Fotografii de nunta: Despre filmari si cameramani de nunta

16948 afisari

Cameraman pentru nunta
Ce este cel mai important cand alegem cameramanul?
Criteriul cel mai important este, fara indoiala, EXPERIENTA. Un prieten sau vecin de-al dvs. poate fi suficient de amabil de a renunta la propria distractie pentru a va ajuta cu filmarea nuntii dvs., dar lipsa de experienta isi va spune cu siguranta cuvantul. Imaginati-va cum ar fi ca exact in timpul valsului miresei, al aruncarii buchetului sau al taierii tortului, cameramanul dvs. sa ramana fara baterie sau sa constate ca a ajuns la sfarsitul casetei. Un cameraman cu experienta stie ce si cand urmeaza, si astfel riscul de a pierde o scena memorabila este minim. El va sti cand sa va filmeze din fata, cand va fi cazul sa se indrepte spre iesire, cand vi se pun verighetele pe deget si cand incepe dansul in jurul mesei in biserica. El poate evalua rapid cand sa schimbe caseta sau bateriile, cand sa filmeze prim-planuri si cand sa prinda imagini de ansamblu, intrucat cunoaste foarte bine ordinea cronologica si timpul necesar pentru fiecare moment special al nuntii.
 
Ce facem daca nu ne permitem si cameraman si fotograf?
Nu putine cupluri, constranse de cheltuielile mari pe care le implica nunta, se vad nevoite sa renunte fie la cameraman, fie la fotograf. Desi ar fi ideal ca la nunta sa va puteti permite angajarea atat a unui cameraman cat si a unui fotograf, sunt situatii in care oricat v-ati dori, acest lucru nu este posibil. Sfatul nostru este ca odata pusi in aceasta situatie sa alegeti cameramanul, si eventual sa rugati un prieten sau o ruda sa va ajute cu fotografiatul momentelor importante ale nuntii. De ce? In primul rand pentru ca momentele care necesita exclusiv fotografii sunt -in general- destul de cunoscute si in plus necesita o oarecare aranjare a personajelor in cadru (ceea ce acorda timp chiar si unui neprofesionist pentru a-si pregati aparatul de fotografiat si a gasi o pozitie optima pentru fotografiere). Mai mult decat atat, tehnologia moderna permite ca odata filmarea realizata, sa se poate extrage -bazat pe aceasta- si fotografii (prin captarea unor secvente de pe caseta). Nu in ultimul rand, merita mentionat ca o caseta ne prezinta mai multe elemente ale atmosferei din ziua nuntii; spre deosebire de fotografii care surprind doar culori si imagini statice, filmarile permit surprinderea de voci, atitudini, dansuri, emotii, intr-un cuvant redau atmosfera mult mai aproape de realitate.
 
Ce trebuie sa cunosc despre aparatura si modul de filmare?
Evident ca regula care se aplica fotografilor (vezi capitolul dedicat) este valabila si pentru camaremani: "spune-mi ce aparatura folosesti, ca sa-ti spun cine esti si ce experienta ai"! Oricine poate avea prin casa o camera de filmat de 1000-2000 Euro, dar nu oricine investeste 5.000-10.000 Euro sau chiar mai mult. Nu strica sa vedeti sau sa intrebati ce marca si ce model de camera video foloseste cameramanul, pentru a-i putea cauta pe internet valoarea si caracteristicile tehnice. De asemenea ar fi indicat (desi nu obligatoriu) ca persoana care va filma sa aiba un trepied, proiector luminos si eventual microfoane pentru captarea sunetului (calitatea sunetului fiind net superioara decat in cazul utilizarii microfonului incorporat in camera video). Din punct de vedere tehnic, chiar daca nu va pricepeti, este suficient sa retineti doar atat: calitatea cea mai buna a imaginii (din punct de vedere rezolutie, claritate, culoare) se obtine cu camerele video de ultima generatie ("3-Chip Digital" sau macar "1-Chip Digital"), care lucreaza cu formate video DV. Nerecomandate ar fi camerele video de tip mai vechi, care lucreaza cu formate video S-VHS, VHS sau 8mm; pe langa rezolutia mult mai slaba decat a DV-urilor, acestea mai prezinta si pierderi din calitate la fiecare copiere sau vizionare aditionala. In alta ordine de idei, insa, un om lipsit de talent nu va realiza o filmare reusita nici cu cea mai performanta camera video din lume! Deci nu va marginiti la a afla ce aparatura foloseste cameramanul, cereti-i sa va arate mai multe filmari pentru a vedea si daca stie ce sa faca cu aceasta!
 
