Cat de bun este fotograful vostru de nunta? Voi decideti!

3582 afisari

Cu siguranta, cand ati vazut titlul v-ati gandit ca este inca unul dintre zecile, poate chiar sutele de articole care va invata cum sa va alegeti fotograful pentru un eveniment, ce sa-i cereti, ce aparatura ar trebui sa aiba, cum ar trebui s-o manuiasca si altele. Adica, ati citit asa de mult ca la un moment dat v-ati trezit ori v-ati putea trezi ca stiti mai multa teorie decat insusi profesionistul care-si ofera serviciile.
 
Aceste articole sunt scrise, de regula, de fotografii de evenimente si sunt, probabil involuntar, chiar o proiectie a propriului subconstient care pare a va spune, printre randuri: "Aveti grija cum alegeti, pe cine alegeti, ca treaba-i delicata! Dar, cel mai sigur, ca sa nu aveti probleme, alegeti-ma pe mine! Stiu multe, am experienta, mi-ati vazut fotografiile, stiti ce sa-mi cereti si eu voi raspunde intocmai dorintelor voastre!"
Cu siguranta ca multi veti alege influentati de aceste articole, de felul in care arata site-ul fotografului, de ambalajul in care este imbracata oferta. Si nu as spune ca faceti rau. Din contra! De regula, cei care scriu, care dau sfaturi si posteaza fotografii reusite de la multe evenimete, au experienta. Aveti cele mai mari sanse, asadar, pentru fotografii reusite. Articolul acesta insa vrea sa arunce o privire dinspre extrema cealalta, a fotografului, catre cei care-l aleg, desi utilitatea lui este tot pentru cei din urma.
 
Intr-un final, dupa multe cautari, dupa intuitie, noroc, recomandari, ati ales echipa. De aici si pana la ceea ce veti primi, frumos ambalat, asa, ca in reclama, mai este o etapa si nu puteti fi siguri decat in parte de anumite lucruri. De ce nu in totalitate? Pentru ca, mai departe, depinde tot de voi. De atitudine. De felul in care ati stiut sa alegeti echipa, care ar trebui sa fie, in primul rand, compatibila cu felul voastru de a fi, cu preferintele pe care le aveti. Pentru ca aceasta echipa va face parte dintre participantii la cel mai frumos, important, emotionant eveniment din viata voastra si unic, pe deasupra. Ei nu sunt doar niste angajati. Vor intra in contact cu familia, cu cei mai buni prieteni, cu rudele. Un simplu gest de-al lor, necugetat, nedelicat, nelalocul lui, va poate strica petrecerea. De asemenea, un gest de-al vostru, la fel de necugetat fata de ei, va va strica tolba cu amintiri. Pentru ca, cel mai important la aceasta echipa este starea de spirit, inspiratia de moment. Multa lume are tendinta de a considera raportul cu echipa foto-video ca fiind unul de la superior la subordonat. De la patron la angajat. De la stapan la sclav. Nimic mai gresit. Este, in fapt, un parteneriat. Sunteti pe pozitii egale. Cei care fac astfel de servicii au, de cele mai multe ori, experienta. Pot intelege ca sunteti stresati, ca mai aveti multe pe cap, ca nu aveti chef si nici timp de o sedinta foto asa cum ar vrea ei sa va ofere, ca zambiti fals si fortat, chiar si ca vreti sa fiti mai frumosi decat in realitate. Dar nu vor intelege niciodata atitudinea de superioritate, comportamentul arogant, incisiv, dominator. Si acest comportament se va traduce, simplu, in fotografii mediocre, dar tehnic realizate corect. Nu veti avea ce le reprosa si nimeni din lume.
 
