Superstitii la nunta

9557 afisari

De ce arunca mireasa buchetul? Rochia trebuie neaparat sa fie alba? Aduce ghinion daca plangi la nunta? De ce se arunca cu orez dupa ceremonie?... Sunt doar cateva dintre ritualurile vechi de cand lumea si de care oamenii tin cont pentru a atrage norocul si a se feri de ghinion.
 
Rochia de mireasa
1. ROCHIA DE MIREASA
Despre culoarea rochiei de mireasa, traditia spune ca rochia alba de mireasa inseamna un mire bine ales. Albul indica puritate, candoare, bucurie si simplitate. Desi este culoarea traditionala a rochiilor de mireasa, nu a fost intotdeauna asa. In Evul Mediu, rochia avea culorile curcubeului, in anii 1500, albastrul era culoarea dominanta, in 1600, rosul era preferat de mirese, iar in 1700 era preferat rozul si tonurile de roz purpuriu, pal. Nunta Reginei Victoria din anul 1840 a schimbat moda rochiilor de mireasa. Regina a ales o rochie alba de mireasa si a lansat un trend care, treptat, s-a impus. In prezent sunt insa multe culturi care inca folosesc alte culori pentru rochia de mireasa. De exemplu in China, rochiile de mireasa sunt de culoare rosie. O superstitie legata de rochia de mireasa este ca mirele nu ar trebui sa vada rochia de mireasa decat in ziua nuntii.
 
2. "CEVA NOU, CEVA VECHI, CEVA IMPRUMUTAT, CEVA ALBASTRU"
Aceasta traditie isi are originea in Anglia secolului al XIX-lea. Conform acestui obicei, pentru a avea o casnicie fericita, mireasa trebuie sa poarte in ziua nuntii, ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru. Fiecare obiect are un simbol: obiectul vechi pastreaza legatura miresei cu viata de dinainte de casatorie, obiectul nou indica reusita si succesul alaturi de sot, obiectul imprumutat - prietenia si dragostea, iar cel albastru - fidelitatea si puritatea intr-un cuplu.
perle
3. FARA PERLE
Se spune ca perlele aduc lacrimi intr-o casnicie. In mitologiile clasice, perlele sunt asociate cu lacrimile, iar in alte culturi se spune ca sunt lacrimi ale ingerilor varsate pentru pacatele oamenilor. In schimb, vechii greci credeau ca, daca mireasa poarta perle, ii va indupleca pe zei sa nu-i mai trimita si alte lacrimi. Ținand cont de toate aceste credinte este mai bine sa nu se poarte perle in ziua nuntii.
 
Tortul de nunta
4. TORTUL DE NUNTA
Romanii aveau obiceiul, ca la sfarsitul ceremoniei sa se rupa o paine deasupra capului miresei. Se credea ca numarul firimiturilor indica numarul copiilor. Invitatii culegeau aceste firimituri si le pastrau ca fiind aducatoare de noroc. Cu timpul, painea a fost inlocuita de prajituri si, mai tarziu, de tort. In zilele noastre, unul dintre cele mai festive momente este taiatul tortului de tanara pereche. Superstitiosii urmaresc cu atentie a cui mana se situeaza deasupra, convinsi fiind ca acela va fi stapanul casei. Prima felie de tort este intotdeauna a mirilor, care se hranesc unul pe altul.
 