Ce trebuie sa urmaresc atunci cand mi se arata filmarile altor nunti?
Nu trebuie sa fiti profesionisti ca sa decideti daca v-ar placea ca nunta dvs. sa fi fost filmata exact in acelasi mod. Urmariti culorile (in special nuantele de alb, rosu si bej- de exemplu rochia de mireasa, buzele si tonul pielii) si detaliile rochiilor celor filmati si ganditi-va daca asa v-ar placea si dvs. sa ramaneti pe caseta. Ascultati cu atentie sa nu existe zgomote de fond si sunetul sa fie clar, nederanjant, chiar si daca mariti mult volumul. Fiti atenti daca la apropiere/departare de punctul filmat imaginea este clara sau pare deformata, in ceata, etc. Cereti sa vi se arate o nunta filmata intr-o biserica intunecoasa si o alta intr-o biserica (sau local) extrem de bine luminata. Este deosebit de important ca filmarea sa fie de buna calitate atat in conditii de lumina puternica cat si in zone mai intunecoase. De asemenea, in bisericile intunecoase este extrem de important sa existe un proiector, sau macar aparatura sa fie extrem de performanta pentru a putea filma in bune conditii.
 
In ce format ar trebui sa cer filmarea, VHS, CD sau DVD?
Cei mai multi cameramani va pot furniza aceeasi filmare in cel putin doua formate (VHS-ul reprezinta clasica caseta de video, CD-ul il cunoastem cu totii, iar DVD-ul este un disc magnetic asemanator CD-ului, dar care poate stoca mult mai multa informatie). Daca nu le puteti obtine atat pe CD/DVD cat si pe VHS, de la cameramanul ales, atunci raspunsul este, in mod absolut, CD sau DVD! In acest format calitatea nu se pierde, indiferent de nr. de vizionari si nici prin copieri succesive. O caseta VHS se poate deteriora mult mai usor (se demagnetizeaza, se poate agata/topi, poate arde) decat un CD sau un DVD. Chiar daca dvs. nu dispuneti de un DVD Player in acest moment, va sfatuim cu insistenta sa cereti filmarea in acest format, macar in scopul arhivarii imaginilor in bune conditii. Din formatul DVD, puteti ulterior transfera filmarea pe caseta VHS, sau pe CD, daca doriti acest lucru (mai ales pentru rudele care nu dispun de ultima tehnologie). Un alt sfat ar fi sa nu faceti economie la nr. de DVD-uri necesare. Este posibil sa fiti intrebati de catre cameraman cat de mult sa comprime filmarea (de ex.: pe un DVD poate intra o ora de filmare, doua ore de filmare, sau mai mult). Tineti minte: cu cat filmarea este mai comprimata cu atat calitatea imaginii si a sunetului are de suferit!
 