Asa ca, un sfat ar fi acela de a nu incerca sa le pareti superiori, sa-i impresionati sau sa le dati lectii. Este posibil ca ei sa-l fi citit pe Dimitrie Gusti inaintea voastra, sa stie cine a fost Robert Capa sau Carol Popp de Szathmari. Multi dintre ei au studii de regie, de imagine, masterate. Fac asta doar pentru a-si completa veniturile, la final de saptamana. Si vor s-o faca bine, inspirat, artistic. Vor ca la final sa vada in ochii dumeavoastra recunoasterea muncii lor. Asta in cazul in care reusiti sa vi-i apropiati.
Dar, inainte de toate, este necesar sa-i cunoasteti si sa-i alegeti nu neaparat pe cei care au cele mai bune aparate ori in functie de pret ci mai degraba de compatibilitate. Intrebati-i ce muzica asculta. Daca le plac sau nu manelele, rock-ul etc. Pentru ca este o adevarata tortura pentru un fotograf care asculta manele la micul dejun sa fie tinut o zi intrega cu muzica de camera. Pe de alta parte, orice fotograf care prefera jazz-ul va sti ca la o nunta se vor canta, poate, si doua, trei manele, si nu va muri din asta. In schimb, daca va avea la cap doi pereti de boxe din care se va auzi un singur refren, de genul "Valoarea mea, valoarea mea" si va privi la un ring in extaz, innebunit, de-a dreptul, de profunzimea muzicii, acela nu va declansa aparatul, si daca o va face, va fi blestemandu-si zilele si jurand ca in viata lui nu va mai calca la asa petreceri.
 
Fotograful va sti, desigur, ca vreti sa fiti mai frumosi decat in realitate. Dar el nu este Demiurg. Si este constient de acest lucru. Asa ca, maximul pe care i-l puteti cere este sa va simtiti bine impreuna. Se vedea in fotografii, culmea, starea de spirit. Iar in fotografiile lui veti arata naturali, destinsi, fericiti. Nu-i cereti sa nu va pozeze nu stiu ce tatuaj facut intr-un moment de inconstienta, la nu stiu ce varsta, pe nu stiu ce plaja. Este doar problema voastra, nu a lui. Nu-i spuneti ca din partea dreapta nasul pare, ori chiar este, mai mare. Il veti stresa inutil. Va avea o grija in plus pe langa cele care tin de lumina, de improvizatie, de compozitie etc. In plus, este posibil ca aceasta grija suplimentara sa-l faca sa rateze cadre frumoase, in timp ce va medita la abordarea nasului din dreapta sau din stanga. Pe langa acest lucru, fotografiile sunt amintiri, iar peste treizeci de ani va veti vedea, cu siguranta, frumosi, indiferent daca ati fost priviti din dreapta sau din stanga. Asta in cazul in care lasati profesionistul sa-si faca treaba.
Nu incercati sa pareti altfel de cum sunteti. Un fotograf bun va imortaliza cele mai frumoase momente. Va merge mult pe instantanee. Va sti si cum sa va aseze, daca veti cere asta, dar vor fi doar posturi artificiale. Multa lume intreaba, de exemplu: "Cum sa stam?" N-ati vrea sa stiti ce gandeste in acel moment profesionistul si nici ce se ascunde in spatele zambetului delicat.
 
Nu va lasati rudele, prietenii, domnisoarele de onoare sa acapareze fotograful ori sa incerce a-i da lectii. Este contractul vostru si va priveste in mod direct finalitatea lui. El va sti cel mai bine cate cadre sa traga, din ce unghi, cu ce obiective. Nu trebuie bulversat. Stim cu totii ca aparatele DSLR au devenit la indemana oricui, ca exista multa bibliografie la fel de usor de accesat, ca ne putem pricepe toti la orice. Dar nu toti suntem angajati si nu toti raspundem de un proiect. In cazul de fata, intreaga responsabilitate este pe umerii profesionistilor pe care singuri i-ati ales.
 
Asa ca, pe langa ce trebuie sa stie, sa aiba, sa faca o echipa, aveti mare grija la compatibilitate. Un fotograf neinspirat este un fotograf mediocru, indiferent de portofoliu.
Dan Constantin Mireanu


Taguri: fotografi nunti foto-video fotografie nunta foto nunta tendinte foto fotograf nunti

Follow Us



Voteaza articolul: nota 1nota 2nota 3nota 4nota 5(0/5, 0 voturi)

Comentarii(0)
Trebuie sa fii logat pentru a comenta. Apasa pentru a te loga in cont!
Furnizori

Ai nevoie de un fotograf, o florarie sau un machiaj la tine in judet sau nu neaparat?

Forum
Rochii de mireasa la...

Intra pe Malika Fashion[...]

Re: Ce faceti pentru a...

eu merg la cosmetica in fiecare luna si este super. ma simt atat de bine cand plec de acolo

Re: Porumbei albi la...

si mie mi-ar placea

Re: Ce alegeti pentru...

makeup artiste sau hair-stiliste de pe internet

Re: DILEMA: CE ROCHIE...

o rochie lunga eleganta ?i un toc mic ar fi super!