Andrei Rizea - Fotografie de nunta pe film

5663 afisari

Intr-o lume a aparatelor digitale foarte performante, a aparut in ultima perioda o incercare a fotografilor de a imita fotografia pe film prin diferite filtre digitale. Din pacate niciun filtru  nu a reusit sa imite vreodata o fotografie pe film. Nici macar alb-negru.
 Andrei Rizea - Fotografie de nunta pe film
Kodak Tmax 400, Canon Eos 1V, Sigma 70 mm
 
Ceea ce majoritatea fotografilor de nunta nu au incercat este sa fotografieze direct pe film in loc sa se chinuie zile intregi incercand sa imite diferitele tipuri de filme. Multi nu o vor face niciodata pentru ca le este frica. Practic le este imposibil de imaginat sa faca fotografii fara sa le vada imediat si sa poata corecta greselile de expunere si incadrare. Altii nu vor sa se complice pentru ca le cresc costurile de productie destul de mult. 
Cu toate acestea, sunt fotografi care fotografiaza pe film si la nunta.
 Andrei Rizea - Fotografie de nunta pe film
Kodak Ektar 100, Canon Eos 1V, Canon 24 mm
 
Pe film fotografiile pur si simplu ies altfel fata de cele digitale, au ceva special care nu poate fi cuantificat in termeni tehnici. Nu sunt mai bune decat fotografiile digitale, dar nici mai proaste. Sunt diferite.
 
Paleta de culori si tonuri este alta iar intervalul dinamic de obicei este mult mai mare fata de digital, transformand filmul negativ intr-o unealta extraordinara, mai ales in fotografia facuta in plin soare.
 
Ce multa lume nu stie este ca filmul a evoluat in paralel cu digitalul. Au aparut filme noi profesonale cu rezolutii mult mai mari si grain foarte fin. Kodak a lansat Ektar 100 in 2008, New Portra 400 in 2010 si New Portra 160 in 2011. Datorita falimentului Kodak, in 2013 divizia de filme a fost preluata de Kodak Alaris care continua productia de filme, hartie fotografica si chimicale. Si Fujifilm continua productia de filme dar spre deosebire de Kodak nu a renuntat la filmele pozitive (Provia, Velvia) deoarece in zona fotografiei profesionale cererea a ramas ridicata.
 
Alt lucru foarte important este faptul ca exista o mare diferenta intre filmele profesionale, foarte scumpe (care si azi in formatul 35 mm, reusesc sa eclipseze si cele mai performante aparate digitale Full Frame) si filmele folosite de marea majoritate a oamenilor pana la aparitia aparatelor digitale.
 
Totusi, motivul principal pentru a fotografia pe film este Formatul Mediu, o optiune care duce la rezultate extraordinare. 
 
Cel mai mare avantaj pe care filmul Medium Format il are este dimensiunea lui fizica. Cu o suprafata de 3-4 ori mai mare decat clasicul Full Frame (35 mm), fotografiile pot fi marite foarte mult fara sa se piarda din calitate. Datorita acestui lucru Formatul Mediu oferarezolutie foarte mare (o fotografie 645 facuta pe Fuji Velvia poate atinge o rezolutie de cateva sute de megapixeli).
 Andrei Rizea - Fotografie de nunta pe film
Dar in afara de marimea la care pot ajunge fotografiile, este foarte usor sa recunosti imaginile facute pe film Medium Format chiar si atunci cand le vezi pe internet. Ele au ceva special. Le lipsesc distorsiunile de perspectiva. Acest lucru face ca fotografiile sa arate mult mai natural, mult mai aproape de ceea ce ochii nostri vad in lumea reala.
 
Sa presupunem ca fac o fotografie pe format mediu 6x4,5 cu un obiectiv de 50mm. Daca comparam cu o camera Full Frame tot cu un obiectiv de 50 mm, se observa o diferenta de camp vizual. Fotografiile pe Medium Format vor avea un camp vizual mai larg, echivalent cu un obiectiv de 28 mm pe Full Frame. Elementul cheie este ca desicampul vizual este mai larg, geometria focalei de50 mm ramane la fel. Practic vei avea o fotografie wide, dar fara perspectiva exagerata produsa de lentilele wide de pe Full Frame.
 Andrei Rizea - Fotografie de nunta pe film
New Kodak Portra 160, BronicaETRSi 645, Zenzanon 50mm
 
Fac fotografie pe film in fiecare zi si nu voi renunta niciodata pentru ca rezultatele sunt extraordinare.
 
Andrei Rizea
www.weddingfilm.ro
Fuji Velvia 50, Canon Eos 1V, Sigma macro 70 mm
Andrei Rizea - Fotografie de nunta pe film
New Kodak Portra 400, Canon Eos 1V, Canon 400 mm


Taguri: fotografi nunti foto nunta fotografie fotograf nunti

Follow UsVoteaza articolul: nota 1nota 2nota 3nota 4nota 5(0/5, 0 voturi)

Comentarii(0)
Trebuie sa fii logat pentru a comenta. Apasa pentru a te loga in cont!
Furnizori

Ai nevoie de un fotograf, o florarie sau un machiaj la tine in judet sau nu neaparat?

Forum
Rochii de mireasa la...

Intra pe Malika Fashion[...]

Re: Ce faceti pentru a...

eu merg la cosmetica in fiecare luna si este super. ma simt atat de bine cand plec de acolo

Re: Porumbei albi la...

si mie mi-ar placea

Re: Ce alegeti pentru...

makeup artiste sau hair-stiliste de pe internet

Re: DILEMA: CE ROCHIE...

o rochie lunga eleganta ?i un toc mic ar fi super!