Ce este montajul si la ce foloseste?
In cazul in care cameramanul angajat de dvs. si-a facut bine treaba, este cel mai probabil ca la sfarsitul nuntii sa aveti in jur de 5-8 ore de filmare (sau chiar mai multe daca ati avut mai mult de o camera video). Pe langa faptul ca trecerea de la o secventa la alta s-ar face brusc, si prin urmare ar fi recomandata inserararea unor efecte speciale intre aceste secvente, este putin probabil ca cineva (in afara de miri si parintii acestora) sa aiba rabdarea de a viziona in intregime filmarea. Si astfel intervine montajul. Se armonizeaza secventele filmate intre ele, si se poate realiza un rezumat al nuntii care poate include si fotografii realizate in timpul cununiei, al petrecerii, sau orice alte secvente doriti (de exemplu poze cu mirii de cand s-au cunoscut, fotografii din luna de miere, etc). Rezumatul ar fi indicat sa aiba 1-2 ore, si sa concentreze momentele importante ale serii. Realizarea unui rezumat nu exclude realizarea montajului pentru intreaga filmare, sau predarea filmarilor brute, fara montaj. Din contra, sfatul nostru ar fi sa nu renuntati la nici un minut din imaginile filmate de care puteti face rost. Daca acum nu vi se pare important pentru ca aveti proaspete in minte senzatiile, persoanele, evenimentele, peste cativa ani veti aprecia fiecare cadru filmat!De aceea, sfatul nostru este: stabiliti exact cate ore trebuie sa aiba "filmul nuntii", montat si cu inserare de efecte..., dar neaparat cereti si "brutul", chiar daca acesta nu are efecte, ci doar o simpla succesiune de secvente.
 
Ce este mai important, filmarea propriu-zisa sau montajul?
Ambele sunt la fel de importante! Nu se poate realiza un montaj reusit daca filmarea nu este de buna calitate, imaginea sau sunetul nu sunt clare, etc. In acelasi timp, daca filmarea este buna dar montajul lasa de dorit, rezultatul nu va fi deloc pe placul dvs.! Tocmai din acest motiv, va sfatuim ca sa incercati pe cat posibil sa nu separati filmarea propriu-zisa de montaj, ci sa apelati la aceeasi persoana sau firma pentru ambele activitati. Nu de alta, dar in acest fel evitati lucrul de mantuiala al unuia dintre ei, sub scuza neprofesionismului celui de-al doilea.
 
Ce calitate are filmarea in urma montajului? Are vreo importanta nr. de CD-uri/DVD-uri care imi vor fi predate pentru o ora de filmare?
Calitatea imaginii si a sunetului, desi in prima instanta depinde extrem de mult de aparatura folosita si priceperea cameramanului, poate fi ulterior "pierduta" printr-o compresie prea mare a fisierelor rezultate. In acest sens, recomandarea noastra este ca sa stabiliti ferm prin contract ca nu se va folosi o compresie mare, astfel incat pentru stocarea unei ore de filmare sa fie necesar minim 1 DVD. Va fi un pic mai scump, in sensul ca veti plati DVD-urile care vor fi folosite in plus (adica 2-3 DVD-uri in plus), dar merita! Ar fi pacat sa pierdeti din claritatea imaginii si a sunetului, datorita unei compresii mari a fisierelor.
 
La ce ar folosi o filmare cu mai multe camere video simultan?
Exista momente ale nuntii, cand se pot desfasura in paralel doua actiuni la fel de importante, iar cameramanul nu poate filma in ambele locuri. Cel mai bun exemplu (dar nu singurul) este furtul miresei. In astfel de momente ar fi de ajutor existenta unei camere video suplimentare. Daca angajarea a doi cameramani (din ce in ce mai la moda) nu este o optiune satisfacatoare pentru dvs., atunci va sfatuim sa apelati la un prieten/ruda, etc care sa aiba o camera video la indemana si sa intervina strict in acele cateva momente in care o singura camera nu este suficienta. De asemenea, un montaj realizat cu imaginile aceluiasi moment filmat din mai multe unghiuri (de exemplu aruncarea buchetului, sau valsul miresei) poate crea niste efecte deosebite, asemanatoare unor pelicule cinematografice. Daca apelati la un prieten/ruda pentru a va ajuta cu aceste cateva filmari, nu uitati sa va asigurati ca suportul pe care va filma (DV, S-VHS sau VHS) este exact acelasi cu care se va face si filmarea de baza. In acest fel evitati problemele cauzate de lipsa compatibilitatii secventelor filmate.
 