Buchetul miresei
5. BUCHETUL MIRESEI
In vremuri stravechi, pentru a se proteja impotriva raului, miresele foloseau plante, cunoscute pentru protectia pe care o puteau asigura impotriva relelor. Plantele, anumite soiuri de ierburi ocrotitoare, erau prinse pe rochia de mireasa. Mai tarziu, ele au fost inlocuite cu flori, apoi acestea nu au mai fost prinse pe vesminte, ci intr-un buchet. Aruncatul buchetului dateaza din anii 20 ai secolului XX, cand miresele americane au inceput sa arunce buchetele in directia invitatelor ce doreau sa se marite. Cea care prindea buchetul urma sa se marite. De asemenea, exista si un obicei pentru alegerea oaspetelui de sex masculin, care urmeaza sa se casatoreasca. Mirele, intr-un moment hazliu scoate jartiera sotiei, si o arunca peste umar tinerilor stransi in spatele sau.
Nu te casatori de ziua ta
6. NU TE CASATORI DE ZIUA TA
O alta vorba din popor spune ca nu este bine sa te casatoresti de ziua ta sau a mirelui, pentru ca asta va poate aduce ghinion in casnicie.

Plansul la nunta
7. PLANSUL LA NUNTA
In Europa se crede ca daca o mireasa plange la nunta ei, va plange tot anul si ca lacrimile varsate vor dura pe toata perioada casatoriei. Daca mireasa plange chiar inainte de nunta ei, urmeaza sa aiba ani fericiti alaturi de sotul ei. In Spania si America Latina se spune ca o mireasa care va plange la nunta ei nu va mai plange niciodata.
 
Voalul miresei
8. VOALUL MIRESEI
Se considera ca acest obicei de a purta voal si care isi are originea in Grecia antica este un simbol al dominatiei masculine. Datorita sistemului educational prin care barbatii erau antrenati in spirit militar, se crea o relatie nefireasca intre cuplurile de barbati. Pentru ca femeile nu reprezentau interes pentru barbatii spartani, obisnuiti cu companie masculina, societatea trebuia sa asigure noile generatii de luptatori si pentru a face femeile “atractive”  erau tunse baieteste si acoperite cu un val. Alte surse sustin ca obiceiul dateaza din timpul in care erau la moda nuntile “aranjate”. Fata miresei era acoperita pana cand mirele o insotea la ceremonie, fiind prea tarziu pentru a se putea razgandi. O superstitie in zilele noastre spune ca mireasa trebuie sa poarte valul unei femei care a fost fericita in casnicie.
 
Furatul miresei
9. FURATUL MIRESEI
Originile obiceiului de a fura mireasa sunt neclare. Furtul miresei este facut de cativa barbati din randul invitatilor, mirele avand obligatia sa o caute si sa o aduca inapoi. Indicat este ca maestrul de ceremonii sa poarte tratativele privind amanuntele furtului si tot el sa fie rugat sa aiba grija de mireasa.
 
Orez la nunta
10. OREZ LA NUNTA
Obiceiul isi are originea intr-un ritual stravechi, pagan. Pe vremuri, orezul, cu vadite proprietati germinative, simboliza fertilitatea. Azi, din ce in ce mai des, este adus in relatie si cu belsugul material. La orientali si la hindusi orezul reprezinta prospetime si bogatie. De aceea, inca din Evul Mediu se arunca orez in aer. Romanii aruncau cu nuci si dulciuri in mireasa, in timp ce saxonii confectionau un drum din grau si orz pentru miri.
 
Text: Luminita Luca


Taguri: superstitii traditii traditii de nunta nunta traditionala

Follow Us



Voteaza articolul: nota 1nota 2nota 3nota 4nota 5(0/5, 0 voturi)

Comentarii(0)
Trebuie sa fii logat pentru a comenta. Apasa pentru a te loga in cont!
Furnizori

Ai nevoie de un fotograf, o florarie sau un machiaj la tine in judet sau nu neaparat?

Forum
Rochii de mireasa la...

Intra pe Malika Fashion[...]

Re: Ce faceti pentru a...

eu merg la cosmetica in fiecare luna si este super. ma simt atat de bine cand plec de acolo

Re: Porumbei albi la...

si mie mi-ar placea

Re: Ce alegeti pentru...

makeup artiste sau hair-stiliste de pe internet

Re: DILEMA: CE ROCHIE...

o rochie lunga eleganta ?i un toc mic ar fi super!