intinde o mana, la ei veti gasi intelegere si ajutor. Alegeti-va nasii cu chibzuiala pentru ca nu-i alegeti doar pentru cateva ore ci pentru o viata intreaga.
 
Cel mai bine este sa va sfatuiti cu parintii catre cine e bine sa va indreptati. Daca ati depasit etapa in care credeati ca detineti raspunsul la toate intrebarile si va descurcati fara ajutorul nimanui, acum este momentul sa acceptati sfatul celor mai in varsta. Experienta lor de viata este buna atunci cand e vorba de a alege oamenii ce va vor fi parinti spirituali. Daca nu aveti o relatie buna cu parintii, incercati sa faceti fiecare o lista scurta cu numele celor ce v-ar placea sa va fie nasi si treceti pe acea lista si motivele pentru care vi-i doriti. Apoi comparati listele si hotarati impreuna cu jumatatea voastra pe cine veti aborda.
 
Incercati sa tineti cont de calitatile umane ale celor pe care ii aveti in vedere, dar si de cat de disponibili sunt. Cat de apropiati de amandoi mirii? Cat de des va suna si cat de bine va cunosc? Desi criteriul financiar este important incercati sa nu-l puneti foarte sus pe lista de argumente. De multe ori, cei cu putere financiara mai redusa va vor putea da solutii mai creative atunci cand veti descoperi ca nu poti cumpara chiar orice cu bani.
 
Cum propui cuiva sa-ti fie nas
Pe vremuri lucrurile erau simple. Logodnicii se prezentau acasa la familia pe care si-o doreau de nasi cu un dar numit „plocon“. Se ducea o pasare (un curcan sau un pui mai gras), o sticla de vin, grau, ulei, zahar si orice mai doreau viitorii fini sa daruiasca. Daca stapanul casei accepta ploconul, insemna ca accepta si nasitul. Daca respingea darul, era clar ca nici sa fie nas nu are pofta. Dar in ziua de astazi propunerile de acest gen se fac altfel.
 
Este bine sa tineti cont de circumstantele personale ale familiei pentru care v-ati hotarat. Tentatia cea mai mare este sa puneti mana pe telefon si sa rezolvati scurt „si problema asta“. Incercati sa rezistati acestei tentatii. Cel mai potrivit mod de a-i aborda ar fi sa le faceti o vizita sau sa-i invitati la voi. Daca vreti sa pastrati traditia ploconului – macar la nivel simbolic, puteti pregati un cosulet cu bunatati si un buchet de flori pentru nasa. Puteti spune lucrurilor pe nume de la inceputul vizitei sau puteti face propunerea abia dupa desert, la cafea. De obicei, cei doi vor avea nevoie de un timp oarecare sa se consulte inainte de a va da raspunsul. Dar daca nunta nu este o surpriza si cei doi fac parte din anturajul vostru si va sunt apropiati e posibil sa se hotarasca pe loc. Nu va aratati jigniti daca va refuza, indiferent care ar fi motivele invocate. A fi nas de cununie este o responsabilitate foarte mare si nu presupune doar un efort financiar insa uneori chiar gandul cheltuielilor pe care le implica nasitul ii sperie pe unii posibili nasi.
 
Datoriile nasilor
Nasii trebuie sa cumpere lumanarile de nunta, voalul, parura miresei, turta care se rupe deasupra capului miresei inainte de plecarea la biserica si basmaua sau palaria care inlocuieste voalul de mireasa dupa miezul noptii. Tot ei achita taxa la biserica si de obicei fac cel mai consistent dar la masa. La o saptamana dupa nunta, nasii scot mirii la biserica si apoi ii invita la o cina restransa.
 
Datoriile mirilor
Mirele este cel ce cumpara buchetul nasei, impreuna cu cel al miresei. Traditia este ca la nunta, dupa cununia religioasa dar inainte de strigatul darului, mirii sa le ofere nasilor un cadou.
 
Traditii de urmat
In timpul slujbei religioase, cand nasii va vor ridica de pe cap cununiile, preotul va va indemna sa pupati mana nasului. Acesta este un gest de respect. Asa cum in copilarie sarutati mana parintilor, este firesc sa sarutati mana celui ce va devine parinte spiritual. Nu este nimic umilitor, nu inseamna ca va injositi daca in fata tuturor invitatilor pupati mana nasului.
Cadouri potrivite
Nu exista standarde in privinta acestor cadouri. In functie de starea dumneavoastra materiala dar si de cea a nasilor, incercati sa le oferiti ceva care sa le aminteasca de cea mai frumoasa zi din viata voastra. Nu este neaparata nevoie sa epatati, nici nu trebuie sa presupuneti ca doar un dar foarte scump va fi bine primit. Puteti insa incerca sa spargeti tiparul oglinzii de atarnat pe peretele livingului – darul cel mai des oferit nasilor pana nu demult. Nu inseamna insa ca trebuie sa cheltuiti mii de euro pentru ultimul sistem TV plasma. La tara se daruiau prosoape, lenjerii, perne si plapumi anume confectionate din timp. Dar am evoluat cu totii si putini sunt cei ce ar aprecia un set de prosoape. O lenjerie din satin insa va fi bine primita, la fel o icoana frumos realizata sau un set de argintarie. Nu trebuie sa fie neaparat ceva pentru casa. Ganditi-va la ei, ce fel de persoane sunt nasii si ce cadou li s-ar potrivi: daca nasa este o cocheta, poate o bijuterie sau un abonament la un centru de mentinere a frumusetii i-ar face placere. Daca nasul e pescar inrait, un set nou de undite il va face sa zambeasca. Nu-i uitati nici pe copiii nasilor, dar nu exagerati. Trebuie sa existe o masura in toate si pe lista voastra de cheltuieli mai aveti foarte multe de trecut.
 
Nasi pentru o viata!
Relatia cu nasii nu trebuie sa se termine in dimineata de dupa nunta. Se spune ca de sarbatori trebuie sa mergi in vizita la nasi. Un curcan de Craciun si un miel de Paste, ceva vin, un cozonac si niste placinte erau pe vremuri daruri obisnuite, de la fini spre nasi. Cu cati mai multi fini aveau nasii, cu atat masa era mai imbelsugata. Dar vremurile s-au schimbat, relatiile intre oameni nu mai sunt aceleasi. Poate un sfat bun la inceput de drum e sa nu-i sunati pe nasi doar cand aveti probleme. Sa nu-i cautati doar ca sa le cereti ajutorul. Fac parte din familia voastra acum si aceasta relatie este una privilegiata, trebuie cultivata si mentinuta vie. Nasii ii aveti pentru o viata, nu pentru o singura zi!


Taguri: nasi cadouri nunta organizare

Follow Us



Voteaza articolul: nota 1nota 2nota 3nota 4nota 5(0/5, 0 voturi)

Comentarii(0)
Trebuie sa fii logat pentru a comenta. Apasa pentru a te loga in cont!
Furnizori

Ai nevoie de un fotograf, o florarie sau un machiaj la tine in judet sau nu neaparat?

Forum
Rochii de mireasa la...

Intra pe Malika Fashion[...]

Re: Ce faceti pentru a...

eu merg la cosmetica in fiecare luna si este super. ma simt atat de bine cand plec de acolo

Re: Porumbei albi la...

si mie mi-ar placea

Re: Ce alegeti pentru...

makeup artiste sau hair-stiliste de pe internet

Re: DILEMA: CE ROCHIE...

o rochie lunga eleganta ?i un toc mic ar fi super!