Interesati-va in cat timp vi se poate preda rezultatul final (indiferent ca este vorba de montajul intregii filmari sau de un rezumat)
Termenul de livrare al produsului final poate varia de la 2-3 zile la peste 2 luni in anumite cazuri! Daca pentru dvs. nu conteaza termenul de livrare, ci doar calitatea, este in regula. Dar important este sa cunoasteti aceasta informatie si sa fiti de acord cu acest termen.
 
Cereti cameramanului sa va prezinte mai multe exemple de filmari
Cand cereti cateva exemple, incercati sa va feriti de cele propuse chiar de cameraman, mai ales daca acestea sunt realizate pentru vedete, sau in locuri cunoscute ca fiind de lux....e posibil ca acolo, cameramanul, sa-si fi dat mai mult silinta decat in cazul unui cuplu obisnuit. Asigurati-va, apoi, ca exemplul prezentat a fost filmat de aceeasi persoana care va filma si la nunta dvs. (mai ales in cazul unor agentii sau firme cu mai multi cameramani), ca echipamentul folosit a fost acelasi (camera de filmat si sistemul de montaj), si ca persoana care a realizat montajul va fi aceeasi si in cazul dvs. Cereti numele celor implicati, si intrebati daca le puteti trece numele in contract.
 
Ce trebuie mentionat in contract
Recomandarea noastra este sa semnati contractul doar cu persoane fizice autorizate sau cu firme. In lipsa unei stampile, contractul nu este la fel de puternic. Daca totusi (contrar sfatului nostru) veti apela la varianta tocmirii unui cameraman "la negru", macar asigurati-va ca aveti cu dvs. doi martori care sa contrasemneze, si care nu trebuie sa va fie rude de gradul I. In contract trebuie sa fie neaparat mentionat: -Numele exact al dvs. si al cameramanului, precum si metoda de identificare (CNP pentru persoane fizice, si nr. de inmatriculare in Registrul Comertului pentru firme) -Obiectul contractului (servicii filmare in ziua si intre orele stabilite cu exactitate, precum si locatiile respective) -Valoarea contractului (suma datorata acestor servicii) si termenul de plata (plata finala sa nu o faceti in nici un caz inainte de sfarsitul nuntii) -Suma care este platita ca avans si restul de plata (mentionati inclusiv moneda in care platiti avansul si diferenta de plata) -Daca valoarea contractului include si montajul imaginilor filmate, precum si daca "brutul" este inclus sau nu -Pretul suportului (adica nr. de CD-uri/DVD-uri), in cazul in care acestea se platesc suplimentar -Marca si modelul echipamentului folosit, accesoriile existente (proiector de lumina, microfon pentru captura sunetului, etc) -Metoda de filmare - pe miniDV, pe VHS, etc -Suportul pe care se va preda filmarea (DVD, CD, caseta VHS sau mai multe dintre acestea) -Termenul de predare al filmului -Numarul minim de ore filmate ca "brut", si durata montajului rezultat -Tariful pentru alte servicii optionale (daca este cazul) -Includerea/neincluderea transportului si a meniului -Penalizari pentru nerespectarea celor inscrise in contract (pot fi cuantificate in bani, care vor fi scazuti din restul de plata) NU UITATI! Daca nu semnati contractul cu o persoana fizica autorizata sau cu o firma, riscati sa nu puteti rezolva eventualele litigii aparute!
 
Lista de intrebari care ar trebui adresate cameramanului
Sunteti singurul cameraman al acestei companii? Daca nu, ne garantati ca dvs. veti fi cel care va participa la nunta noastra? Putem scrie in contract?
- Daca sunteti mai multi colegi, cum putem sti cu siguranta ca filmele pe care ni le prezentati sunt realizate chiar de dvs.?
- Ne puteti arata cateva filme "cap-coada"? Ne permiteti sa venim la prima nunta la care participati si apoi sa ne aratati filmul rezultat?
- Filmati pe miniDV sau pe VHS? Ne puteti arata ce echipament aveti? Ce veti face daca echipamentul dvs. se defecteaza in mijlocul nuntii?
- Ce accesorii aveti in dotare (proiector de lumina, trepied, microfon pentru captura sunetului)?
- Aveti filme realizate chiar in locatiile unde vom avea noi nunta?
- Suportul in care ne veti preda filmul va fi pe VHS, pe CD sau pe DVD? Se poate sa ni-l predati atat electronic cat si pe VHS? Suportul fizic intra in tarifele discutate sau se plateste suplimentar? Daca se plateste suplimentar, cat percepeti pentru un CD/DVD/VHS?
- Ne puteti furniza si filmul gata montat? Il montati chiar dvs. sau il dati altcuiva pentru montaj?
- Ne puteti furniza atat montajul cat si "brutul" filmat integral? Trebuie sa va platim suplimentar in acest sens?
- Cat filmati de obicei "brut" si cat ramane pe DVD/CD/VHS in urma montajului?
- In cat timp va angajati ca ne veti preda filmarea si montajul?
- Pentru tariful pe care il percepeti veti sta alaturi de noi toata ziua, indiferent de locatie? Ati inteles ca avem nevoie de dvs. intre ora X si ora Y?
- Pe langa tariful stabilit este necesar sa va asiguram si transportul? Dar meniul?
- Cum veti veni imbracat?
- Sunteti de acord sa va asumati raspunderea pentru cele stabilite de comun acord prin aplicarea de penalitati?
 
Pentru o informare suplimentara va sugeram sa cititi si informatiile referitoare la alegerea fotografilor, datorita anumitor similitudini in criteriile de alegere. Doresti un cameraman pentru nunta ta? Intra aici si alege dintre zeci de variante!


Taguri: foto-video

Follow Us



Voteaza articolul: nota 1nota 2nota 3nota 4nota 5(2.33/5, 3 voturi)

Comentarii(2)
madvideomontajul nuntii
acest articol dezinformeaza total, mai ales specificatiile tehnice .Ce este montajul si la ce foloseste? In cazul in care cameramanul angajat de dvs. si-a facut bine treaba, este cel mai probabil ca la sfarsitul nuntii sa aveti in jur de 5-8 ore de filmare (sau chiar mai multe daca ati avut mai mult de o camera video). Pe langa faptul ca trecerea de la o secventa la alta s-ar face brusc, si prin urmare ar fi recomandata inserararea unor efecte speciale intre aceste secvente, este putin probabil ca cineva (in afara de miri si parintii acestora) sa aiba rabdarea de a viziona in intregime filmarea. Si astfel intervine montajul. Se armonizeaza secventele filmate intre ele, si se poate realiza un rezumat al nuntii care poate include si fotografii realizate in timpul cununiei, al petrecerii, sau orice alte secvente doriti (de exemplu poze cu mirii de cand s-au cunoscut, fotografii din luna de miere, etc). Rezumatul ar fi indicat sa aiba 1-2 ore, si sa concentreze momentele importante ale serii. Realizarea unui rezumat nu exclude realizarea montajului pentru intreaga filmare, sau predarea filmarilor brute, fara montaj. Din contra, sfatul nostru ar fi sa nu renuntati la nici un minut din imaginile filmate de care puteti face rost. Daca acum nu vi se pare important pentru ca aveti proaspete in minte senzatiile, persoanele, evenimentele, peste cativa ani veti aprecia fiecare cadru filmat!De aceea, sfatul nostru este: stabiliti exact cate ore trebuie sa aiba "filmul nuntii", montat si cu inserare de efecte...., dar neaparat cereti si "brutul", chiar daca acesta nu are efecte, ci doar o simpla succesiune de secventeCe este montajul si la ce foloseste?
Imi pare rau dar montajul inseamna altceva. si anume...
Montajul nuntii este specificul artei filmului.


Filmari Nunti. Pe intelesul tuturor montajul este procesul de taiere si asamblare a filmului si a sunetului pentru a putea fi proiectat in continuarea povestirii. Utilizat cu abilitate, talent si competenta, prin montaj se transmit starile mirilor, atmosfera nuntii, prin asocierea cadrelor, unele dupa altele, dand semnificatii si exprimand opinii. Montajul are o importanta majora in filmarea nuntii deoarece editorul este un director, un regizor, fiindca editarea inseamna accesul la atributele imaginii ( culori, nuante, forme) si nu numai la conceperea unei succesiuni expresive de cadre fotografiate. Un material exceptional poate fi realizat aproape "inexpresiv" intr-un montaj inept, dar, intr-o mica masura, un material comun, cel de nunta, relativ mediocru, poate devenii printr-un montaj de talent o adevarata poveste a nuntii.
Tehnica montajului de nunta.


Filmari Nunti. Schimbarea brusca a incadraturilor, printr-un nou cadru, printr-o noua secventa se va face prin taitura directa. La o nunta filmata in doua camere taieturile se succed in medie la fiecare 8 - 10 secunde, dar in multe cazuri sunt influentate de nenumarati factori si anume: Argumentarea taieturii directe poate fi: schimbarea scenei de desfasurare a nuntii, comprimarea timpului in nunta, schimbarea unghiului subiectiv de observatie, schimbarea ritmului, motive de miscare, indicii , detalii etc. In cazul cununiei civile si cununiei religioase, mesajul verbal este transmis telespectatorilor chiar daca in imagine nu apare cel ce vorbeste. Sunt cateva exceptii si anume: Imaginile cu vorbitorul vor exista doar daca in afara de vorbele pe care oricum le auzim, trasaturile sau mimica acestuia mai spun ceva.
Justificarea taieturilor in montajul de nunta.


Pentru a realiza un montaj corect, placut ochiului, exista necesitatea de a justifica taieturile pe care le realizam. Telespectatorul este curios de asemenea sa vada ce privesc personajele pe care le urmareste. Trebuie taiat un cadru si sa-i aratam la ce privesc personajele. Ex: Mireasa arata verigheta mirelui, curiozitatea telespectatorului trebuie satisfacuta si-i vom arata verigheta in plan detaliu. Dar de asemenea putem sa nu-i aratam verigheta, pastrand-o ca pe un secret fata de telespectator, ca un suspans pentru a mari curiozitatea si a-l pune in situatie de a face supozitii cu privire la ce se afla in mana miresei. Filmari Nunti.
sursa: madvideo.ro
17 Noiembrie 2009, 11:04:00
LAMediaIntrebati un specialist sau lasati-o balta
Textul acesta probabil ca la-ti procurat cu copy/paste dintr-o postare foarte veche, dar chiar si asa tot de un neprofesionist a fost scrisa, sau cine l-a scris nu e din domeniu si e total depasit. Enormitati de genul "prin captarea unor secvente de pe caseta" - mi-ar da clientul cu albumul in cap daca i-as baga asemenea fotografii in el, daca ne referim numa la rezolutie 720x576, va dati seama de calitatea imaginii, sau "DVD-ul este un disc magnetic", aici m-am oprit din citit pentru ca e pierdere de vreme.
05 Septembrie 2010, 04:58:02
Trebuie sa fii logat pentru a comenta. Apasa pentru a te loga in cont!
Furnizori

Ai nevoie de un fotograf, o florarie sau un machiaj la tine in judet sau nu neaparat?

Forum
Rochii de mireasa la...

Intra pe Malika Fashion[...]

Re: Ce faceti pentru a...

eu merg la cosmetica in fiecare luna si este super. ma simt atat de bine cand plec de acolo

Re: Porumbei albi la...

si mie mi-ar placea

Re: Ce alegeti pentru...

makeup artiste sau hair-stiliste de pe internet

Re: DILEMA: CE ROCHIE...

o rochie lunga eleganta ?i un toc mic ar fi super!